La gerenta de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Carme Borrell, i la regidora de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa
La gerenta de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Carme Borrell, i la regidora de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa
Per ACN
Publicat el 24 de novembre 2022

Un 13 % de les dones i un 10,8 % dels homes ha pensat a suïcidar-se algun cop a la vida, segons revela l'Enquesta de Salut de Barcelona 2021 de l'Agència de Salut Pública (ASPB). La ideació de suïcidi és més alta en les edats joves, sobretot en dones. A més, hi ha un 3,3 % de més de 15 anys que reconeix haver-ho intentat i un 1,9 % dels homes.

En línies generals, el risc de mala salut mental ha passat d'un 19,9 % a un 31,4 % en dones entre 2006 i 2021 i d'un 16,5 % a un 21,6 % en homes. Han pujat també els diagnòstics per ansietat respecte el 2019: pugen un 2,1 % en dones i un 3,4 % en homes, però entre els joves de 15 a 24 anys es dispara fins a un 46 % en dones i un 25,2 % en homes. El 14 % diu, però, que no ha pogut anar al psicòleg per motius econòmics.

Es tracta de la vuitena edició de l'enquesta, que es fa cada cinc anys, i enguany es va fer entre febrer del 2021 i febrer del 2022. Els resultats s'han analitzat juntament amb l'informe La Salut a Barcelona 2021, que incorpora informació provinent d'altres fonts.

La regidora de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, i la gerent de l'ASPB, Carme Borrell, han afirmat que les xifres continuen mostrant un empitjorament de la salut mental dels ciutadans, tot i que han destacat que ara és un tema sobre la taula i s'hi està treballant.

Segons Tarafa, s'espera que les polítiques públiques que s'han posat en marxa en l'àmbit de la salut donin resultats, i les polítiques socials millorin el benestar dels ciutadans i que, en línies generals, el context millori. Entre d'altres, ha destacat que el servei Konsulta'm dirigit a joves ha doblat els usuaris entre el 2021 i el 2022. Malgrat tot, Borrell ha insistit que les conseqüències de la pandèmia són especialment punyents entre els més joves. 

També sobre la salut mental, un 6,5 % dels homes i un 1,7 % de les dones reconeix haver fet un ús problemàtic del joc durant l'últim any, unes xifres més altes entre la població jove i entre les classes socials més desfavorides. En concret, un 18,2 % dels barcelonins homes de 25 a 34 anys tenen un joc problemàtic, i en homes de classes menys benestants la prevalença és d'un 11,7 %.


Motius econòmics per no anar al psicòleg o al dentista

D'altra banda, l'enquesta revela que un 15,2 % de les dones i un 11,7 % dels homes que han necessitat anar al psicòleg i un 12,3 % de les dones i un 8,1 % dels homes al dentista ha renunciat per motius econòmics. Tarafa ha destacat que aquestes xifres són preocupants i demostren que s'ha d'avançar per garantir aquesta atenció sanitària.

Un 40 % dels barcelonins tenen mútua privada de salut, màxim històric

La població barcelonina que declara tenir una doble cobertura sanitària, és a dir, que paga una assegurança mèdica privada va registrar el 2021 el seu màxim històric. Així, en el cas de les dones passa d'un 33,4 % el 2006 a un 42,7 % el 2021; i en els homes d'un 34,2 % a un 40,6 %. És el primer cop que se supera el 40 % i l'increment es dona en totes les classes socials excepte en les més benestants.

Tot i això, continuen sent aquestes classes les que opten més per aquesta doble cobertura, i gairebé la meitat del col·lectiu en té. Entre les classes més desfavorides suposa un 20 %.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —