[#if caratula??]
  [#if caratula?is_hash]
    [#if caratula.alt??]
      ${caratula.alt}
    [/#if]
  [/#if]
[/#if]
Per Marc Cases i Núria Coderch
Publicat el 02 de febrer 2021

A la crisi esportiva del FC Barcelona se n’hi suma una de més crua: l’econòmica. La memòria del club, que respon a la temporada 2019-2020, mostra un dèficit sense precedents. En total, el deute és de 1.173 milions d’euros, 730 dels quals a curt termini. Aquestes xifres posen en dubte la continuïtat del model de propietat del club, que pertany als socis. I dibuixen un escenari més que complicat pel futur president del club, que els socis escolliran el 7 de març entre Laporta, Font i Freixa.

“La Junta respon les pèrdues amb el seu patrimoni personal, però no està clar que la que entri hagi d’assumir res; no té a veure amb ells”, diu Adrià Soldevila, periodista. “El problema també és d’ingressos: 300 milions d’euros anuals menys després que caiguessin els patrocinis i la venda d’entrades”, explica. 

Plou sobre mullat

“La pandèmia és un accelerador de la inviabilitat i endeutament de la junta sortint; en són els únics culpables”, explica Marc Ciria, economista. “Es va deixar de creure en el model esportiu de la Masia per fitxar jugadors que no eren millors ni aportaven grans resultats”. Ciria exposa que el Barça té els salaris més alts de tot l’esport professional. “S’han de prendre mesures impopulars: fer seure un jugador i dir-li que s’ha de rebaixar el sou un 30%”, comenta l’economista. 
 

“Des del 2017, amb la venda de Neymar,  la junta es va posar a jugar a la PlayStation”, manifesta Ciria. Els 222 milions que van cobrar, assevera, van servir per fitxar Coutinho i Dembélé, mentre seguien endeutant-se i ampliant salaris. “El Barça té el deute a curt termini i el flux de maniobra més perillós de tot Europa”, afegeix. Així, avisa que hi ha precedents en altres clubs, com ara el València, i que la majoria han acabat privatitzant-se.

El futur blaugrana

“Altres clubs, en la situació del Barça, haurien fet fallida”, explica Toni Padilla, periodista esportiu. “El Barça té una marca tan bona que ni la Federació ni la Lliga deixaran que caigui”, comenta.  Creu que tenir actius tan importants com Messi fa que els creditors posin condicions favorables al Barça perquè saben que “els diners aniran entrant”. 

Segons el periodista, hi ha dos escenaris apocalíptics: que el Barça deixés de ser dels socis o que fes fallida. “Però el fantasma més real és que hagi d’afrontar uns anys de mediocritat esportiva: no pots convèncer Messi perquè es quedi, vens jugadors importants i acabes tercer o quart a la Lliga”, diu Padilla.

“No és el pitjor moment de la història blaugrana, però potser sí el més complicat del Barça en color”. Així, relata que molts equips han tancat l’exercici amb unes pèrdues mínimes i d’altres, com el Bayern de Munich, han obtingut beneficis. “No hi ha cap altre club de la mida del Barça que estigui tan fotut”, rebla Padilla, que ho atribueix a una gestió “imprudent” de la junta, ja que la pandèmia, diu, ha tingut un impacte similar en tots els clubs.

Les xifres reflecteixen un augment de les despeses i una disminució dels ingressos sense precedents. Un dels principals mal de caps del club, en aquesta línia, és el dèficit de 266 milions a entitats bancàries, 90 per a la companyia Goldman Sachs. Aquesta s’endurà com a garantia l’empresa “Barça Licensing & Merchandising”, que gestiona les botigues del Barça, en cas que la quota no sigui abonada abans del juliol.

El deute també inclou pagaments a altres entitats esportives i els salaris esportius, que fan anar de corcó al Barça: gairebé tres quartes parts dels ingressos blaugranes van destinats als salaris de jugadors, dada que sobrepassa el topall de 70% que estableix la Lliga. Donada aquesta situació, el club blaugrana haurà d’abstenir-se a fitxar fins que la massa salarial dels jugadors s’adeqüi a l’establerta per la institució.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —