-
-
-
Publicat el 19 de setembre 2022

Si hagués de definir l’edició d’enguany de la Setmana del Llibre en Català amb un tipus de caminar, diria que ha estat el d’un passeig vora el mar. L’ambient plàcid ha predominat tota la setmana al Moll de la Fusta, l’escenari que ha acollit, per tercer any consecutiu, aquesta fira ja lliure de restriccions sanitàries i amb una àmplia varietat d’activitats. La Setmana es va iniciar el passat divendres 9 de setembre i arriba al seu final aquest diumenge. 

Joan Carles Girbés, president de la Setmana del Llibre en Català, en declaracions al Diari de Barcelona, fa un balanç positiu d’aquesta edició i explica que ha estat “la més gran de totes, ja que hem tingut més exemplars, editorials, mòduls, escenaris”. Girbés es mostra satisfet d’haver complert amb el propòsit principal: arribar a tots els públics. “Hem fet activitats potents a tota hora. El més important per a nosaltres no és la quantitat sinó la diversitat, volíem atraure famílies, gent jove i també tractar temàtiques al voltant de la no-ficció, com la cuina, la natura, la llengua…”. No hi ha dubte que han complert la promesa, ja que en les diferents jornades en què el DdB ha assistit, era evident la gran afluència de gent que s’acostava al Moll de la Fusta a gaudir de la fira. 

L’encert de l’espai per als més petits

Divendres vam parlar amb la Marta i la Clara, mare i filla que seien en una de les taules a la zona de foodtrucks. “A mi m’agrada molt el lloc, tenir el mar al costat és ideal, és molt obert i en transport públic arribes bé”, diu la Marta. Ens expliquen que elles han comprat els llibres que els interessava al seu poble, a Molins de Rei, que col·labora per segon any amb la Setmana. És el segon dia que venen, el dissabte van assistir a la presentació de Matrix, de Lauren Groff i divendres van anar a la presentació d’Escuma, la primera novel·la d’Helena Guilera.

La Clara afegeix que l’ambient és molt maco, “el dissabte estava ple i avui també, de fet, mira, sembla que aquests s’ho estan passant bé” (diu tot mirant a la taula de davant on un grup d’estrangers demanaven la segona ronda de cerveses entre crits d’alegria). 

No hi ha dubte que l’espai del Moll de la Fusta és idíl·lic per passejar i buscar amb calma algun llibre. Francesc Gil Lluch, director d'Edicions Saldonar, explica que el canvi de lloc respecte a la Catedral els feia dubtar a l’inici. “La nostra editorial fa bastants anys que ve i primer pensàvem el Moll seria de difícil accés, però realment hem vist que qui ve a visitar-nos és perquè ens coneix i té una expectativa per comprar alguns dels nostres llibres”.

Saldonar és només una de les 193 editorials que té parada a la Setmana, juntament amb 24 llibreries, 1 distribuïdor, 10 universitats i 14 institucions d’arreu dels Països Catalans. D’entre les llibreries hem pogut parlar amb Ona Llibres, que va obrir les portes el maig de 2020, i que té parada a la Setmana per primera vegada. L’Ariadna i la Marina són llibreteres d’Ona i creuen que ha estat tot un èxit la seva estrena.

“El que guanyem aquí és que la gent que viu a ciutat s’acosta al mar, que sovint no l’aprofitem i tenim més espai, però és clar, a la Catedral ens podia veure tothom, aquí has de venir expressament, diu la Marta. Ens expliquen també que el públic que predomina a la seva parada és el familiar. “Funciona molt bé l’organització, perquè a l’entrada del recinte fan conta-contes i venen després aquí a buscar el llibre”, diu amb alegria l’Ariadna.

Així també ho valora la Laura, qui ha vingut amb la família. “Venim a veure si trobem llibres per a la xiqueta. Som d’Alacant i allà no trobem gaires llibres en català. De moment n’hem trobat molts, hem de contenir-nos", diu tot fent una rialla, i afegeix que" el millor han estat els conta-contes". Les temàtiques de la Setmana

L’edició d’enguany ha estat diferent de les dues edicions anteriors, marcades per les restriccions sanitàries de la pandèmia. La Sònia és membre personal de l’Associació d’editors en llengua catalana ens explica que la gran diferència ha estat poder obrir els matins. D’aquesta manera, cada dia ha estat dedicat a una temàtica. El dilluns 12 de va ser “Matí de les Biblioteques” amb la visita de gairebé 100 biblioteques que van venir a fer les compres dels llibres de la temporada gràcies al Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, el servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i la Fundació Antigues Caixes Catalanes – BBVA.

El dimarts 13 va tenir lloc el “Matí de la gent gran”, dedicat a la gent gran dels casals, amb activitats com la presentació del llibre Generació Sènior de Mª Jesus Comellas, en què es fa una reflexió sobre com s’envelleix i quines són les expectatives d’aquesta generació en l’actualitat. El dimecres 14 va ser el “Matí de les escoles”, on prop de 600 alumnes inscrits, des de Primària fins a Batxillerat, van visitar La Setmana. La jornada va destacar pel lliurament dels premis del XXVII Concurs El gust per la lectura.

El matí més multitudinari va ser el de dijous 15, dedicat a Òmnium Cultural, on van destacar activitats com la conversa entre Agnès Marquès i Sergi Berbel. Joan Carles Girbés, president de la Setmana del Llibre en Català, se sentia molt satisfet, ja que van venir més de dues mil persones. “Això demostra que les aliances que fem amb entitats com Òmnium, el CCCB, l’Ateneu Barcelonès i altres entitats amb les quals anem sumant donen bons resultats”. Aquell matí va acabar amb un acte de clausura que va comptar amb la participació de Xavier Antich, president d’Omnium Cultural, Joan Abellà, president d’Editors.cat i Joan Carles Girbés, president de La Setmana.

El contacte amb els autors

Un dels altres punts forts de la Setmana són les signatures i de llibres. Divendres a la tarda es presentava, entre d’altres, el llibre il·lustrat de la comunicadora Ana Polo, La primera guia feminista, així com L’estiu en què la meva mare va tenir els ulls verds, de l’autora moldava-romanesa Tatiana Tibulea. També era el torn de Jordi Borràs, autor de Tots els colors de negre, el seu desè llibre en què relata de forma escrita, un format menys explorat pel fotoperiodista, l’Europa més negra, la de l’extremadreta des d’un vessant personal. Vam acompanyar en David a la seva firma, qui duia el llibre a la mà.

“Aquest és el primer que tinc del Jordi, l’havia vist a les llibreries i he aprofitat ara per comprar-lo i a més, ara puc parlar amb ell”, explicava amb alegria. Al seu torn, Jordi Borràs es mostrava molt content de ser un any més a la Fira: “Procuro venir cada any, acostuma a coincidir que tinc alguna novetat i llavors em conviden” i opinava sobre l’ambient que es respira al Moll de la Fusta: “És un Sant Jordi en petit, la gent ve a buscar llibres, però de forma més relaxada, tens novetats, llibres de fa anys… És inici de curs i ve de gust estrenar la llibreta i el boli i també un bon llibre”.El Jordi signa el llibre del David i li agraeix que l’acompanyi en aquest viatge. Tots dos s’acomiaden i en David es perd entre la multitud de la Setmana. La tarda comença a caure, el cel es tenyeix de color taronja i els visitants, plens d’alegria i de l’aire fresc que omple el Moll de la Fusta, marxen cap a casa per, com diu en Jordi Borràs, iniciar un nou curs de la millor manera, amb un llibre per estrenar.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —