COP26
Per Redacció
Publicat el 14 de novembre 2021

La Conferència del Clima de l'ONU celebrada a la ciutat escocesa de Glasgow ha acabat aquest dissabte amb un acord en temps de descompte. La COP26 ha aprovat un document "imperfecte", en paraules del seu president, Alok Sharma, que efectivament recull la reducció de les emissions contaminants amb l'objectiu que la temperatura del planeta no superi els 1,5ºC. Però en canvi una esmena introduïda al tram final per la delegació índia ha acabat aigualint els objectius del document.

L'Índia ha demanat que no s'expliciti l'eliminació del carbó i d'altres combustibles fòssils sinó la seva reducció tenint en compte les "circumstàncies nacionals" de cada país, una proposta avalada per la Xina. Així doncs, no queda palès el compromís de treballar per eliminar aquestes fonts d'energia, sinó per reduir-ne gradualment l'ús. Això ha aixecat les crítiques de la Unió Europea, Suïssa, Liechtenstein, Veneçuela i algunes illes del Carib i del Pacífic. Amb tot, el text s'ha acabat aprovant per unanimitat.

"Em disculpo per la manera com aquest procés s'ha desenvolupat. Em sap molt de greu. Entenc la profunda decepció però també és vital que protegim aquest paquet", ha dit, emocionat, Sharma, per defensar la votació final.
 

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha lloat els "passos importants" que recull el document de Glasgow malgrat els "interessos" i "condicions" que s'hi plasmen. "Desafortunadament, la voluntat política col·lectiva no ha estat suficient per superar algunes contradiccions profundes", ha valorat en un comunicat, ja que hi ha hagut objectius com la descarbonització completa que no s'han assolit.

 

De fet, la polèmica sobre el carbó i la resta de combustibles fòssils posa sobre la taula la dificultat d'assolir el compromís de no superar els 1,5ºC d'escalfament planetari, tal com han destacat els representants de Suïssa i la UE. El delegat europeu, Frans Timmermans, ha advertit els països en desenvolupament que "com més trigueu a desfer-vos del carbó més gran serà la càrrega que poseu sobre la vostra economia".

El document final parla d'emissions contaminants zero a mitjans de segle amb una reducció del 45% del diòxid de carboni expulsat a l'atmosfera. Per això s'havia d'habilitar un fons de 100.000 milions de dòlars per ajudar els països més dependents de l'energia contaminant que tampoc no s'ha acabat concretant.

Crítiques al text
En conèixer-se el contingut de l'acord de Glasgow i l'esmena índia, han començat a arribar les reaccions de les ONG i entitats ecologistes per expressar la seva decepció amb la COP26. L'activista climàtica sueca Greta Thunberg ha assegurat que la COP26 no ha estat més que "bla, bla bla" i ha animat a continuar la feina al carrer. "No ens rendirem mai", ha conclòs.


Greenpeace ha considerat "submís i dèbil" el text, que deixa en perill l'objectiu dels 1,5ºC, i ha alertat que "els joves que han arribat a l'edat adulta en una crisi climàtica no toleraran gaire més resultats com aquest".

Oxfam Intermón ha retret a alguns líders polítics que "pensen que no viuen al mateix planeta que la resta" i ha subratllat que la lluita per aturar la crisi climàtica és "una cursa contra el temps". Per això exigeixen als grans emissors, especialment els països rics, que mantinguin els 1,5ºC pactats.

La Unió Europea, satisfeta, però admetent que el document no és el que voldria
La Unió Europea ha celebrat l'acord sense amagar un punt de decepció. "És el resultat equilibrat i ambiciós que estàvem esperant", ha assegurat Tina Kobilšek, la cap negociadora del bloc europeu a les converses. Kobilšek ha admès que en el pacte no hi ha "tot el que voldrien", però creu que és "un pas en la bona direcció". Per la seva banda, el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha qualificat l'acord d'històric perquè si els països compleixen, ha dit, el que hi ha al text "la humanitat podrà viure al planeta" i evitar un escalfament global superior a 1.5°. Tot i això, Timmermans ha instat els governs a continuar treballant per reduir emissions. "Això no s'acaba aquí, és només el començament", ha remarcat.

 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —