Tània Verge
Per Laia Coronado i Marina Alaminos
Publicat el 03 de juny 2021

"Un país amb desigualtat de gènere no podrà ser mai lliure". Són paraules de Tània Verge, la nova consellera de Feminismes i Igualtat, en declaracions recollides per l’ACN durant el traspàs de carteres.

Sota aquesta premissa, el Govern de la Generalitat ha creat la nova cartera de Feminismes i Igualtat. Però quin és el paper de la Conselleria i quins reptes haurà d’afrontar Verge? De moment, una controvertida versió dels Segadors en femení genèric a la presa de possessió d’Aragonès deixa clares les intencions del nou Govern. Però les polítiques feministes de la nova Conselleria hauran de transgredir els marges del llenguatge inclusiu.


Qui és Tània Verge?

La politòloga és catedràtica del departament de Ciències Polítiques i Socials de la UPF. La seva recerca a la universitat s’ha centrat especialment en la manera com el gènere “travessa els partits polítics i els parlaments i la resistència a l’adopció i a la implementació de les polítiques d’igualtat”, d’acord amb el seu perfil. També s’hi remarca que una altra part del seu treball acadèmic es relaciona amb la transformació de les relacions de poder desiguals. Alguns dels seus treballs acadèmics són “Dones i independència. Les dimensions de gènere del procés” o “Les quotes de gènere a examen”.

Com es concreten les polítiques feministes?

Fins ara, les polítiques d’igualtat del Govern de la Generalitat es desprenien de la Conselleria d’Afers Socials, amb Chakir El Homrani al capdavant. A l’estat espanyol, el Ministeri d’Igualtat va passar a ser reconegut com a una cartera amb entitat pròpia l’any 2020, després que l’any 2010 s'hagués vinculat a la Vicepresidència del Govern. De fet, a la majoria de països europeus les polítiques d’igualtat s’integren en carteres de caràcter més transversal —és el cas d’Alemanya, on existeix el Ministeri Federal de Família, Tercera Edat, Dones i Joventut. A nivell municipal, en canvi, hi ha diversos ajuntaments catalans que han apostat per la creació de regidories d’Igualtat.

És el cas de l’Ajuntament de Figueres, que aquesta última legislatura ha creat la regidoria de Feminismes i Drets Civils. Agnès Lladó, alcaldessa i responsable de la regidoria, explica al Diari de Barcelona que “les mancances en matèria de feminisme a nivell de país són les mateixes que a nivell municipal”, motiu pel qual celebra que s’hagi creat la Conselleria: “Hi ha una voluntat política de tirar endavant polítiques amb mirada de gènere”.

Algunes d’aquestes àrees on la nova Conselleria haurà de posar el focus són, segons Lladó, la perspectiva de gènere, la violència masclista o la feminització de la pobresa. A Catalunya, un 52,8% de la població en risc de pobresa són dones, d’acord amb la Diagnosi de la feminització de la pobresa a Catalunya.

Rosa Roig, professora associada de la Universitat de València (UV) i integrant de l’Institut Universitari d’Estudis de les Dones de la UV i l’ECPR Steering Committee on Gender and Politics, també considera que la creació de la Conselleria de Feminismes i Igualtat “suposa la presa de consciència i la visibilització que la discriminació de les dones i altres col·lectius com els transsexuals és un problema estructural”. En aquest sentit, afegeix que “la Conselleria és la possibilitat de garantir aquesta mirada feminista i igualitària des del minut zero de l’acció de govern amb caràcter transversal”.

Quins objectius té la nova Conselleria?

La consellera Tània Verge ha explicat recentment a les xarxes socials que la lluita contra la l'LGBTIfòbia serà “un eix clau del treball de la Conselleria d'Igualtat i Feminismes”.

Roig, a més, creu que la nova Conselleria ha d’apostar per “acabar amb la invisibilitat econòmica, política i social de la funció essencial de les cures”, que moltes vegades es veuen relegades a una “qüestió privada que han de resoldre les dones”.

Per a assolir els seus objectius, Agnès Lladó considera que Verge haurà de “treballar colze a colze amb totes les àrees i conselleries del Govern” i, sobretot, “teixir sinergies i aliances amb els municipis” per a fer front als reptes majúsculs de la nova Conselleria de Feminismes i Igualtat.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —