Pompeia
Per EFE
Publicat el 07 d’agost 2022

El jaciment arqueològic de Pompeia (sud d'Itàlia) no deixa de sorprendre i aquest dissabte ha anunciat el descobriment de diversos apartaments propis de la "classe mitjana" amb armaris plens d'objectes tancats des de l'erupció que va arrasar la ciutat fa dos mil·lennis.

El director del parc arqueològic, Gabriel Zuchtriegel, explica en un comunicat que la troballa d'aquestes estades moblades ofereix informació sobre les classes mitjanes i baixes de Pompeia, "la major part de la seva població però poc representada en les fonts".


L'excavació gira entorn de la coneguda com a Casa del Larari, un luxós espai sacre que va veure la llum en 2018, i els experts s'han endinsat ara en quatre de les estades que incloïa, dues en la primera planta i altres dues en els seus baixos, a peu de carrer.

En el seu interior s'han topat amb nombrosos mobles i objectes que permeten il·lustrar la vida de la "classe mitjana" pompeiana en l'instant que tot va acabar, quan el volcà Vesubi va esclatar l'any 79 d.C sepultant aquesta colònia romana durant gairebé dos mil·lennis.

En una de les estades, senzilla i amb sòl de terra batuda, potser un rebost, ha aparegut un armari de rebost de cinc lleixes i dos metres d'altura que encara conserva objectes d'ús quotidià com ara gots, plats, ceràmiques, petits contenidors i àmfores. L'armari es troba en el lloc exacte que ocupava en el moment de l'erupció i està en part trencat perquè el pes del material piroplàstic va provocar el col·lapse del sostre de l'habitatge. Els experts continuaran indagant el que la cendra amaga en els seus repeus inferiors, a poc a poc per protegir-ho.En una altra habitació de petites dimensions, sense decoració en els seus murs es pot apreciar un simple llit amb una part del seu coixí, una taula de tres potes amb una copa damunt i un bagul obert, perquè es creu que va ser buidat pel seu amo a l'hora d'escapar del foc. El tipus de llit és idèntic al trobat l'any passat a la sala dels esclaus de la vila "Civita Giuluana", exempta de qualsevol decoració, desmuntable i sense matalàs, només amb una xarxa de cordes. Dins del bagul s'ha trobat un petit plat de ceràmica usat per a menjar i un llum d'oli amb un baix relleu en el qual es representa el déu Zeus convertint-se en àguila.

En una altra de les sales de la primera planta s'ha trobat un altre armari amb plats i gots d'ús domèstic, un gibrell en bronze i un "crema perfumis" o "perfumador" en òptim estat de conservació.

Copsar la classe mitjana de Pompeia

"En l'Imperi romà hi havia una àmplia franja de la població que lluitava pel seu propi estatus social (...), una classe vulnerable en les crisis polítiques i en les caresties però ambiciosa a l'hora d'escalar socialment", explica Zuchtriegel.

Per això es pressuposa que els habitants de la Casa del Larari vivien amb aquesta mateixa ambició de prosperitat perquè, encara que algunes sales apareixen decorades i compten amb alguns objectes preuats, en unes altres han aparegut mobles de fusta de "extrema simplicitat"."No coneixem els habitants de la casa però segurament la cultura de l'oci en la qual s'inspira la meravellosa decoració del pati representa un futur que somiaven més que una realitat viscuda", apunta el director del jaciment.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —