L'huracà Ida va causar grans destrosses i fortes inundacions al sud dels Estats Units.
L'huracà Ida va causar grans destrosses i fortes inundacions al sud dels Estats Units.
Publicat el 18 de setembre 2021

Els primers mesos de confinament per la Covid-19, semblava que moltes coses podien canviar. Amb tothom a casa, les emissions contaminants van baixar ràpidament, obrint la porta a pensar que un altre model era possible. Però tot això va ser un miratge. L'emergència climàtica avança, implacable, i ha arribat ja al seu punt d'inflexió. Així ho conclou el darrer informe de l'ONU, que avisa per enèsima vegada que "s'acaba el temps per evitar un escalfament catastròfic". Preveu que en els propers cinc anys s'arribarà a l'ara ja inevitable increment d'1,5 graus centígrads per sobre de nivells preindustrials, un augment que, de totes totes s'havia d'evitar.

Entre el 2017 i el 2021 s’ha registrat una de les temperatures mitjanes globals més càlides mai registrades, entre 1,06 i 1,26 graus centígrads per sobre dels nivells preindustrials, el segle XIX. Aquest augment de temperatures està íntimament lligat a l’activitat humana i és, sense cap mena de dubte, el culpable dels fenòmens meteorològics i climàtics extrems, que han causat efectes devastadors.

“Anem molt endarrerits respecte a la consecució dels objectius establerts a l’Acord de París”, lamenta António Guterres, Secretari General de les Nacions Unides en un vídeo de presentació de l’informe ‘United in Science 2021’, elaborat per diverses organitzacions científiques internacionals. Avisa que tots els països haurien d’arribar a la neutralitat de carboni el 2050, és a dir, aconseguir que les emissions de diòxid de carboni no superi en quantitat tot el COeliminat de l’atmosfera, per exemple, a través de les plantes. (bons de carboni).

Breu i insuficient respir de les emissions

El 2019, les emissions de CO2 d’origen fòssil (és a dir, provinents de carbó, petroli, gas i ciment) van arribar al seu nivell màxim: 36,64 gigatonelades de diòxid de carboni. Durant la pandèmia, aquesta xifra va baixar un 5,6% de manera extraordinària. A Espanya, el descens va ser del 17,9%, segons l’Observatori de Sostenibilitat. Però a mitjans del 2021, les emissions mundials provinents de la indústria i de la generació d’energia elèctrica ja havien superat les dades prepandèmiques. La reducció a curt termini registrada per la pandèmia gairebé no serà observable a la llarga, “excepte si les mesures de recuperació econòmica inclouen una descarbonització profunda”.

Cinc anys després dels Acords de París, no s’han aconseguit, ni de bon tros, els seus objectius. Per evitar que la temperatura mitjana global superi els 2 graus centígrads per sobre de nivells preindustrials, les emissions mundials de COhaurien de ser 15 gigatonelades inferiors a les actuals. Per evitar arribar als 1,5 graus, s’haurien de reduir el doble.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —