-
Publicat el 25 de juliol 2022

Qui portem llegint des de petites recordarem el boom que hi va haver a finals dels 2000 en la literatura fantàstica i juvenil. Jo no me'n vaig lliurar. Durant part de la meva preadolescència i tota l’adolescència demanava llibres sempre que podia: aniversaris, Reis, Tió i Sant Jordi, sobretot. I si tenia moltes ganes de llegir, però no hi havia cap ocasió a la vora, els agafava de la biblioteca d'Igualada, que en aquells anys visitava molt més que ara, tot s'ha de dir.

Autores com Suzanne Collins o Rick Riordan van entrar a la meva vida com una brisa d’aire fresc per endinsar-me en un món distòpic, de màgia i de criatures fantàstiques. Tot això per escapar de la realitat (de vegades avorrida i de vegades aclaparadora d'institut). I així vaig aprendre a llegir, i a refugiar-me, i a enamorar-me de personatges ficticis, una càrrega que encara arrossego avui.

Editorials com Fanbooks van començar a fer arribar a les llibreries de Catalunya aquestes històries en català i van impulsar la lectura entre els joves en una llengua que normalment no s’utilitzava per llegir aquests tipus de llibres.

A continuació faig un repàs dels llibres que més em van marcar com a jove lectora:

1. Les cròniques de Nàrnia - C.S. Lewis

Tot i que aquesta saga de llibres es van començar a publicar els anys 50, a principis dels 2000 continuava en ple auge. Després de més de 70 anys al mercat, els llibres han venut 95 milions d'exemplars i han estat traduïts a 41 llengües.

La saga inclou nou títols, tres d’ells adaptats a la pantalla gran per Walt Disney. El lleó, la bruixa i l’armari (Destino) és el primer llibre que C.S. Lewis va escriure, però hi ha una precuela abans que aquest, El nebot del mag (Destino), la qual explora la creació i la màgia de l’encantada Nàrnia. Encara que pugui semblar, per les pel·lícules, que els germans Pevensie són els personatges més rellevants, la cara principal de les cròniques de Nàrnia és Aslan, el lleó que va crear el món màgic. 

2. Els jocs de la fam - Suzanne Collins

Poc s’esperava Suzanne Collins de la repercussió que tindrien els seus llibres. Els jocs de la fam (Fanbooks) van tornar a obrir la porta a la distopia, convertint-se en el màxim representant d’aquest món. La història de Panem va ser el símbol d’una generació que encara es debat sobre quin dels dos nois s’hauria d’haver quedat, o quina de les dues morts és més trista. 

La protagonista dels llibres, Katniss Everdeen, és des del 2008 una de les protagonistes més estimades pel seu caràcter fort i la seva independència emocional. I a Internet, també s'ha de dir, se l’ha odiat per ser una de les precursores del concepte de not like the other girls (en català, "no soc com les altres noies"). Aquest és un nou arquetip de noia que intenta defugir de l'estereotip patriarcal i representa una dona "especial" o amb un caràcter més singular. En el món interneter, en tot cas, la pick me girl (que així és com també se la pot descriure) no està exempta de crítica, tal com analitza en aquest article la redactora Joana Girona.

Debats al marge, Els jocs de la fam es va adaptar en quatre pel·lícules (l’últim llibre es va dividir en dues pel·lícules) i, tot i que les crítiques van anar cap a pitjor, la saga de pel·lícules va acabar obtenint un gran èxit i són considerades bones adaptacions cinematogràfiques. L'any 2020 es va publicar Balada d’ocells i serps, una precuela sobre els desens jocs de la fam amb el president Snow de protagonista. Després de l’èxit del llibre i de la prèvia trilogia a la pantalla, de seguida es va anunciar que se’n faria una adaptació a la pantalla gran. 

3. Divergent - Veronica Roth

Divergent (Fanbooks) podria considerar-se el germà petit dels Jocs de la fam. Va sortir publicat el 2011, seguia la mateixa temàtica de distopia i es dirigia al mateix públic que la trilogia de Collins. Tot i això, no va arribar a obtenir el mateix èxit. Després dels tres llibres principals, Divergent, Insurgent i Lleial, Veronica Roth va publicar un quart llibre, Quatre, sobre l’interès romàntic de la sèrie, en Tobias Eaton, conegut pel pseudònim Quatre.

El llibre final de la trilogia, Lleial, va rebre crítiques pel tancament de la història. Tot i les crítiques, un any després, Summit Entertainment va començar a preparar l’adaptació, una pel·lícula que va generar controvèrsia per la fidelitat als llibres. Finalment no van acabar fent la quarta pel·lícula que havia de tancar la saga.

4. El corredor del laberint - James Dashner

Si Divergent és el germà dels Jocs de la fam, El Corredor del laberint (Fanbooks) n'és el fill. Tot i que va sortir abans publicat, no va ser fins que van començar l’adaptació cinematogràfica que va assolir el peak de famoseig. Això, gràcies també al protagònic de Dylan O’Brien com a Thomas, el qual va enamorar a tothom que va anar al cine a veure la pel·lícula. 

La trilogia ha obtingut grans reconeixements i bones crítiques. Això va fer que es poguessin adaptar els tres llibres, tot i que la segona i la tercera pel·lícula no van resultar tan positives com la primera per les diferències argumentals amb el llibre. Tot i això, l’autor ha continuat publicant històries relacionades amb la trilogia principal, sobre els orígens o sobre alguns dels personatges secundaris.

5. Harry Potter - J.K. Rowling

De tots els llibres d’aquesta llista, possiblement Harry Potter (Empúries) sigui el més conegut. El primer títol, La pedra filosofal, que li va costar tant a J.K. Rowling de publicar, és el segon llibre més venut de la història, amb 140 milions d’exemplars venuts; i la resta de la saga es troba també entre els 20 llibres més venuts de la història. Rowling va obrir les portes als llibres de màgia i fantasia, creant un dels universos més grans i importants dins la literatura juvenil. 

Harry Potter són llibres que es poden començar a llegir de joves, o també de grans, perquè compten amb protagonistes que van creixent al mateix temps que els llibres i també personatges secundaris amb els quals tothom es pot identificar. Les aventures a Hogwarts d’en Harry, el Ron i l'Hermione fa anys que captiven masses: a principis del 2010 tothom en parlava i els fans es tatuaven les relíquies de la mort. O, com jo, que encara no tenia edat per tatuar-me, les portava penjades del coll. 

El fenomen Harry Potter també va ser cinematogràfic amb vuit pel·lícules i tres preqüeles estrenades fins avui dia. La segona part de les relíquies de la mort és la més taquillera, i una de les que acumula més recaptació de la història, amb més d'un bilió d'euros. Tot i que les últimes pel·lícules d’Animals Fantàstics no estan aconseguint un gran èxit a la taquilla, el món de màgia de Rowling porta ja recaptats més de nou bilions d'euros entre totes les pel·lícules. 

 6. Crepuscle - Stephanie Meyer

Un altre dels èxits dels 2000 que encara és present. Els llibres d’Stephanie Meyer van suposar, igual que els Jocs de la Fam, una manera d’escriure la fantasia. Molts altres autors i autores es van inspirar en el seu estil per parlar d’altres criatures fantàstiques, però la precursora va ser Meyer amb els vampirs.

Tot i que avui en dia els llibres de Crepuscle (Alfaguara), i les seves pel·lícules, es veuen una mica antiquats pels discursos romàntics que promouen, en el seu moment un debat clau i totalment generacional va ser qui era el millor noi per la Bela, si l'Edward Cullen (el vampir) o en Jacob Black (l’home llop). Jo ara mateix no em quedaria amb cap (llegiu-vos els llibres i sabreu per què). Però si hagués de decidir basant-me només en les pel·lícules, sempre tiraré cap a l'Edward de Robert Pattinson. 

7. Percy Jackson - Rick Riordan

Rick Riordan ha estat el padrí de molts en la lectura per tots els llibres que ha publicat sota el mateix univers i que ha promogut la lectura entre molts joves. Des de Les cròniques dels Kane i la mitologia egípcia; fins a Magnus Chase i els déus nòrdics. Però la seva obra més coneguda sempre serà Percy Jackson i els Olímpics, que han derivat sagues com Els herois de l’Olimp, en les quals s’aprofundeix en la mitologia romana; o les Proves d’Apol·lo, centrades en el Déu del sol.

La primera saga de Percy Jackson (Salamandra) explica la història d’en Percy a través de 5 llibres que han sigut la introducció a la mitologia grega de molts nens i nenes. Riordan inclou dins dels seus llibres explicacions de mites com el Minotaure, Medusa, l'Odissea o Jàson, els argonautes i el velló d’or.

Percy Jackson també va intentar passar-se a la gran pantalla després de veure l’èxit dels llibres, però les pèssimes adaptacions van fer que només sortissin a la llum els dos primers títols, El lladre del llampec i El mar dels monstres. Aquest any Disney+ va anunciar que tornaria a adaptar la saga, aquesta vegada amb Riordan al capdavant del projecte, la qual es preveu que surti el 2023. Netflix també aposta per fer una adaptació de l’escriptor amb Les cròniques dels Kane. El fandom de Rick Riordan espera impacient aquestes adaptacions, i jo, després de veure el casting, encara més.

8. Caçadors d’ombres - Cassandra Clare

Des de la publicació el 2007 de Ciutat D’ossos (Estrella Polar), el primer títol de la saga els Instruments Mortals, Cassandra Clare ha publicat 22 llibres de l’univers de Caçadors d’ombres. Tot i que alguns els ha coescrit amb altres autors, aquestes novel·les de fantasia i màgia l’han convertit en un referent dins de la literatura juvenil.

Els primers títols de la saga van tenir tant èxit que no només se’n va adaptar una pel·lícula sinó que poc després, Netflix va decidir fer-ne una sèrie de televisió. Ambdues produccions però, no van superar les expectatives del públic, la pel·lícula no va tenir continuació i la sèrie va acabar cancel·lant-se per les queixes degut (oh, sorpresa) a les diferències amb els llibres. Però sembla que Netflix no n'ha tingut prou, i encara vol adaptar una de les sagues de Caçadors d'Ombres: origens. I si ho fa, potser a més d'una ens hauran de pagar el psicòleg després de veure el final. 

 9. No està escrit a les estrelles - John Green

John Green és, possiblement, el pare de la novel·la d’amor juvenil des que va publicar No està escrit a les estrelles (Fanbooks). Un llibre que va suposar un mar de llàgrimes per a molts adolescents que s’endinsaven per primera vegada en la literatura de l’autor.

Igual que molts altres títols d’aquesta llista també va tenir una adaptació filmogràfica, que va tenir un gran èxit entre el públic i encara avui dia corona moltes de les llistes de les pel·lícules més depriments. Sempre acaba caient una llagrimeta, l’hagis vist abans o no. 

10. After - Anna Todd

Un dels llibres més icònics (per bé o per mal) de la darrera dècada ha estat After (Columna). La saga sortida de la plataforma Wattpad va suposar un boom molt important entre els lectors. Però After, més que rebre elogis, ha rebut crítiques per part dels lectors: molts adolescents el recorden com un dels primers i grans llibres d’amor que han llegit, però d’altres destaquen la perillositat de normalitzar relacions tòxiques.

After també ha tingut adaptació cinematogràfica - de moment dels tres primers llibres - amb crítiques però bona recaptació. La darrera pel·lícula de la saga, After: amor infinit, arribarà als cinemes catalans el pròxim 25 d’agost per acomiadar-se del Hardin i la Tessa. Per moltes, en Hardin serguirà sent un dels nostres primers amors literaris, tot i que ara només en guardem un record agredolç. 

Extra: Hush Hush - Becca Fitzpatrick

Si algú tenia al cap aquesta saga només llegir la descripció, aquí es troba un dels llibres que més cors va robar. Hush Hush ( B; 001 edición) és el germà petit de Crepuscle, i que neix de la mateixa idea: un poble petit, una noia solitària i sense gaire profunditat de personatge, i un noi misteriós a qui l’envolta una aura fantasiosa. Però en lloc del vampir Edward Cullen, Hush hush té un àngel caigut, en Patch Cipriano.

Extra 2: La selección - Kiera Cass

Una de les sagues més estimades (per mi, almenys) és La Selección (Roca editorial), que segueix la línia distòpica dels primers llibres de la llista. En un món futurista dividit en castes, el príncep escull dona a través d’una selecció d’entre les millors candidates del regne. A diferència d’altres interessos amorosos masculins de la llista, el princep Maxon Schreave és més sensible i comprensiu que els altres, i s'allunya de l'estereotip del noi dolent amb moto que encarnen molts personatges ficticis masculins. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —