La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, acompanyada pel fill de Francesc Català-Roca Andreu Català i el net Marc Català
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, acompanyada pel fill de Francesc Català-Roca Andreu Català i el net Marc Català
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, acompanyada pel fill de Francesc Català-Roca Andreu Català i el net Marc Català
Per ACN
Publicat el 20 de novembre 2023

El Departament de Cultura ha presentat aquest dilluns l’adquisició del fons fotogràfic Francesc Català-Roca amb un cost de 2 milions d'euros. La part principal del fons traspassat es dipositarà a l’Arxiu Nacional de Catalunya i les còpies d’època d’autor al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Es tracta de quatre blocs de documents: 167.701 negatius en blanc i negre i color, 3.109 diapositives a color, prop de 14.000 fulls de contacte i 2.000 còpies d’època d’autor. Dipositada des del 2007 a l’Arxiu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), ara Cultura tractarà i descriurà un 85% de la documentació. Està previst que, com a mínim, d’aquí a tres anys s’organitzi una gran exposició antològica i retrospectiva al MNAC.

Segons han explicat en roda de premsa, l’adquisició del fons s’emmarca en els darrers mesos de la commemoració de l’Any Francesc Català-Roca. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha explicat que la prioritat de l’adquisició és garantir-ne la conservació d’acord amb els estàndards internacionals, el tractament documental i evitar la disgregació i la sortida del país de l’obra.

A banda de negatius, diapositives, fulls de contacte i còpies d’època d’autor, el fons també inclou algunes còpies d’exposició, triades pel mateix autor com a representatives de la seva obra, que són en mans dels hereus, i 16 documentals cinematogràfics, amb el seu material complementari i de treball, que són conservats per la Filmoteca de Catalunya.

Després d’agrair la feina feta pel COAC, el fill del fotògraf Andreu Català ha recordat que el fons reuneix el treball de molts anys de dedicació, fites, investigacions i innovacions i informació rellevant. Català ha parlat de la trajectòria del seu pare i ha dit que “dominava molt bé l'art de traduir el món visible en imatges bidimensionals”.

“Català-Roca sabia molt bé què cercar, triar i capturar per a crear imatges. La seva dedicació va ser total”, ha comentat Català. “S’ha parlat poc de la profunditat i el mestratge que va assolir. Ell deia que si la fotografia s’hagués inventat en color, ningú hagués trobat a faltar el blanc i el negre”, ha afegit.

El fill del destacat fotògraf ha constatat que l’obra del seu pare “envelleix molt bé”. També ha recordat la gran “diversitat” de temàtiques i treballs dins l’obra i ha reconegut que queda una gran tasca de documentació per realitzar.

De l’estudi de l’autor al COAC

L’extraordinari fons fotogràfic produït per Francesc Català-Roca es va anar conservant a l’estudi de l’autor a la Travessera de Dalt de Barcelona des que el 1948 es va independitzar del seu pare, Pere Català Pic. Els hereus el van dipositar el 2007 a l’Arxiu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Barcelona, on es troba actualment en procés d’inventari.

Es tracta d’un arxiu d’un valor inqüestionable, que ha estat reconegut en els darrers anys de manera unànime. “La innovació, la mirada i els punts de vista, els enquadraments, la utilització i recreació en les llums i les ombres fan de les seves obres, en especial les creacions en blanc i negre datades als anys cinquanta i seixanta del segle XX, de les més rellevants de la història de la nostra fotografia”, han apuntat des de Cultura.

“Francesc Català-Roca és un veritable referent de la fotografia urbana i documental i el creador d’algunes imatges icòniques que han esdevingut un autèntic referent en l’imaginari dels catalans. També va ser un innovador en el camp del color, un dels pocs mestres de la fotografia que va fer la transició del blanc i negre al color, a principis dels anys 70 del segle XX”, han afegit.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —