Directes a la pantalla petita - Diari de Barcelona

gir de la indústria audiovisual
Directes a la pantalla petita
Les productores de cinema comencen a estrenar les seves pel·lícules directament en streaming
Algunes de les principals productores de cinema van començar a estrenar, durant el darrer any, una part de les seves pel·lícules directament a plataformes de streaming. És el cas de Disney, que després d’endarrerir diverses vegades l’estrena de Mulan arran del tancament dels cinemes el març del 2020, va decidir publicar la pel·lícula a Disney Plus el 4 de setembre amb un preu de 30 dòlars, a part del cost de la subscripció a la plataforma.
Aquesta és una tendència que han continuat altres produccions de la companyia, com Soul, el primer llargmetratge de Pixar que no arriba als cinemes. Però també s’hi han afegit altres empreses, com Warner Bros. L’estudi nord-americà va anunciar el darrer 3 de desembre que les 17 pel·lícules que estrenarà durant el 2021 als cinemes estaran disponibles també, durant un mes, a la plataforma de streaming HBO Max. Un servei que només està disponible als Estats Units, però que es preveu que podria arribar a Espanya durant la segona meitat de l’any. Aquesta decisió per part de Warner Bros, però, ja es va posar en pràctica amb Wonder Woman 1984 el dia de Nadal, dia de la seva estrena.
I got you something ✨nice✨ this year:
— Warner Bros. Pictures (@wbpictures) December 3, 2020
? The biggest movie premieres
? In theaters and on HBO Max the exact same day
? Beginning December 25 with #WonderWoman1984#HBOMax #WBPictureshttps://t.co/QA8MlErRYQ pic.twitter.com/VuYkTa6BGx
Un anunci envoltat de polèmica
Ann Sarnoff, directora executiva de Warner Media, va declarar que “vivim en temps sense precedents, els quals requereixen creativitat per trobar solucions”. Una solució, però, que ha portat controvèrsia. Legendary Pictures, la qual va finançar el 75% de la producció de pel·lícules com Dune o Godzilla Vs. King Kong, va amenaçar amb accions legals per la decisió de l’estudi. Però segons informa The Hollywood Reporter, sembla que les dues companyies podrien arribar a un acord. En canvi, Christopher Nolan, que ha treballat les darreres dues dècades amb Warner Bros, manté la seva crítica per utilitzar la pandèmia com “una excusa per treure benefici a curt termini”.
Tot i les crítiques del director, l’informe que va proporcionar Comscore, la companyia líder mundial de mesurament d’audiències en multiplataforma, reflecteix unes dades preocupants per les sales de cinema a Espanya. Després d’anys de creixement en les dades d’assistència, arribant al seu pic el 2019 amb 105 milions d’espectadors, el 2020 l’assistència s’ha vist reduïda fins als 28,2 milions d’espectadors. Una davallada que ha repercutit també en la recaptació, la qual, amb uns ingressos estimats en 169,7 milions d’euros, ha patit unes pèrdues del 72% respecte a l’any anterior.
Després d’un any dur pels cinemes, el 2021 no promet millorar després d’aquesta notícia. El dia posterior a l’anunci de Warner Media, la cadena de cinemes AMC (la més gran del món, amb pantalles, per exemple, al Parc Vallès de Terrassa) va veure com les seves accions registraven una caiguda del 23,4%. Una notícia que, segons va advertir la mateixa companyia, podria portar-los a fer fallida.

