Les eleccions de mig mandat dels EUA
Les eleccions de mig mandat dels EUA
Les eleccions de mig mandat dels EUA
Per EFE
Publicat el 10 de novembre 2022

El control de les dues Cambres als Estats Units continua pendent i és possible que així sigui durant els pròxims dies, després d'unes eleccions de mig mandat molt ajustades en les quals el Partit Demòcrata no ha tingut resultats tan dolents com els previstos, ni ha arrasat l'ona republicana que esperaven els conservadors.

En un país on no existeix una autoritat electoral central i on l'ombra del dubte sobre la integritat de la votació ha estat una de les protagonistes de la campanya, els resultats electorals previsiblement trigaran dies a confirmar-se, especialment per la igualtat de les votacions. Al Senat estatunidenc, segons les projeccions, tots dos partits apareixen igualats amb 48 escons, però encara queden per decidir quatre conteses clau: les de Wisconsin, Geòrgia, Arizona i Nevada.

Segons les projeccions dels mitjans, Nevada i Wisconsin tindrien representants republicans i Arizona demòcrates, mentre que a Geòrgia els candidats probablement hauran d'acudir a una segona volta després de no obtenir el necessari 50% dels vots. Aquesta possible segona volta se celebraria el pròxim 6 de desembre, i d'ella dependria el futur de la Cambra alta si es confirmen la resta de projeccions. En les eleccions d'aquest dimarts és el candidat demòcrata, Raphael Warnock, qui ha aconseguit més suports, un estimat 49,4%, enfront del 48,5% del republicà Herschel Walker. A més, les autoritats locals ja han començat a advertir que triguessin a confirmar els resultats oficials. A Nevada, per exemple, la secretaria d'estat ha advertit d'una demora en el recompte de milers de paperetes que es van enviar per correu, ja que la seva llei estatal electoral permet que les paperetes puguin arribar fins dissabte que ve, mentre fossin enviades aquest dimarts.

Aquest vot sol afavorir els demòcrates i a ell s'aferra la senadora demòcrata Catherine Cortez Masto per a mantenir el seu lloc, que podria perdre, segons les estimacions, enfront del negacionista electoral Adam Laxalt. A la Cambra de Representants tampoc no es coneix encara quina formació la controlarà durant els pròxims dos anys, encara que els republicans van camí de recuperar la majoria. Segons les projeccions dels principals mitjans dels EUA, els republicans s'asseguren 199 escons, per 172 dels demòcrates, però tots dos estan encara lluny dels 218 necessaris per assegurar-se la majoria.

Si bé encara falten dies, o fins i tot setmanes, per tenir una radiografia completa de la composició del Congrés nord-americà durant els pròxims dos anys, una de les certeses de la nit electoral és que no va existir la prevista ona republicana i que el partit de Joe Biden no tindrà uns resultats tan dolents com es temia. A més, en les eleccions a governador, el Partit Demòcrata ha aconseguit arrabassar al Partit Republicà dues governacions, la de Massachusetts i la de Maryland. Encara que tots dos estats són de tendència progressista, durant els últims anys havien estat governats per republicans, i ara tornaran al control demòcrata.

Més informació
The New York Times: Midterms Live Updates: No Signs of ‘Red Wave’ as Race for Congress Remains Tight 
The Washington Post: Congress hangs in balance as Democrats defy expectations 
USA Today: Control of House, Senate still up for grabs. Here's what we know
CNN: Democrats defy expectations and history

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —