‘El Salto’ i ‘La Marea’, dues víctimes més dels ciberatacs “contra la llibertat de premsa”
Publicat el 25 de novembre 2021

Divendres passat, les pàgines web dels diaris digitals El Salto i La Marea deixaven de funcionar. El motiu era un atac informàtic de denegació de serveis, el mencionat DDos, que consisteix a saturar els servidors amb peticions dirigides des de milers d'adreces IP.

Per culpa d'això, els usuaris no podien accedir a la web. Aquests atacs, junt amb el que va patir Nodo50, proveïdor de serveis d'aquestes pàgines i de Arainfo i Kaos en la red, les quals també van caure, s'afegeixen a l'atac que afecta La Última Hora des del 8 de novembre. Sortosament, aquest dimarts Nodo50 va anunciar per Twitter que l'atac DDos s'havia aturat.

Pablo Elorduy, redactor i membre fundador d'El Salto, explica al Diari de Barcelona que al principi, pensaven que era una caiguda de la web o que els desenvolupadors estaven fent proves. "Nosaltres ja havíem patit atacs d'aquest tipus, però no eren tan duradors. Quan dissabte vam veure que l'atac durava més del que s'esperava i que es corresponia amb l'altre atac que patia La Última Hora, vam comunicar aquest fet als nostres subscriptors i lectors", explica el periodista.


"L'amenaça principal no és contra 'El Salto' ni contra 'La Marea', sinó contra la llibertat de premsa i d'expressió"


L'atac informàtic ha coincidit, a més, amb el 20-N, data en què els franquistes commemoren la mort del dictador Francisco Franco i José Antonio Primo de Rivera. Un detall que ha permès especular amb la possibilitat que el ciberatac fos realitzat per la ultradreta. Tot i que en el diari tenen indicis que pot ser així, no tenen cap prova per demostrar-ho. Sí que creuen, però, que "pel tipus de mitjans que estan atacant, això té una motivació política".

Segons explica Elorduy, van trobar que un usuari a Twitter reivindicava els atacs, encara que no poden assegurar que realment sigui l'autor. En els seus missatges no hi havia cap consigna política, però el diàleg que volia mantenir amb Nodo50, en què fanfarronejava de l'atac, i el fet que ataqués pàgines amb l'etiqueta 'capitalisme' són una altra mostra per als membres d'El Salto que hi ha una motivació política.

Un atac "molt pervers"

A l'equip del diari, aquest ciberatac l'ha afectat bastant. "Aquest cap de setmana quasi la meitat dels treballadors no han pogut descansar per estar treballant en altres formes de comunicar-nos", confirma Elorduy. El dissabte, el diari va anunciar que la botiga de la web, què és una de les formes que hi ha per subscriure's, encara funcionava. Al minut següent, l'atac s'hi havia bolcat cap a aquesta pàgina web.

"Sense arribar a la desmoralització, a la redacció estem molt fotuts. Això ens està desestabilitzant per a les dues setmanes vinents, ja que hi ha continguts que no hem pogut publicar per aquesta qüestió". El fundador del diari també destaca un factor "molt pervers" que es dona en aquests atacs informàtics: com més comuniquen el mal que pateixen, més incentiven l'autor de l'atac per continuar-lo.


A aquests atacs es dona un efecte "molt pervers", com més comuniquen el mal que pateixen, més incentiven l'autor de l'atac per continuar-lo.


Una altra de les conseqüències d'aquest atac és, evidentment, la de les pèrdues econòmiques. Malgrat que no tenen unes previsions concretes, calculen que poden perdre milers d'euros al dia. "Això és un mal que es fa a la marca i és haver d'allargar contractes amb els anunciants", explica Elorduy. Arran d'això, molts periodistes i informàtics s'han ofert per ajudar, i els subscriptors i lectors han mostrat el seu suport subscrivint-se a partir de formularis que ha distribuït El Salto. Des del diari agraeixen la solidaritat, però Elorduy recorda que ells volen rebre aquest suport pel seu treball, "no per compassió".

La necessitat d'una intervenció institucional

Tot i l'afectació econòmica, aquest no és el principal motiu que ha portat l'equip del diari a decidir prendre mesures legals contra el hacker, sinó "el greu precedent" que això suposa per la utilització de tècniques de desinformació. "L'amenaça principal no és contra El Salto ni contra La Marea, sinó contra la llibertat de premsa i d'expressió", afirma el periodista.

Al diari consideren que a part de les queixes a les xarxes socials, es necessita que les institucions coneguin aquest problema i que la legislació "prengui mesures per dissuadir aquesta gent que veu que a Internet té les eines suficients per desestabilitzar-nos i retirar-nos de la vida pública".

De moment, tot i que els atacs han cessat, l'equip informàtic d'El Salto i Nodo50 continuen alerta per defensar-se de l'atac. Abans de poder mitigar completament l'atac, la web "es mantenia dempeus", però els gestors de contingut i de subscripcions van continuar col·lapsats.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —