Anaïs Borras
Publicat el 26 de març 2024
@diaridebarcelona

L'Anaïs Borràs va començar a estudiar periodisme en el 2019. Autoexigent amb si mateixa des de ben petita, va acabar el batxillerat amb excel·lents, i tenia moltes expectatives del que seria anar a la universitat. Tanmateix, aquestes no es van complir, al deixar la carrera, el sentiment de fallar-se a si mateixa i als altres va fer que acabés diagnosticada amb ansietat i un principi de depressió. Per sort, amb un temps de repòs, mesos per pensar i preparar-se mentalment va refer-se i va escollir una nova carrera: Filosofia.  Aquest cop, ja mentalitzada de com seria la universitat realment, se'n va sortir. Ara, ja a quart de carrera, amb només uns quants crèdits pendents per graduar-se, torna a sentir aquest buit davant, un "punt d'inflexió" que anomena ella mateixa. L'ansietat i l'angoixa són comuns a les aules universitàries. El ministeris d'Universitat i Salut van realitzar al 2022 l'estudi La salut mental en l'alumnat de les universitats espanyoles. Un de cada dos estudiants entrevistats afirmaven tenir ansietat. A més, un 17% dels alumnes han pres tranquil·litzants, ansiolítics, antidepressius o medicació hipnotitzant per prescripció mèdica. En acabar la carrera, se suma el que molts han anomenat la síndrome "postcarrera" o del "recent graudat". Sus Ruiz, psicòloga i educadora de la fundació Joia, explica que és "bastant habitual entre els estudiants". "T'has implicat molt a la carrera i ara t'enfrontes a la por de no saber que passarà".  🕊️🔥 Aquest vídeo forma part del projecte Ocell de Foc, concretament del nucli del districte barceloní de Sant Martí, que té com a objectiu fomentar el benestar emocional dels joves a través de la formació, l’emprenedoria, el foment de les primeres experiències laborals i la implicació i relació amb la comunitat. Dins del projecte, el Diari de Barcelona col·labora amb la Fundació Joia i tot un conjunt d'entitats del districte en la producció i difusió d’una sèrie de vídeos que fomentin la sensibilització i visibilització dels problemes de salut mental que pateix el jovent. #salutmental #joves#ocelldefoc#ocelldefocjoia

♬ original sound - diaridebarcelona

L'Anaïs Borràs va començar a estudiar periodisme el 2019. Autoexigent amb si mateixa des de ben petita, va acabar el batxillerat amb excel·lents, i tenia moltes expectatives del que seria anar a la universitat. Aquestes expectatives no es van complir i va deixar la carrera. "He deixat una carrera, ara què faig amb la meva vida?", es preguntava. Va començar a sentir que es fallava a si mateixa i als altres, neguit que va créixer i va provocar que fos diagnosticada amb ansietat i un principi de depressió. Per sort, amb un temps de repòs, mesos per pensar i preparar-se mentalment, va refer-se i va escollir una nova carrera: Filosofia. 

Aquest cop, ja mentalitzada de com seria la universitat, se'n va sortir. A quart de carrera, amb només uns quants crèdits pendents per graduar-se, torna a sentir aquest buit davant. "He tornat a connectar amb l'angoixa d'abans d'haver de triar", confessa. Mai li ha agradat haver de triar, i ara es troba davant d'una de les etapes on més has d'escollir: l'entrada a la vida laboral. 

Li agradaria tenir un acompanyament psicològic per combatre aquests sentiments d'angoixa, però no pot permetre's l'opció privada i la pública està massa precaritzada, opina. "Tinc ganes de tenir una feina estable per poder pagar una teràpia com déu mana", reivindica. 

Un de cada dos universitaris pateix ansietat

L'ansietat i l'angoixa són comuns a les aules universitàries. El ministeris d'Universitat i Salut van realitzar al 2022 l'estudi La salut mental en l'alumnat de les universitats espanyoles. En aquest informe, un de cada dos estudiants entrevistats afirmen tenir ansietat. A més, un 17% dels alumnes han pres tranquil·litzants, ansiolítics, antidepressius o medicació hipnotitzant per prescripció mèdica.

El rendiment acadèmic i les barreres econòmiques són els motius que més afecten a la salut mental dels joves. Tanmateix, en acabar la carrera, se suma el que molts han anomenat la síndrome "postcarrera" o del "recent graudat". 

Sus Ruiz, psicòloga i educadora de la fundació Joia, explica que és "bastant habitual entre els estudiants". "És una nova etapa, estàs entrant en el món laboral, hi ha molta incertesa si trobaràs feina o no. T'has implicat molt a la carrera i ara t'enfrontes a la por de no saber que passarà". 

Afegeix que en casos com el de l'Anaïs, aquest nerviosisme es pot veure accentuat per haver tingut ja una mala experiència en l'etapa universitària. Tanmateix, Ruiz destaca que hi ha diversos serveis que poden ajudar en aquesta crisi "postcarrera". Com Ocell de foc, un projecte de la Fundació Joia, on guien i ajuden als joves a formar-se i entrar al món laboral. Mentre que ells es centren en la gestió d'emocions i en com preparar-se per les entrevistes, el currículum, entre d'altres, també et posen en contacte amb altres programes de la fundació que t'ajuden a entrar al món laboral.

Aquest vídeo forma part del projecte Ocell de Foc, concretament del nucli del districte barceloní de Sant Martí, que té com a objectiu fomentar el benestar emocional dels joves a través de la formació, l’emprenedoria, el foment de les primeres experiències laborals i la implicació i relació amb la comunitat.

Dins del projecte, el Diari de Barcelona col·labora amb la Fundació Joia i tot un conjunt d'entitats del districte en la producció i difusió d’una sèrie de vídeos que fomentin la sensibilització i visibilització dels problemes de salut mental que pateix el jovent.
— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —