Acte polític a la manifestació independentista
Per Ona Sindreu Cladera i Joana Garreta
Publicat el 12 de setembre 2021

Després dels actes de l’any passat, que van quedar molt limitats per la pandèmia, hi havia l’expectativa de com aniria la manifestació d’enguany, encara marcada per la pandèmia i amb la por de les grans aglomeracions després d’un any i mig sense quasi contactes socials. L’ACN havia vaticinat una participació de 100.000 persones, molt inferior a edicions anteriors, però una xifra inimaginable en temps de pandèmia. Els independentistes, però, han sortit al carrer i han multiplicat per quatre aquesta xifra, segons l’organització. La Guàrdia Urbana ho ha xifrat en 108.000 persones, lleugerament superior a les xifres previstes per Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC.

Si bé la manifestació estava convocada a les 17.14 a Urquinaona, ja a les quatre de la tarda aquest indret estava ple de persones esperant. A dos quarts de cinc, quan començava oficialment la concentració, tant Via Laietana com Pau Claris -on estava prevista la convocatòria- estaven plens a vessar. És per això que la capçalera ha hagut de començar uns carrers més avall. Capçalera que, a banda, ha comptat per primera vegada en quatre anys amb els presidents de les tres associacions convocants, atès que Cuixart ha sortit de la presó aquest estiu.

Des de l’organització han començat l’acte polític dient que estaven “esparverats de l’èxit que ha estat la manifestació”. En aquest sentit, el president de l’Associació de Municipis per la Independència, Jordi Gaseni, ha qualificat l’assistència d’”impressionant”, cosa que, per ell, llança el missatge “cap a Espanya i cap a tots aquells que no volien que omplíssim”. “Que es fotin”, ha etzibat.

Per Gaseni, els qui estaven a la manifestació hi eren “per guanyar, per guanyar la República Catalana”. I ha explicat que per ell el més bàsic és la proximitat que té l’AMI amb els “veïns i veïnes”. “Fem cada dia la independència”, ha assegurat.

El discurs de Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, es podria resumir en un “ho tornarem a fer”, quelcom a què mai no ha renunciat. “Mai, mai, mai, absolutament mai no renunciarem als drets polítics de Catalunya”. Ha afegit que “mai res en aquest país ha estat regalat”, cridant així a la lluita perquè “si volem viure en democràcia necessitem la independència”.

Elisenda Paluzie ha estat l’encarregada de tancar l’acte polític de la manifestació. Ha celebrat la llibertat dels presos, “que tornen a ser amb nosaltres al carrer”, però també ha recordat aquells qui no han pogut venir: “no hi som tots, falten els exiliats”. Seguint la línia del president d’Òmnium, té clar que “el dret a l’autodeterminació no es demana a l’Estat repressor”, sinó que “s’exerceix, com ho vam fer l’1 d’octubre”. Ha acabat parafrasejant la icònica frase de Carme Forcadell, exclamant: “President, faci la independència!”.

Contramanifestació “octubrista”

Quan la manifestació baixava per Via Laietana, encapçalada per Cuixart i Paluzie, una cinquantena de persones vestides de negre han barrat el seu pas, desplegant una pancarta i titllant de “traïdors” els polítics i dirigents independentistes. S’autoanomenen ‘Donec Perficiam’ (‘fins a reeixir’, en llatí) i es defineixen com a “octubristes” i “unilateralistes”. Pocs minuts després, han recollit la pancarta i la manifestació ha seguit el seu curs.


Imatge de la capçalera de la contramanifestació. Joana Garreta Passola

Un cop el gruix de la manifestació havia passat, a més, un grup de persones s’han enfrontat a la policia a la comissaria de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya, amb diversos càntics. Fins al moment de publicació de la notícia, però, l’incident no havia anat a més.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —