Montserrat Roig
Per EFE
Publicat el 10 de juny 2021

Edicions 62 publicarà el proper dia 1 de setembre una nova edició de l'última novel·la de Montserrat Roig, La veu melodiosa, segons ha donat a conèixer quan falten uns dies per al 13 de juny, quan es complirà el 75è aniversari del naixement de l'autora barcelonina, morta el 1991.

Publicada per primera vegada el 1987, l'obra va suposar l'inici d'un nou període en la seva trajectòria narrativa, en la qual "indagava en la consciència individual i col·lectiva".

Amb motiu del 75è aniversari del naixement de la novel·lista catalana, a més, Tramoia Produccions Culturals impulsa un programa d'homenatges amb diferents activitats en el seu record, tant al Museu d'Història de Catalunya com a l'Ateneu Barcelonès, el mes de juny, encara que el més destacat serà la Revetlla Roig al CCCB, el dia 4 de setembre.

Els artífexs d'aquest homenatge entenen que encara que Roig va ser "una escriptora total —va ser novel·lista, entrevistadora, periodista d'investigació, columnista i dramaturga— i va llegar una obra considerable en morir el 1991 amb només 45 anys, la seva figura no té la centralitat que es mereixeria".

En aquest sentit, recorden que el 2016, quan es van complir els 25 anys de la seva mort, "no se li va dedicar cap acte institucional nacional i la inversió pública de llavors va ser cap a l'Any Llull".

Per tot això, ara es proposen reivindicar-la "per treure-la del nínxol d'escriptora dona, feminista i d'esquerres i situar-la al lloc que li pertany, com una de les escriptores més importants i influents" de Catalunya.

Actes per homenatjar-la

Està previst que el dia 14 de juny, el programa Ciutat Maragda de Catalunya Ràdio estigui dedicat a l'autora i que, aquest mateix dia, a l'Ateneu Barcelonès s'organitzi una taula rodona sobre la seva obra amb la participació de les escriptores Carme Riera, Najat el Hachmi i Anna Punsoda, moderades per la vicepresidenta de la institució, Lluïsa Julià.

No obstant això, l'acte més destacat serà la denominada Revetlla Roig, el 4 de setembre al CCCB, amb taules rodones, presentacions de novetats literàries, concerts i representacions teatrals. Estarà presentat per la periodista Txell Bonet i comptarà amb la participació de Xavier Antich, David Fernández, Aina Torres, Meritxell Gené i Pilar Aymerich, entre d'altres, així com de representants de les editorials Grup 62, Destino i Fum d'Estampa.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —