Dislèxia
Per Quim Gassó i Eulàlia Galante
Publicat el 29 d’octubre 2021

“Creia que mai arribaria a complir el meu somni de ser investigadora. Per sort, des que em van detectar la dislèxia tot va començar a millorar”. Luz Rello és la fundadora de Change Dyslexia, una empresa social que va néixer amb el propòsit de trencar les grans barreres científiques, educatives i socioeconòmiques que comporta la dislèxia. Nascuda a Madrid l’any 1984, Rello és lingüista i doctora en ciència computacional per la Universitat Pompeu Fabra. Amb la seva tesi ‘DysWebxia: a text accessibility model for people with dyslexia’, va iniciar un projecte —avui líder i pioner— amb la voluntat de fer la vida més fàcil a les persones que, com ella, pateixen aquesta dificultat.


“El principal problema de la dislèxia és creure que ets menys vàlid que la resta”​​​​


Rello explica que la dislèxia és una dificultat d’aprenentatge d’origen neurobiològic que afecta la lectura i l’escriptura, i afegeix que és un trastorn independent de la intel·ligència que també sol comportar el desenvolupament d’altres fortaleses. “A mi m’ha ensenyat a buscar estratègies per poder aconseguir els mateixos resultats que la resta que, a posteriori, s’han acabat convertint en determinació i creativitat”. Tanmateix, assegura que durant l’etapa escolar, la dislèxia es pot convertir en una gran barrera perquè el model educatiu actual està fortament lligat a saber llegir i escriure. “El principal problema d’aquest període és creure que ets menys vàlid que la resta”, afegeix Rello afirmant que els infants a qui no es detecta la dislèxia tenen un risc més elevat d’abandonament escolar.

“Durant la meva investigació doctoral, vaig descobrir que la intel·ligència artificial i les noves tecnologies podien ajudar les persones amb dislèxia a superar les seves dificultats”, explica. Així que un cop acabat el doctorat l’any 2015, Rello va fundar Change Dyslexia amb la intenció d’integrar els resultats de la seva recerca i “posar al servei de les persones dislèctiques la investigació multidisciplinària que vam realitzar durant més de 10 anys”. La investigadora assegura que un dels principals desavantatges de la dislèxia és que és un trastorn ocult perquè no es percep a simple vista i és difícil de detectar; “normalment es veu als qui la pateixen com a mandrosos o despistats quan, en realitat, s’estan esforçant molt per arribar al mateix lloc que la resta”.


Luz Rello durant l’acte d’inauguració del curs acadèmic 2021-2022 a la UPF. UPF / FREDERIC CAMALLONGA.

Dytective: una eina pionera
La joia de la corona de Change Dyslexia és la seva aplicació Dytective, que actualment compta amb més de 300.000 usuaris que la converteixen en la plataforma informàtica per a la dislèxia més utilitzada en castellà. Aquesta té l’objectiu de garantir el lliure accés a exercicis científicament validats per millorar les habilitats de lectura i escriptura dels seus usuaris. Dytective es presenta com un entrenament de 24 habilitats cognitives en forma de videojoc i també ofereix la possibilitat de realitzar una prova de cribratge per detectar la dislèxia en només 15 minuts. Aquest test, dissenyat per a persones d'entre 7 i 17 anys, compta amb diverses activitats d’identificació de pronúncies i comprensió escrita, que tenen com a finalitat determinar el risc de problemes de lectoescriptura, amb una sensibilitat aproximada del 70 %.

A l’abast de tothom
Change Dyslexia vol superar tres grans obstacles: que la dislèxia deixi de ser un trastorn ocult, reforçar les habilitats en lectoescriptura i eliminar les barreres socioeconòmiques. Amb la intenció que la detecció de la dislèxia no depengui del nivell econòmic de cadascú, la prova de cribratge que ofereix l’aplicació és gratuïta. En aquest sentit, l’empresa també compta amb un programa de beques adreçat a les famílies més desfavorides per facilitar-los l’accés a la plataforma. Aquest octubre, durant el mes de la dislèxia, Rello reivindica que “s’ha de proporcionar més coneixement sobre aquesta dificultat específica d’aprenentatge, ja que és massa comuna perquè no es conegui”. Considera que eines com Dytective poden ser part d’un canvi necessari i, per això, assegura que la investigació no s’ha d’aturar.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —