Els cotxes voladors, a un pas de la realitat? - Diari de Barcelona
Mobilitat del futur
Els cotxes voladors, a un pas de la realitat?
Els reguladors estatunidencs es troben ultimant els processos de certificació per a la posada en marxa d'aquest mitjà de transport

Habituals en pel·lícules de ciència-ficció, els cotxes voladors estan cada vegada més prop de fer-se realitat com a solució a la congestió del trànsit terrestre i els seus efectes contaminants, gràcies a iniciatives com la d'una empresa de Florida (els EUA) que compta amb un prototip ja provat amb èxit.
"Per a nosaltres no és ciència-ficció, fa temps que s'hauria d'haver fet", assenyala a EFE Doron Merdinger, el fundador i president executiu de Doron Aerospace, una marca a la ciutat floridana de Pompano Beach que porta des del 2016 treballant en el disseny de vehicles voladors elèctrics amb capacitat per a dos passatgers.
Merdinger assenyala que des de "fa molts anys" la indústria aeronàutica i del transport pensava en aquesta mena de vehicles, però no ha estat fins a l'adveniment de la tecnologia i dels sistemes de propulsió fets servir en els drons que s'ha pogut fixar metes realistes en el curt termini.
"Molt simple, intuïtiu d'usar i probablement molt més segur que la majoria dels avions que existeixen", afirma l'executiu sobre el prototip que descansa a la seva esquena en un hangar, a bord del qual va realitzar un reeixit primer vol de prova al juliol d'enguany.
Es tracta d'un vehicle amb xassís a base de fibra de carboni, el mateix utilitzat en els carros de la Fórmula 1, i que cap en un estacionament estàndard, amb vuit hèlixs i deu sistemes de propulsió. Es pot desplaçar fins a 225 km/h) i una velocitat de creuers de 160 km/h i compta amb una capacitat de càrrega de fins a 227 quilos. El preu de partida és de 300.000 dòlars (285.000 euros) i l'executiu assenyala que ja té fins a 370 sol·licituds anticipades, la majoria de particulars.
Preveu que el 2025 podrà estar traient de la fàbrica d'acoblament els primers sis carros voladors Doroni H1, a partir de la qual cosa seguirà un augment progressiu de la producció.
Un mercat d'un bilió de dòlars
Aquesta mena d'helicòpter modernitzat, silenciós i que funciona amb bateries elèctriques, entra en la categoria del que en la indústria es diu eVTOL (Electric Vertical Take-Off and Landing), és a dir un vehicle d'enlairament i aterratge vertical que usa energia elèctrica.
Els reguladors estatunidencs es troben ultimant els processos de certificació per a la posada en marxa d'aquest mitjà de transport, que, d'acord amb la signatura financera Morgan Stanley, pot suposar un mercat d'un bilió de dòlars (950.000 milions d'euros).
Merdinger, la marca del qual ja ha recaptat 4,8 milions de dòlars (4,5 milions d'euros), recalca que els usos poden ser "infinits", tant com mitjà de transport personal, com per a agències governamentals i militars, socorristes, departaments de policia, entre altres. "I també, per a simplement gaudir de la vida", afegeix.
Una gran demanda
En aquest sector ja han mostrat el seu interès grans fabricants d'aeronaus i automòbils, a més d'empreses emergents, la gran majoria de les quals tenen la vista posada en versions aèries de taxis, amb procés de certificació més complexos i el cost de la qual pot ascendir a desenes de milions de dòlars.
Però des de la seva posició en el mercat particular, Merdinger afirma que hi ha aquí "una tremenda demanda" i això encara sense anuncis publicitaris pel mig i només gràcies a les informacions de mitjans especialitzats.

