-
Per ACN i EFE
Publicat el 09 d’abril 2023

La Federació d'Entitats Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC) ha denunciat un gag de la Verge del Rocío al programa humorístic Està passant'i ha exigit unes "disculpes públiques" a TV3. La paròdia es va emetre el 4 d'abril i consistia en una entrevista a l'actriu Judit Martín disfressada com a Verge del Rocío, amb un nino que simbolitzava el nen Jesús i que va comptar amb diverses mofes sobre la vida sexual, la religiositat i l'accent andalús. El president de la FECAC, Daniel Salinero, ha enviat una carta al president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), Xevi Xirgo, per queixar-se del gag, reclamar la "restitució de l'honor" de la Verge del Rocío i unes "disculpes públiques" en el programa dirigit per Toni Soler.

"La paròdia va atemptar contra el sentiment de centenars de milers de catòlics que tenen devoció per la Verge del Rocío", ha afirmat la FECAC, que considera el gag de "molt mal gust" i que mereix "la més enèrgica repulsa". "Desconeixem si serien també tan irrespectuosos amb altres religions i farien seccions tan humiliants amb altres advocacions", s'assenyala en la carta de la FECAC dirigida al CAC. De fet, la Federació d'Entitats Culturals Andaluses –que organitza anualment la Fira d'Abril de Catalunya i la Romeria del Rocío- lamenta que la televisió pública catalana "amb la qual molts de nosaltres hem crescut i que hauria de ser un exemple de vertebració, no sigui respectuosa amb les creences religioses de centenars de milers de persones".

"Fa molt de temps que ja no és la nostra. Ara, molt menys. Així no s'uneix un país", conclou la FECAC, fundada el 1982 i que acull un total de 106 entitats, bàsicament cases d'Andalusia, centres i associacions culturals, germandats del Rocío i penyes flamenques.

El mateix president d'Andalusia, el popular Juanma Moreno, s'ha fet ressò del gag del programa Està passant i ha compartit el vídeo al seu compte de Twitter. "L'humor és una de les senyes d'identitat de la nostra terra, però per tenir gràcia es fa amb respecte i afecte", ha afirmat Moreno. "Això és una falta de respecte a Andalusia, i a milers d'andalusos i les seves tradicions. Espero que per demanar perdó ho sàpiguen fer millor", ha etzibat el president d'Andalusia.

Toni Soler (TV3) rebutja disculpar-se per la paròdia

El director del programa Està passant, Toni Soler, ha rebutjat demanar perdó per la paròdia amb la Mare de Déu del Rocío, després que li ho demanés el president de la Junta andalusa, Juanma Moreno, a qui ha contestat: 

Soler  també ha replicat a Twitter a la Federació d'Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC), que ha exigit disculpes i ha demanat que intervingui el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) perquè TV3 "respecti i restitueixi l'honor de la Mare de Déu del Rocío".

De fet, un col·laborador del programa, Òscar Andreu, ha emès també un tuit en què assegura: "Diguem NO a donar explicacions tota l'estona als espanyols", i Soler ha indicat: "Crec que és el millor resum de tot el que ha passat".

La setmana passada, el programa també va ser motiu de polèmica per una altra paròdia d'entrevista, que en aquest cas caricaturitzava l'eurodiputada de JxCat i exconsellera, Clara Ponsatí, la mateixa tarda que va ser detinguda pels Mossos d'Esquadra en tornar a Catalunya, fet que va generar una allau de crítiques en xarxes socials de sectors independentistes en considerar que "faltava el respecte a l'exili".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —