Alemanya
Per Helena Oset i Edgar Navarro
Publicat el 18 de maig 2021

L’homosexualitat torna a ser un front obert a l’Església catòlica. Fa unes setmanes, el Vaticà va emetre un comunicat en què rebutjava, de manera categòrica, que l'Església catòlica beneís les unions entre persones del mateix sexe. Tot i permetre que "s'imparteixin benediccions a les persones individuals amb inclinacions homosexuals”, la Congregació per a la Doctrina de la Fe assegurava que “Déu no pot beneir el pecat”. Davant aquest fet, els dies 9 i 10 de maig un centenar de sacerdots alemanys van organitzar benediccions massives a parelles homosexuals sota el lema “L’amor guanya”.

Aquestes benediccions —que van comptar amb el suport de 2.600 clergues i el grup de dones María 2.0— no tenen efecte legal, però són el símbol d’una històrica reivindicació que genera debat dins la mateixa Església. Jordi Valls, consiliari de l’Associació Cristiana de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (ACGIL), creu que el Vaticà “està encallat en unes postures pre-modernes i no sap com sortir-se’n”. Valls veu amb esperança un possible canvi per part del Papa Francesc, que ja ha fet declaracions a favor de la unió dels homosexuals, però assegura que fins ara tot ha quedat en paraules.

Una contradicció interna
Per a Valls, les persones del col·lectiu LGBTIQ+ han hagut de fer un procés al camí de la fe diferent del de la resta de persones. “Hem de pensar si ens sentim o no estimats per Jesús o què diuen els evangelis sobre nosaltres”. Al final, però, assegura que “si Déu és amor i dues persones s’estimen, aquestes també formen part de la divinitat”.

Una visió totalment oposada és la de Jaume Santandreu, exsacerdot i impulsor del centre Can Gazà, un institut mallorquí contra l’exclusió social. Quan encara exercia com a capellà, va confessar la seva homosexualitat públicament i assegura que va rebre atacs personals per part de l’Església. “Ha estat un procés molt llarg i molt profund: de ser un pecat, a una manifestació pública de la meva condició; ara ser gai és el meu orgull més gran”, sentencia.

Santandreu va patir abusos sexuals a mans d’un frare de la Salle de Manacor i creu que, en part, això es deu al fet que “l’Església catòlica és l’única secta cristiana que encara té el celibat i la prohibició de ser homosexual”. Segons Santandreu,  “el 80% dels senyors del Vaticà són homosexuals que mai no han sortit de l’armari” i considera “antinatural” que es prohibeixi estimar lliurement.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —