"Em sembla genial poder continuar gaudint sense que això impliqui la mort ni el patiment animal" - Diari de Barcelona

Si ets una persona vegetariana o vegana segur que no és la primera vegada que et diuen que et falten vitamines, que estàs baixa de proteïna o que els aliments vegans són "menjar brossa". Quan es tracta d'aliments plant-based, hi ha una opinió generalitzada que aquests són dolents per la nostra salut pel fet d'estar "ultraprocessats".
Aquest és un dels molts mites que circulen sobre les persones que segueixen dietes sense productes animals, però quant de veritat o mentida hi ha en aquestes afirmacions? Tenen una base real i comprovada? El Diari de Barcelona ha parlat amb experts per descobrir la realitat sobre els productes alternatius a la carn.
"Tots els productes substitutius de la carn són 'ultraprocessats'"
La Maria (21) és vegetariana des de fa quatre anys, però inclús ella pensa que "la majoria de productes vegans, per aconseguir el gust i la textura que busquen, tendeixen a ser mals processats". Però sabem realment el que vol dir que un aliment sigui 'ultraprocessat'?
"Si partim d'aquest concepte, tot el que mengem a casa i fem a la cuina és ultraprocessat", explica Buenaventura Guamis, catedràtic en Tecnologia dels Aliments de la Universitat Autònoma de Barcelona. "No hi ha aliments 'ultraprocessats', hi ha aliments saludables i aliments que no ho són. Si són aliments que tenen molt de sucre, destrucció de vitamines i tractaments molt forts, llavors no són adients per a la salut, però si estan estabilitzats en sucre, greixos... Els aliments equilibrats industrialitzats no són perjudicials per a la salut", desenvolupa.
Patricia Ortega, nutricionista especialitzada en dietes veganes i vegetarianes, coincideix amb Guamis en què s'ha de vigilar els ingredients dels productes i assegura que hem d'aprendre a llegir correctament l'etiquetatge nutricional. "Si l'aliment té més de cinc ingredients, això ens ha de fer sospitar una mica". "Sí que podem trobar al supermercat "bons processats" que poden substituir les proteïnes d'origen animal als nostres plats", com poden ser el tempeh, la soja texturitzada o similars, que acostumen a ser productes amb pocs ingredients o processats de manera més senzilla.
"Tots els processats són mals processats"
Existeix l'estigma d'assignar com a 'no saludable' qualsevol producte vegetal i de seguida es remarca el seu origen processat, però per què no s'assenyala tan negativament els productes processats carnis? És fàcil relacionar l'etiqueta 'processat' amb 'dolent', però la realitat és que la majoria dels productes que consumim del supermercat han estat processats en un grau o un altre. La llet, per exemple, és un producte processat que és saludable.
Així i tot, la majoria de nosaltres consumim mals processats de tant en tant, siguin productes plant-based o carnis. La Laia (21) relata com se l'acusa de menjar de manera poc saludable quan demana hamburgueses, frànkfurts o productes vegetarians similars, mentre les persones del seu voltant mengen els mateixos mals processats: "el frànkfurt de carn i el vegà són igual de poc saludables, però la gent només s'ho planteja quan dic que és vegetarià", denuncia.
"Hi ha fonts de proteïna vegetal de qualitat molt elevada i n'hi ha d'altres que no són adients per la salut, però s'ha de triar segons les circumstàncies de la persona", afegeix el catedràtic, "si la qualitat de la proteïna vegetal és bona, és un bon aliment". Guamis assenyala que, siguin productes vegetals o animals, s'ha de vigilar quin és l'origen de la matèria primera.
"Siguin productes vegetals o animals, s'ha de vigilar quin és l'origen de la matèria primera"
Buenaventura Guamis
Cadedràtic en Tecnologia dels Aliments
“Consumir productes d’origen vegetal no ajuda a una millor dieta climàtica”
Si lo sabemos no lo veo. Una reducción del consumo de carne y un aumento del consumo de ultraprocesados es lo que dice el mapama. Es decir, nada de más saludables, ni productos de cercanía ni nada de nada.
— Fran Ruiz (@FranRuiz10) June 25, 2019
La "dieta climàtica" se centra a reduir l'impacte ambiental mitjançant la reducció de la ingesta de productes animals i optant per un patró d'alimentació basat majoritàriament en verdura, llegum, etc. És aquest efecte el que cerquen moltes de les persones que canvien la seva dieta omnívora per una vegetariana, vegana o inclús flexitariana.
Aquest tipus de dietes contribueixen a una menor petjada ecològica, però també s'ha de tenir en compte la procedència dels productes que consumim. De què ens serveix consumir productes d'origen vegetal importats de l'altra punta del món? Sempre tindrà menor impacte comprar els que podem trobar aquí de proximitat.
L'Àlex, que segueix una dieta vegana, considera, però, que consumir productes vegetals sempre serà millor opció: "Sempre que la butxaca m'ho permet consumeixo de proximitat, però no em suposa un dilema gaire gran perquè la petjada ecològica que genera la meva decisió sempre serà menor a la vinculada a la producció d'un sol quilo de carn".
Guamis adverteix que amb els aliments de proximitat "s'ha de mirar on estàs cultivant". El catedràtic explica que no totes les terres són adients per la plantació: "Jo no menjaria un producte cultivat a un hort de Barcelona, perquè agafen tota la contaminació".
“Si no us agrada la carn, per què la imiteu?”
Si heu decidit portar aquest tipus de dietes, segur que us fan fet comentaris d'aquesta mena. Moltes persones omnívores tenen tendència a assumir que els vegetarians i vegans ho són perquè odien la carn, quan poden haver-hi molts altres motius.
"Em vaig adonar que tant per la meva salut, com per al medi ambient i, sobretot pels animals, l'estil de vida que portava no estava en sintonia amb els meus valors, però em sembla genial poder continuar gaudint d'aquest gust sense que això impliqui la mort ni el patiment animal", afirma la Clàudia, que és vegana.
Quan anem a una hamburgueseria, el fet de ser veggies no implica haver de demanar-se una amanida, hi ha d'haver opció a poder menjar com les altres persones. D'aquesta manera l'Antònia (23), vegetariana des de fa 6 anys, apunta que les opcions vegetals
"em permeten consumir plats més complets o similars als habituals (per exemple hamburgueses)".
Com comenta Patricia Ortega, no vol dir que siguin necessàries en una alimentació vegetariana o vegana, però "et poden donar una alegria de tant en tant", afirma la Maria.
“És que us falta B12”
Per acabar, el mite per excel·lència: a les persones veggies els falten nutrients, sobretot, l'estimada B12. La nutricionista destaca que "en condicions generals, l'únic suplement que sí que s'hauria de prendre en una dieta vegetariana o vegana seria la vitamina B12", però remarca que malgrat el que pensa la gent, el seu origen no és animal, sinó bacterià.
És cert que amb la indústria càrnica, els animals de corral són deficients de B12 i, per tant, "són suplementats per poder assolir els nivells adequats pel consum humà", segons explica Heura. Així, cada vegada és més difícil trobar fonts fiables de B12, però no només en alimentacions plant-based, sinó en qualsevol règim.
"És cert que la recomanació general per a les persones que segueixen una dieta vegetal és suplementar. Però aquesta és una recomanació que també s'estén a les persones que segueixen una dieta omnívora, ja que els productes animals no sempre són una font fiable per a l'absorció de la B12. De fet, segons indica un estudi, el 39% de la població podria estar en risc de deficiència d'aquesta vitamina", explica la marca a les seves xarxes.
Els mites sobre l'alimentació no-animal són molt extensos, però, per sort, cada vegada són més els experts que eduquen i consciencien sobre els errors i les bones pràctiques. Avui dia, cada vegada són més les persones que respecten qualsevol decisió, sigui vegetariana, vegana o omnívora, i que aposten més aviat per una mirada crítica a la manera en què ens alimentem.

