Alteritats
Per ACN
Publicat el 15 de març 2023

Alba Cros i Nora Haddad retraten al documental Alteritats "històries reals" de lesbianes de diferents generacions que viuen a Catalunya i que les dues directores afirmen que no estan representades ni presents en les històries que veuen al cinema. De fet, la cinta reivindica “vides possibles que existeixen”. En declaracions a l’ACN, Haddad explica que el documental també volia “trencar amb aquest prejudici que s’ha d’anar amb compte al parlar del col·lectiu” LGTBIQ+. Alteritats arriba al Festival de cinema de Màlaga i forma part de la secció oficial a competició.

El documental sorgeix de les dues directores “com a lesbianes i cineastes”. Van començar en un inici a gravar i rodar amb les seves amigues amb l’objectiu d’explicar la identitat lesbiana. Amb el temps, van obrir el càsting i van veure que encara podien anar més enllà i fer-ho més ampli. “Vam estar un any parlant amb molta gent, i una ens portava a l’altra i escoltant històries vam veure quines encaixaven més amb el nostre desig cinematogràfic”, assenyala Cros.


Haddad afegeix que la idea inicial era filmar “retrats reals de lesbianes” perquè els que han vist en el món del cinema eren representacions que “no eren de veritat” o s’allunyaven de la vida que les dues directores tenen. Per això, volien “fer que aquestes vides siguin més possibles i que puguin crear referents per vides futures”.

Genealogia

Haddad explica que en el moment de fer el càsting tenien clar que fos com una genealogia i mostrar lesbianes de diferents generacions. “Totes elles comparteixen la identitat lesbiana i a la vegada estan travessades per altres identitats”, afegeix.

Cros assegura que volien retratar vides possibles que existeixen i que no havien vist mai en el cinema. "D'adolescent m'hauria agradat veure aquestes vides possibles de veritat al cinema i no pensar que ser lesbiana és molt dur", afegeix. 

“És un documental de vida i vivències”. Així mateix, destaca que aquest és un documental polític, però també és un documental que té la intenció de comunicar i que hi hagi “vida i sigui quotidià dins de la normalitat”.

Prejudicis

Una de les idees força del documental, explica Haddad, era “trencar amb aquest prejudici que aquests temes poden ser complexos per la gent normativa i heterosexual perquè hi ha un temor a comprendre allò altre perquè no s’entén”. La codirectora creu que el documental fa que la distància entre allò “normatiu i l’alteritat i la dissidència es faci menys palesa”.

Haddad també creu que són històries que mostren els límits de la societat o els marcs d’estructura als quals estan sotmeses. Al documental, però, mostra testimonis de persones que surten d’aquesta estructura i els límits no els importa.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —