Marita Gomis Bertrand
Per Bernat Herrandiz Serentill i Roger Palós Tarragó
Publicat el 09 d’agost 2021

La preservació de llacuna de la Ricarda és una de les raons que porten a partits, plataformes i ciutadans a rebutjar l’ampliació de l’aeroport pactada entre la Generalitat i el govern espanyol. És un recurs natural protegit per la seva riquesa natural i gran biodiversitat. Elena Idoate, membre de Ni un Pam de Terra i Zeroport, explica en aquesta entrevista al Diari de Barcelona que té una diversitat per metre quadrat comparable a la d’una selva tropical.

La Ricarda es troba dins una finca privada propietat dels Bertrand i ha acollit fins a set generacions de la família. Marita Gomis Bertrand, besnéta de Manuel Bertrand, explica que la zona ha canviat molt des que era petita. Aleshores anava caminant a veure avions a la pista del llavors aeròdrom, on a vegades les vaques impedien l’aterratge. Amb les ampliacions, a més de múltpiles canvis, va deixar de poder admirar els avions a peu de pista.

L’última ampliació, la del 2004, va tenir uns efectes molt perjudicials pel Delta del Llobregat, que va rebre injeccions de formigó per evitar que la tercera pista es veiés afectada per les inundacions característiques de la zona, explica. A més, assegura que tot i que AENA havia de respectar el curs de torrents i rierols per no debilitar els matolls i estanys, l’empresa va desviar els corrents directament al mar.

Aquest fet trenca amb la obligació de compensar els danys provocats en espais protegits per la Unió Europea. En l’entrevista, Idoate afirma que això fa quedar com un ”incomplidor” a AENA i pot facilitar que la Unió Europea rebutgi el projecte d’ampliació.

En aquest vídeo, Marita Gomis Bertrand, reflexiona sobre tot plegat, des de la llacuna de la Ricarda:

 

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —