Els organitzadors del festival juntament amb alguns convidats, com Judit Nedderman, a la presentació de la programació del 2023
Els organitzadors del festival juntament amb alguns convidats, com Judit Nedderman, a la presentació de la programació del 2023
Publicat el 24 de maig 2023

El Festival Cruïlla torna al Parc del Fòrum del 5 al 8 de juliol. La programació musical d’aquest any és molt diversa i acull caps de cartell internacionals com The Offspring, Sigur Rós, Franz Ferdinand o Moderat, nacionals, com Antònia Font, Leiva o Amaia, però també troba l’espai per altres propostes com Cupido, Judit Nedderman, Pau Vallvé, La Élite, Ladilla Rusa, Shego o Renaldo & Clara.

A més, aquest any, el director del festival, Jordi Herreruela, ha expressat que volen seguir amb l’interès pel ball i la diversitat que van enfortir l’any passat, i que es materialitzarà amb artistes com Rubén Blades, Omara Portuondo i Bomba Estéreo.


 

Com cada any, però, la programació del festival no es limita a l’àmbit musical. Dins el Cruïlla es desenvolupa, també, un altre festival: el Cruïlla Comedy, el divendres 7 i el dissabte 8, a l’Escenari Vallformosa del festival. Aquest part de l’esdeveniment, que fa 6 anys que se celebra, reunirà 40 còmics com Manel Vidal, Oye Sherman, Charlie Pee, el Soterrani, Iggy Rubín o Patricia Espejo.

La programació d’aquest any també inclou un festival d’arts, el Cruïlla Art, iniciativa que va començar l’any passat. Aquest apartat reunirà diverses actuacions en viu relacionades amb les arts. El col·lectiu El Estafador organitza enguany l’activitat principal amb il·lustracions en directe i es reuniran 16 artistes, entre els quals hi haurà muralistes, que faran murals en viu, així com il·lustradors i dibuixants, que generaran obres amb la interacció i influència directa del públic.

A més, per aquest any, el festival ha presentat un nou got sense logotip, pensat per ser reutilitzat en altres esdeveniments i que es podrà reutilitzar fins a 150 vegades. En l’aposta per la sostenibilitat, també han afirmat que treballen amb la distribuïdora elèctrica per deixar d’utilitzar generadors elèctrics i que reduiran l’aforament del festival.

El director del festival ha assegurat que va costar treure’s les etiquetes que se li han atribuït al festival des del seu naixement fa 14 anys, i ha assegurat que són “un festival plural i divers que reflecteix com és la ciutat de Barcelona”. També considera que “el Cruïlla és un exemple del que pot ser un festival del segle XXI, adreçat a un públic local, que representa el 95%, sense perdre la vocació internacional”.

El Cruïlla reforça la seva aposta pel ‘Cruïlla Comèdia’

El festival ha anunciat que aquest any serà l’última edició en què aquest festival de comèdia se celebri sota aquest nom i, en canvi, es desenvoluparà amb el nom en català 'Cruïlla Comèdia'. El director del Cruïlla Comedy, Oriol de Balanzó, ha explicat que s’emanciparan del festival, amb la qual cosa s’ampliarà la seva programació al llarg de l’any a partir del setembre, a més de la cita del juliol, que se seguirà celebrant.

A més, el Cruïlla iniciarà una nova col·laboració amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per començar a desenvolupar productes audiovisuals de stand-up comedy. Alguns dels continguts que s’oferiran durant l’edició d’aquest any s’emetran per TV3 i en les noves plataformes de la corporació. L’equip artístic del Cruïlla Comèdia estarà liderat per Tomás Fuentes, Irene Minovas i Manel Vidal.

El Cruïlla Art, protagonitzat per l’espai creatiu El Estafador

En el terreny de les il·lustracions en directe, que es van començar a fer en la passada edició, s’impulsarà l’espai creatiu El Estafador, del Disseny Hub i la Regidoria de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona. La programació inclourà el primer “combat” entre il·lustradors en un photocall que s’anirà creant en directe. A més, aquest espai inclourà cinc grans murals creats en directe durant el festival per artistes com Ricardo Cavolo, Amaia Arrazola o Asis Percales.

Presentarà també dues instal·lacions: ‘Llum de Saló’ i ‘El Gran Goril·la’. La primera, creada per Un Parell d’Arquitectes, formada per 150 bombetes LED i uns cables que generaran la llum del saló. La segona, creada per la companyia de teatre Màquines Antigua i Barbuda, consistirà en una titella de sis metres i mig d’alçada i gairebé una tona.

Aposta per la sostenibilitat: un nou got que es podrà reutilitzar 150 vegades i reducció de l’aforament

Una altra de les apostes del Cruïlla d’aquest any serà la sostenibilitat. En l’edició d’enguany s’eliminarà el tradicional got amb el logotip del festival, per oferir-ne un sense identitat gràfica i que es podrà reutilitzar en altres esdeveniments. El nou got serà de polipropilè, un material que es pot netejar i tornar a fer servir fins a 150 vegades.

A més, amb l’objectiu de convertir-se en un festival de residu zero, l’organització també ha explicat que en la propera edició es reduiran el nombre de generadors d’energia elèctrica. Els grups electrògens assisteixen alguns escenaris que requereixen pics de potència, però també generen emissions contaminants. Per això el festival treballa amb la distribuïdora elèctrica per doblar la potència i poder-la captar directament des de la infraestructura del Parc del Fòrum.

A més, es faran campanyes de conscienciació del públic i compensació de les emissions. És més, a la venda de marxandatge del festival, es muntarà un espai d’estampació perquè el públic pugui estampar la seva roba de casa amb el disseny que escullin, per no haver d’utilitzar noves peces de roba.

En el sentit de la sostenibilitat, també han anunciat que es reduirà l’aforament del recinte a 25.000 assistents diaris per tal de reduir la pressió al barri i que treballaran amb proveïdors locals i productes de proximitat.

El director, en aquest sentit, ha reflexionat que “els grans esdeveniments i festivals van irrompre a finals del segle XX com a factor de posicionament internacional i atracció de les ciutats” i que, des de llavors, “aquest model no ha canviat gaire”. Tanmateix, ha dit que, entre d’altres, la pandèmia ha produït que s’hagi de repensar el model i han afirmat voler ser un referent en aquest àmbit.

Més enllà: col·laboració amb el Mobile World Capital i l’Espai Transforma’t

Amb la col·laboració del Mobile World Capital Barcelona, s’oferirà un espai immersiu on es podrà gaudir d’un concert d’IZAL amb realitat virtual que incorporarà els cinc sentits, així com altres experiències també relacionades amb els sentits del cos. Aquesta experiència ja es va poder viure durant el Mobile World Congress 2023. També comptarà amb la presència d’Ari, un robot humanoide de Pal Robotics que farà de pitonissa dels assistents.

Finalment, el certamen oferirà l’Espai Transforma’t, articulat amb diversos actors del sector de la cooperació, sobretot ONGs, amb l’objectiu de generar consciència crítica de forma lúdica entre el públic, coordinat per l’Agència Catalana de Cooperació. Seran 16 entitats que convidaran a la reflexió sobre les desigualtats.  

 
— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —