Prestatgeria plena de llibres
Per EFE
Publicat el 22 d’agost 2022

Les dones llegeixen més i es dediquen més a l'escriptura, però del total d'obres registrades a l'estat espanyol el 2021 només el 37,8 % era d'una autora, cosa que experts del sector consultats per Efe expliquen per la falta d'igualtat de condicions per a la creació i per la pròpia responsabilitat dels editors per tenir un catàleg paritari.

Segons l'última edició de l'estudi "Hàbits de lectura i compra de llibres a Espanya", editat pel ministeri espanyol de Cultura, el percentatge de dones lectores de llibres en el seu temps lliure és significativament superior a l'estat espanyol al dels homes: un 69,6 % de dones enfront d'un 59 % d'homes. No obstant això, a pesar que elles llegeixen més, ells són els principals productors de literatura: les dades d'obres registrades a l'ISBN el 2021 diuen que, de 66.371 títols inscrits a Espanya, el 61,8 % són d'homes i el 37,8 % són de dones (la resta són de publicació col·lectiva o registrats com a obres d'institucions o entitats).

"Durant molt de temps ens hem centrat a dir que les dones han estat invisibilitzades i que, per tant, la seva obra creativa, literària o del tipus que sigui no s'ha tingut en compte. I això és veritat. Però hi ha un altre aspecte que és molt interessant i que cal tenir en compte, i és que, al llarg del temps, les dones no han pogut crear valor", assenyala la professora col·laboradora dels Estudis d'Arts i Humanitats de la UOC Montserrat Gatell.

"Això fa uns anys costava molt dir-ho, però la funció de les dones al món durant segles ha estat una altra i no han tingut les mateixes oportunitats per accedir al món del coneixement. Des de l'antiguitat més clàssica, les dones no tenien accés a l'alfabetització", comenta. I contesta així un dels arguments que sovint s'han esgrimit des de l'anomenat "patriarcat": "Si no hi ha hagut cap dona Cervantes o Shakespeare, com se sol dir, és perquè no se'ls ha donat la possibilitat".

En el seu cèlebre assaig "Una habitació pròpia", Virginia Woolf exigia per a les dones escriptores una renda mensual per poder sostenir-se i un espai propi per poder crear. Aquesta habitació "no és sinó una metàfora per reclamar la necessitat de comptar amb unes condicions físiques i mentals adequades per a la creació", diu Gatell, que reflexiona que "el sistema diu a les dones que la seva tasca no és una altra que cuidar".

L'editora i fundadora de Raig Verd Editorial, Laura Huerga, també explica a Efe que la desigualtat en la publicació "preocupa molt i des de fa temps" les dones del sector. "Som la meitat de la població però això no es reflecteix en reconeixements ni en nombre de publicacions", apunta l'editora, qui assenyala que cada signatura ha d'assumir també la seva part de responsabilitat i què fer per oferir un catàleg paritari.

Huerga assenyala que s'ha estat considerant la literatura escrita per una dona i les històries i punts de vista femenins com "temes i llibres menors". "Es parla de tema de dones, com si fossin menys importants, com si no fóssim persones tots i al final ens enfrontarem als mateixos reptes i desafiaments i dificultats. Existeixen molts prejudicis", afegeix.

L'editora també destaca les "mentides" que s'han escampat en els últims anys sobre la major possibilitat de publicació sent dona perquè les lectores, precisament, volen llegir més històries des de la seva perspectiva. "Ho vam veure en el cas del pseudònim Carmen Mola, sota el qual hi havia tres homes usant l'argumentari basat en una mentida que es publica a més dones", denúncia. "En la literatura com en els mitjans o en les tertúlies, es produeix el miratge que si hi ha alguna dona entre molts homes això ja és paritat", lamenta.

També el miratge de la igualtat es veu reflectit de forma molt clara, recorda, en els premis literaris: només 16 dones han guanyat el Premi Nobel de Literatura, que des de la seva creació, el 1901, han aconseguit 112 homes. A l'estat espanyol, el Premi Cervantes ha guardonat només 4 dones enfront de 41 homes des del 1976, i el Premi Planeta ha estat atorgat a 17 dones des del 1952.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —