macron
Publicat el 19 de setembre 2021

El govern francès ha convocat una reunió amb els ambaixadors del país als Estats Units i Austràlia després de l’associació militar Washington-Canberra-Londres, i l’anul·lació del contracte de submarins francesos, que costarà a França un aliat militar i un contracte milionari.

Els Estats Units, el Regne Unit i Austràlia havien anunciat aquesta setmana una nova aliança militar i de seguretat per l’Indo-Pacífic. El seu primer objectiu és proveir Austràlia de submarins de propulsió nuclear, així com la col·laboració entre els tres implicats en l’àmbit tecnològic, compartint recursos sobre camps cibernètics i intel·ligència artificial.

A través d'aquesta aliança, Austràlia vol protegir-se del poder de la Xina. El pacte AUKUS, amb les inicials dels tres països, vol tenir un "efecte disuassori" cap a la Xina, com va explicar el ministre de defensa australià Peter Dutton a Sky News. El polític ha assegurat que "el desig és mantenir la pau, però no es manté la pau des d'una posició de debilitat". Per altra banda, el govern xinès considera que aquest pacte "van en contra de la pau i l'estabilitat regionals, així com dels esforços internacionals per la no proliferació nuclear".

Conflicte diplomàtic

Més enllà de l’entesa entre els tres països anglosaxons, la creació d’aquesta iniciativa de seguretat suposa el trencament d’un contracte de desenes de milions de dòlars entre Austràlia i França, en el qual els australians contractaven serveis francesos per la construcció de 12 submarins dièsel-elèctrics.

Comença així una guerra diplomàtica entre París i Washington, ja que, malgrat que Biden va assegurar que no es deixaria de banda al país francòfon, el ministre d’Exteriors francès, Jean-Yves Le Drian, ha acusat al president nord-americà “d’apunyalar-los l’esquena”. El ministre francès considera que la relació de confiança amb Austràlia “ha estat traïda”.

Les conseqüències del malestar francès no han trigat a arribar, cancel·lant una gala que s’havia de celebrar a Washington per commemorar els 240 anys de la batalla dels Caps, on els francesos van donar suport als nord-americans per la seva independència. Despès del malestar francès i de la convocatòria de la reunió amb els ambaixadors a Austràlia i els Estats Units, el portaveu del Departament de Defensa dels EUA s’ha mostrat disposat a dialogar amb els gals.

Més enllà de les tensions entre els nous aliats i el govern francès, la Primera Ministra neozelandesa s'ha oposat rotundament als submarins nuclears australians, assegurant que no aixecarà la prohibició de navegació a aquest tipus de naus.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —