Manifestació de Stop JJOO a Puigcerdà el 15 de maig
Manifestació de Stop JJOO a Puigcerdà el 15 de maig
Manifestació de Stop JJOO a Puigcerdà el 15 de maig
Publicat el 21 de juny 2022

La candidatura dels Jocs Olímpics d’hivern es descartarà definitivament avui, en una roda de premsa del president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco. L'enuig dels partits que formen el Govern contrasta amb l'alegria dels qui s'oposaven al projecte. El Diari de Barcelona ha parlat amb Helena Guillén, portaveu de la plataforma Stop JJOO, sobre el futur que s'obre a partir d'ara per als activistes contraris al projecte.


Com valora la plataforma Stop JJOO la caiguda de la candidatura?
La valorem molt positivament. Era quelcom anunciat, ja sabíem que això no tenia ni cap ni peus. Teníem totes les dades climàtiques, econòmiques, socials... que ens deien que això no era positiu pel Pirineu. És trist que hagi hagut de ser el Comitè Olímpic Espanyol qui desestimi la candidatura i no el Govern abans, veient que no tenia ni el suport social necessari ni es donaven les condicions climàtiques. El Pirineu estarà molt afectat pel canvi climàtic i, per tant, el negoci de la neu no té un futur ni a mitjà ni llarg termini. Tenim un problema amb la dependència del sector turístic molt greu. Que no hagi estat el Govern qui hagi vist que això no té ni cap ni peus per tirar-ho endavant, i que encara estigui parlant d’una possible candidatura el 2034, és trist.


Parlant d’aquesta candidatura del 2034, que seria només catalana. Creieu que serà possible dur-la a terme?
No. Darrere una candidatura hi ha tota una menjadora de repartir diners públics, elaborar projectes, fer instal·lacions i publicitat... que hi suca molta gent. A nivell de possibilitat que s’acabi realitzant, no es donen les condicions climàtiques perquè es facin. Veurem com estem d’aquí a aleshores. Estem en un moment d’emergència energètica i d’escassetat de recursos en general com ara l’aigua. Per tant, macroprojectes que siguin alts demandants de recursos bàsics pel manteniment de la vida, no són possibles de fer. Tota aquesta menjadora ja s’haurà mogut i tots aquests diners públics ja s’hauran mogut a mans privades.

Creieu que heu tingut molt de pes en la caiguda de la candidatura o que hi han influït altres elements externs?
Està clar que el conflicte Catalunya-Espanya i el culebrot Lambán hi ha tingut a veure, però no hem de treure pes a la mobilització popular que s’ha fet als Pirineus: a totes les comarques s’han fet assemblees, s’ha fet la manifestació més gran de la història al Pirineu en contra de la celebració d’uns Jocs Olímpics a Puigcerdà... Això té molt de pes, perquè de cara al fet que el Comitè Olímpic Internacional (COI) accepti una candidatura, si en aquell territori s’estan fent manifestacions tan multitudinàries en contra, això no es veu amb tants bons ulls.


"Està clar que el conflicte Catalunya-Espanya i el culebrot Lambán han tingut a veure en la caiguda dels JJOO, però no hem de treure pes a la mobilització que s'ha fet als Pirineus "


Què impossibilita que es pugui realitzar uns Jocs Olímpics al Pirineu?
Tenim un problema d’habitatge molt gran. Quan tu bases la teva economia en el turisme i promous l’especulació, les segones residències, els lloguers turístics, els pisos de temporada... això crea un problema habitacional molt heavy: les feines són temporals, precàries, perquè el sector turístic és estacional i la gent no s’hi pot establir. Tenim un sector primari essencial, com un problema estructural del país, molt deixat i fiscalitzat per les institucions. S’està perdent paisatge mosaic, ara que hi ha tots els incendis.

Què caldria fer, doncs?
Cal apostar per polítiques de sector primari i gestió forestal amb criteris de sostenibilitat, ecològics i de conservació de la biodiversitat, però no pas per un sector que va cap a l’abandonament de les terres. Va sortir fa poc un estudi de la Universitat de Lleida que explica que al Pirineu, on més s’apostava per turisme, més despoblament hi havia. Cal invertir cap als altres sectors i no cap al de sempre, per revertir el despoblament i tinguem un territori viu.

El Govern acabarà invertint el pressupost dels JJOO al Pirineu?
Confiança en el Govern, molt poca, però òbviament és el que demanarem. En teoria els Jocs no eren un xantatge per fer inversions al Pirineu, tot i que sí que ho eren, encara que diguessin que no. Així, exigirem que tota la inversió que deien que s’havia de fer, se segueixi fent.


"Confiança en el Govern en tenim molt poca"


Amb la candidatura caiguda, com queda el moviment Stop JJOO a partir d’ara?
Des de l’inici vam començar fent oposició en aquests Jocs, però també creant debat. Es van generar unes jornades que es diuen 'Pirineu 2030’, que van quedar parades amb la COVID-19 i amb l’activació de la candidatura també. En aquestes es promovia el debat sobre el model territorial dels diferents sectors. Som una plataforma d’oposició als JJOO i de proposta de canvi rumb. Seguirem treballant-hi i mirant si es reactiva la candidatura pel 2034 per oposar-nos-hi.

Hi hauria alguna possibilitat d’arribar a un consens entre el Govern i associacions o plataformes com la vostra per arribar a celebrar uns JJOO?
No, perquè la nostra posició és impugnar el model en què ens diuen que l’única manera de desenvolupar i millorar les condicions socioeconòmiques i ambientals de les zones rurals és mitjançant la turistificació. S’ha demostrat que això no és així. La dependència més alta del turisme a Catalunya és al Pirineu i, alhora, tenim les rendes mitjanes més baixes. Això no soluciona els problemes estructurals. Nosaltres estem impugnant aquest model de desenvolupament mitjançant l’especulació, la construcció i el turisme i creiem que cal canviar i diversificar. En cap cas uns Jocs Olímpics tirarien cap aquí.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —