El primer ministre grec, Kiriakos Mitsotakis, en una reunió del Consell Europeu
El primer ministre grec, Kiriakos Mitsotakis, en una reunió del Consell Europeu
El primer ministre grec, Kiriakos Mitsotakis, en una reunió del Consell Europeu
Per ACN
Publicat el 26 de juny 2023

El partit conservador Nova Democràcia ha guanyat les eleccions legislatives d'aquest diumenge a Grècia. És l'actual partit de govern i s'ha imposat a totes les regions excepte a Ròdope, al nord-est del país, on s'ha imposat l'esquerra de Syriza. Amb el 99,70% escrutat, els conservadors liderats pel primer ministre, Kiriakos Mitsotakis, sumen el 40,52% dels vots i 158 escons, superant la majoria absoluta de 150.

Els comicis d'aquest diumenge no són una segona volta sinó la repetició dels que ja hi va haver el 21 de maig. En no tenir majoria absoluta, Mitsotakis va decidir forçar la repetició electoral comptant que la llei ara li atorga –el 21 de maig aquesta prerrogativa no estava en vigor– 50 escons més pel simple fet d'haver guanyat les eleccions. Així, amb dues cinquenes parts dels vots, s'emporta més de la meitat dels escons, mentre que Syriza, segona força amb el suport del 17,84% dels votants, es queda amb 47 diputats.

El Parlament de Grècia tindrà vuit partits, a diferència dels cinc escollits a les eleccions del maig. Syriza en serà la principal força de l'esquerra seguida dels socialdemòcrates del Moviment Socialista Panhel·lènic (PASOK), que amb el 11,80% de vots tindrà 32 escons, i el Partit Comunista amb 20 (7,62% de vots).

A la dreta de Nova Democràcia hi haurà la ultradreta d'Espartans amb 12 diputats (4,70%); la dreta euroescèptica de Solució Grega, que suma 12 escons i el 4,50% dels vots; el Moviment Victòria, amb 10 diputats (3,75%), i Rumb de la Llibertat, que tindrà 8 representants (3,20% dels vots). De totes aquestes forces, el passat mes de maig només Solució Grega va obtenir representació, amb 12 escons.
 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —