Detencions
Per ACN
Publicat el 29 d’octubre 2020

La Guàrdia Civil ha detingut una trentena de persones en el marc de l'operació Volhov contra empresaris vinculats al procés sobiranista, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). També indica que una desena dels detinguts passaran a disposició judicial avui divendres.

Les resolucions judicials que han donat lloc a l'actuació de la Guàrdia Civil recullen, entre d'altres, que l'exdirigent d'ERC Xavier Vendrell hauria dut a terme accions de "direcció i participació directa" de Tsunami Democràtic. Així mateix, la investigació afirma que Carles Puigdemont hauria dit a Vendrell que calia investir Pedro Sánchez "encara que fos gratis". El cos policial considera que les reunions entre ambdós no eren "esporàdiques".

Segons indica el TSJC, la causa està oberta per malversació, suborn, prevaricació, tràfic d'influències, blanqueig de capitals i desordres públics.

Una investigació amb rerefons històric

La investigació, que rep el nom d'una batalla de la Segona Guerra Mundial on l'exèrcit rus va perdre davant dels nazis alemanys amb l'ajuda de la División Azul espanyola, ha inclòs micròfons als vehicles d'alguns dels investigats amb autorització judicial, com al del mateix Vendrell, i seguiments a la persona.

D'aquestes investigacions, la Guàrdia Civil n'extreu que Vendrell va estar implicat en la direcció de diverses accions de Tsunami Democràtic a la plaça Urquinaona de Barcelona, a l'escenari de la Jonquera o al Camp Nou, durant un partit del Barça.

De tot plegat es conclou que Vendrell "no només participa en el moviment de Tsunami, sinó que dona instruccions de les accions que s'han de fer". La Guàrdia Civil afegeix: "Tant és així que Oriol Soler li diu que està a les seves ordres i Eduard Voltas parla amb Vendrell sobre els canvis que s'han de fer en relació a algun tipus de projecte audiovisual que estan elaborant per reclamar la independència de Catalunya i denunciar el que consideren abusos de l'Estat".

El cos policial també descriu interessos polítics més recents de Vendrell: "La inhabilitació de Joaquim Torra ha suposat per a Xavier Vendrell i ERC un punt d'inflexió en el camió a obtenir la presidència de la Generalitat, pel que tot i reforçar el discurs de la repressió per part de l'Estat no han mostrat cap interès a activar Tsunami Democràtic".

També destaca que "l'esfera d'influència" de l'exdirigent d'ERC és "tan important" que "afirma que Puigdemont li va dir que s'havia de fer president Pedro Sánchez encara que fos gratis, i que si els seus, s'entén que els de Puigdemont, ho saben, el maten". De les converses i reunions amb l'expresident a l'exili "s'infereix que no són esporàdiques i que, en efecte, tots ells participen en la gestió d'una estratègia ben definida tal com inicialment es va desprendre dels àudios interceptats a Víctor Terradellas".

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —