Creació en moments de reclusió
Per Redacció
Publicat el 19 de març 2021

Aprofitant que fa un any de l’inici de la pandèmia —un any en què ens hem sentit més confinats i mancats de llibertats que mai— us portem 10 cançons d’artistes i grups de música que han creat en reclusió. 10 cançons que han sorgit després de dies, setmanes o mesos tancats en una masia, un pis, una casa, o en espais on els artistes han pogut concentrar-se en la música i deixar el món a fora. Tot i que aquesta és una pràctica habitual en el món de la música, hem fet un petit recull d'algunes de les històries més rellevants per a nosaltres.

1. Fra Júpiter - Guillamino
Guillamino feia uns anys que era desaparegut quan va decidir tancar-se una setmana al Monestir de Poblet, a la Torre Reial, per buscar una onada de creativitat, lluny de casa seva i en un espai totalment diferent. El monestir, la seva tranquil·litat, les misses i les oracions amb els monjos, i l’ambient místic i d’austeritat el van inspirar per la creació del disc Fra Júpiter (Bankrobber, 2018). Compost per 10 cançons, el disc transmet una aura fantasmagòrica i etèria per moments. Vuit d’elles estan compostes en una atmosfera que destil·la espiritualitat. Per a l’artista, l’experiència allà va ser molt profunda, i creu que el disc ho transmet.

 

2. For Emma - Bon Iver
Després que la seva banda, De Yarmond Edison, se separés, Bon Iver (nom artístic de Justin Vernon) es va confinar en una cabana de troncs del seu pare al bosc del nord-est de Wisconsin. Allà es va estar durant els tres mesos d’hivern i de neu del 2006 per compondre en solitud. El disc que en va sorgir For Emma, Forever Ago, parla d’una ciutat que se li va tornar hostil, d’una banda que el va rebutjar i d’un amor que el va abandonar. Originàriament, la majoria de les pistes de l’àlbum les va gravar a la cabana, tot i que després hi va afegir altres instruments, com trompetes o trombons en un estudi.

 

3. Gotta Be Patient - Stay Homas
Stay Homas és un grup que es va crear durant el primer confinament de la pandèmia, quan tots i totes estàvem reclosos a casa. Els gairebé quatre mesos de tancament domiciliari van donar els seus fruits, i Stay Homas va acabar component més de 30 cançons que es van fer conegudes internacionalment. Diversos artistes hi van participar, com la col·laboració de Judit Neddermann a la cançó Gotta Be Patient. Concretament parla de què tots volem trepitjar els carrers de nou, veure els amics i passar-nos-ho bé, però que hem de ser pacients i intentar gaudir també del confinament.

 

4. Bohemian Rhapsody - Queen
La cançó Bohemian Rhapsody de Queen va ser gravada entre l’agost i el setembre de 1975 a Rockfield Studios, a Gales. Aquesta granja la van adquirir dos germans que es dedicaven als làctics i van decidir convertir-la en un estudi de gravació i en un lloc d’inspiració per a grups i cantants. Després que nombroses bandes britàniques gravessin a Rockfield Studios, com Oasis, Queen, Coldplay, Iggy Pop, Rush, o Black Sabbath, la granja s’ha convertit en un dels grans estudis de la història. Alguns dels artistes asseguren al documental Rockfield: The Studio On The Farm que l’aïllament que es vivia a la granja era perfecte per composar i gravar, ja que era un lloc on la creativitat no tenia límits.

 

5. Tumbling Dice– The Rolling Stones
Exile on Main St., considerat per molts com el millor disc de rock de la història, va ser gravat el 1971 en una mansió del sud de França, Villa Nellcôte. Aquesta casa, situada al poble de Viellefranche-sur-Mer, va ser llogada per Keith Richards, el guitarrista del grup. El documental Stones in exili, presentat al festival de Cannes l’any 2010, explica que a la casa sempre hi havia gent i sobretot, hi havia drogues i alcohol a totes hores. The Rolling Stones van instal·lar un estudi mòbil al soterrani de la mansió, un lloc on gairebé no hi havia ventilació (d’aquí el títol de la cançó Ventilator blues). La música sempre estava molt alta i gravaven a qualsevol hora del dia, per això era important viure a la casa. Potser es posaven a gravar a les onze de la nit i s’hi podien estar durant dotze hores.

 

6. Cuarentena sin ti - Joe Crepúsculo
Joe Crepúsculo és un altre dels artistes que durant el primer confinament l’ajudava molt composar cançons cada dia. Segons explica en una entrevista a Binary, ell té la sort de tenir l’estudi de gravació a casa seva, per tant cada matí escrivia i gravava cançons. La lletra de Cuarentena sin ti li va sorgir molt ràpid, un d’aquests matins a casa, i va dubtar de treure-la durant uns dies. Finalment la va acabar publicant perquè va pensar que la gent potser la voldria escoltar i els serviria per fer més amena la situació que tots plegats vivíem.

 

7. René (Edición Cuarentena)- Residente
La cançó René, del famós raper porto-riqueny Residente, no va ser composta durant un confinament de 3 o 4 mesos. Sinó que la cançó va sorgir després que el raper aguantés alts i baixos, problemes, ansietat i esgotament durant 10 anys, i després de sentir solitud durant molt de temps. La solitud que li produïa la fama i les tristes contradiccions que vivia: tenia un estadi a Mèxic ple de fans, però se sentia més sol que mai a la seva habitació de l’hotel. La depressió de Residente el va fer escriure aquest tema introspectiu i profundament autobiogràfic que el va ajudar a tirar endavant. Un retorn a la infància, als records familiars i a la seva mare. Al vídeo d’edició quarantena apareixen 30 músics que toquen la melodia amb ell, i també la seva mare, tant al principi com al final. Una adaptació al confinament que no resta brillantor a la versió original, sinó que li suma.

 

8. Sempre és estiu – LilDami
La cançó Sempre és estiu de LilDami va resultar la guanyadora del Premi Cerverí 2019 a la millor lletra de cançó editada en català. A la roda de premsa dels Premis Literaris de Girona, el cantant va explicar que la cançó va sorgir durant un retir creatiu en una masia amb tot l’equip. Eren allà menjant, cantant i jugant a videojocs i una tarda els va començar a sorgir espontàniament la lletra de la cançó, i amb poca estona la van tenir feta. El terrassenc comentava que les cançons que sorgeixen d’una manera tan natural són les que més els agraden. La cançó forma part del disc Flors mentre visqui (Halley Record, 2019).

 

9. Benvingut al Paradís - Obrint pas
El disc d’Obrint Pas, Benvingut al Paradís (2007), es va coure i va néixer de confinament en confinament. Primer, el grup es va tancar durant diversos mesos al seu local d’assaig per buscar inspiració per a les noves cançons. I una vegada ja tenien l’esquelet del disc, el 2007 van viatjar cap a un mas-refugi que havien habilitat a la comarca d’Els Ports (el Mas de Cinctorres) per treballar les cançons que havien pres forma durant els mesos anteriors. 18 temes i un documental: tot aquest material és el que va sorgir de l’aventura artística d’Obrint Pas i que es pot reviure des del seu blog.

 

10. No te esperaba- Mantra
Mantra és un dels nous grups que ha sorgit a principis del 2020. Compost per Carlos Marco (antigament integrant d’Auryin), Paula Pérez (que es va quedar a les portes d’OT 2017) i Charly Weinberg (ex-concursant de la primera edició de La Voz Kids). Durant l’any anterior, tots tres músics van estar-se més de 12 mesos tancats a l’estudi per trobar el seu propi so, i per compondre diverses cançons que havien d’anar sorgint durant el 2020. La primera d’elles: No te esperaba. Malauradament, després del seu confinament voluntari, van topar-hi amb un altre d'inesperat a causa de la pandèmia. 

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —