Ot García Ruiz, secretari de la JSC: "Intentarem passar pàgina de 14 anys de desgovern independentista" - Diari de Barcelona
Ot García Ruiz
Primer secretari de la Juventut Socialista de Catalunya
"Intentarem passar pàgina de 14 anys de desgovern independentista"
El resultat de les eleccions del 12M va posar, de nou, a la política catalana el vestit de la incertesa. Segons l’eix ideològic hi havia una suma possible, PSC, ERC i Comuns. Però un altre candidat, l’expresident Carles Puigdemont, reivindicava la suma dels partits alineats en l’eix nacional -Junts, ERC i la CUP– que no arribava a la majoria absoluta. Els republicans, al Govern en funcions, tenien la clau de Catalunya: o pacte amb el PSC per fer un executiu d’esquerres, si els Comuns s’hi sumaven; o donar suport a Puigdemont i avançar cap a una repetició electoral a l’octubre.
Després de gairebé tres mesos, en mig d’una crisi interna a ERC, dos pactes d’investidura en paral·lel, una consulta a la militància, el ‘sí crític’ del Jovent Republicà i el retorn fugaç de Puigdemont, dijous una majoria del Parlament, ajustada, va investir president de la Generalitat l’exministre de Sanitat Salvador Illa.
“Aquesta nova etapa estarà basada en parlar de les persones i dels seus problemes. Si hem estat governats per partits independentistes, ara mateix és el Govern de les esquerres”, asegura al Diari de Barcelona Ot García, primer secretari de la Joventut Socialista de Catalunya.
García (Cornellà de Llobregat, 1994), regidor de l’Ajuntament de Cornellà i secretari d’organizació del PSC Baix Llobregat, preveu un executiu on els joves siguin “cabdals” i celebra el “moment històric” que viu l’organització que ell mateix lidera.
Què suposa per als socialistes i per a Catalunya que hi hagi un Govern del PSC 14 anys després?
D'entrada és passar pàgina d'un procés que ens ha portat molt mal de cap, no únicament a la política catalana, sinó a la societat catalana. I això simbolitza també tot el que hem pogut fer pactadament amb el govern d'Espanya, que ha entès que es necessitava la política per resoldre un problema que hi havia a Catalunya i que era polític. Per nosaltres, a part de governar i poder tirar endavant polítiques d'esquerres, en aquest cas polítiques socialistes, també és un punt clau intentar passar aquesta pàgina de 14 anys de desgovern, sobretot liderats per partits independentistes. És un canvi d'etapa, i la nostra no està basada en parlar contínuament del procés.
És cert que el dijous havia de ser el dia de Salvador Illa, però el veritable protagonista va ser Carles Puigdemont. Com valora el que va ocórrer?
Per nosaltres el protagonista va ser clarament Salvador Illa. Aquell dia no hi pot haver un major protagonista que el que ha sigut investit president de la Generalitat. La persona del dia va ser en Salvador, no Puigdemont.
L’objectiu de l’actuació de Puigdemont era dinamitzar la investidura, com va dir el conseller d’Interior en funcions?
Junts volia intentar dinamitar la investidura, però al final la democràcia va de tenir majories dins d'un Parlament. I en aquest cas la majoria ha sigut la que ha format el PSC amb ERC i amb els Comuns, que ha donat la investidura i la presidència a Salvador Illa.
Illa va dir abans de les eleccions que si aconseguia ser president de la Generalitat nomenaria a Josep Lluís Trapero com a director general dels Mossos. Quines son les primeres accions que hauria de dur a terme després dels suposats errors el passat dijous?
Fa temps que a nivell de Joventut i del partit hem dit que la imatge dels Mossos d'Esquadra s'ha de dignificar i reforçar. I, per tant, sigui Josep Lluís Trapero o qualsevol altre, el que ha de fer és això: intentar dignificar i reforçar amb recursos el cos de policia.
"Tenim una molt bona relació amb el Jovent Republicà, tot i que cadascú de nosaltres tenim una ideologia diferent"
A més de l’amenaça contra la investidura que podia haver suposat la detenció de Puigdemont, les joventuts d’ERC van ser un altre dels esculls que van fer patir a les files socialistes. Què et va semblar el posicionament i el “sí critic”posterior?
Tenim una molt bona relació amb el Jovent Republicà, tot i que cadascú tenim una ideologia diferent. Respectem les seves decisions internes, però a l'hora de ser rellevants al Parlament de Catalunya, la Joventut Socialista de Catalunya té 4 diputats, el Jovent Republicà en té 1. Si algú ha de ser rellevant, som nosaltres.
Esperes que hi hagi una certa coordinació entre les joventuts dels tres partits del bloc d’investidura per tal de dur endavant mesures centrades en el jovent?
Ho hem estat fent durant els últims anys. És cert que hi havia un eix nacional on no coincidíem, però hi havia un eix d'esquerres on ens posàvem d'acord. En aquest últim mandat al Parlament de Catalunya hi va haver un ple monogràfic de joventut i allà vam acordar diferents resolucions sobre els problemes reals que tenia la gent jove. Ho vam pactar amb els altres grups i amb les altres organitzacions polítiques juvenils. Ens separen moltes coses, però a nivell de polítiques d'esquerres tenim un eix que és comú i que, per tant, és on ens hem de seure a parlar.
Com creus que hauria de ser la relació entre les joventuts i els partits? Cap a on hauria d’evolucionar?
Els últims anys hem reforçat la relació entre la JSC i el PSC. Això no significa que mai hagi estat malament, però és evident que actualment la JSC està en un moment històric, perquè tenim un diputat al Congrés de Madrid, dos senadors joves, quatre diputats al Parlament, alcaldes i un munt de regidors i regidores per tot Catalunya. Significa que el partit ha entès que les seves llistes havien de ser transversals i que havien de tenir referents joves a tot el territori. La relació és magnífica i el que volem és continuar en aquesta línia perquè realment entenem que és la forma de governar. Els joves hem de ser cabdals en les polítiques que es facin. Sobretot perquè som un dels col·lectius més afectats per temes que són rellevants per al nostre desenvolupament vital, sobretot en temes d'habitatge.
Què esperes del nou executiu en clau juvenil?
Volem que hi hagi polítiques d'emancipació, sempre ho hem dit, perquè un jove pugui tenir tres coses claus dins de la seva vida: educació, feina i habitatge. Les polítiques d'emancipació són el nostre eix vertebrador dins de l'organització política juvenil.
"No podem tenir un país d'universitaris que després quan acaben la seva carrera no troben un lloc de feina del que han estudiat"
Jessica Albiach va dir a la presentació del preacord d’investidura amb els Comuns que aquesta seria la legislatura de l’habitatge. Què farà l’executiu del PSC per tal de solucionar la crisi de l’habitatge a Catalunya?
Illa va dir que durant aquests quatre anys construiria 50.000 pisos nous de protecció oficial. És un dels punts claus a l'hora de governar en aquest moment. Sobretot a l'hora d'intentar resoldre un problema que existeix a Catalunya, que és que qualsevol jove a una edat normal pugui anar-se’n de casa dels pares, una cosa que ens agrada a tots.
Un dels altres temes del preacord amb Comuns és el turisme. Catalunya necessita un nou model turístic?
Sempre hem defensat que el turisme és un dels motors econòmics del país, però és evident que necessitem turisme de qualitat. El que busquem és que qualsevol projecte turístic que es vulgui desenvolupar a Catalunya tingui aquesta clau de qualitat que ens mereixen totes i tots.
I en relació a la precarietat laboral, especialment entre els joves?
El que hem de valorar és que la reforma laboral, que sobretot la dreta va criticar i votar-hi en contra, està donant els seus fruits. Hem d'anar en aquesta línia de dignificar els llocs de treball i sobretot en fer que cada vegada més hi hagi joves que tenen una feina d'acord amb la seva formació laboral. No podem tenir un país d'universitaris que després, quan acaben la carrera, no troben un lloc de feina del que han estudiat. La col·laboració públicoprivada en temes laborals és prioritària. La Generalitat ha de buscar nous acords amb el sector de la societat civil, i sobretot de les empreses, que dignifiquin i que creïn nous llocs de treball que beneficiïn la gent jove.
Els discursos d’extrema dreta son ja el nostre present. Què pot fer el proper Govern per fer hi front?
Tenim línies vermelles amb els partits que són xenòfobs, però la societat catalana i espanyola, sempre que ha pogut frenar l'extrema dreta en els últims, anys ho ha fet. El problema no el tenim nosaltres, el té el PP, que sempre ha d'anar de la mà de partits d'extrema dreta per intentar governar. El que s'ha de fer és tirar endavant polítiques d'esquerres i sobretot missatges de sensibilització per acabar amb aquests discursos.
Aquests discursos sovint fomenten la insatisfacció i las desafecció política, especialment entre els més joves. Com es pot frenar aquesta situació?
Des de la JSC sempre hem defensat que havíem d'estar dins de les llistes electorals en llocs de sortida, no únicament perquè poguéssim representar la gent jove, sinó perquè la gent jove necessita referents polítics. Quan la política fa política i millora les condicions de vida de la gent jove, la gent jove ho nota. I ara mateix, sobretot a nivell espanyol, tenim polítiques destinades a la gent jove que aquesta coneix i utilitza. La gent jove diu que per fi hi ha polítics que parlen dels seus problemes i intenten solucionar-los.
Una de les carpetes de l’acord d’investidura entre el PSC i ERC era la promoció del català, concretament es va acordar la creació de la conselleria de Política Lingüística. Com treballarà el nou Govern per aturar la pèrdua de catalanoparlants?
Sempre que hi ha hagut governs independentistes és quan més ha baixat l'ús del català. El que s'ha de reconèixer és que, potser, hi ha un problema en aquest sentit, i que per això existeix la política per intentar buscar solucions. Salvador Illa en campanya electoral ja va dir que el català dependria directament de Presidència. Tot i que aparegui ara a l'acord, ell ja va dir que ho assumia en primera persona.
"Confiem totalment en que les polítiques que faci el nou govern seran tan bones que ningú el vulgui fer fora"
L’eix central del pacte entre els socialistes i els republicans era el canvi de finançament perquè Catalunya recapti el 100% dels impostos, una proposta que no ha estat ben rebuda per molts dels líders nacionals del partit. Com defensarà el PSOE la proposta al Congrés?
Confio plenament en la paraula del president i líder del PSOE, Pedro Sánchez. La via per intentar tirar endavant el govern de Catalunya ha estat pactada i no crec que hi hagi cap problema. Confiem totalment en que els acords es compleixin.
Illa va dir que li agrada acabar el viatge amb els que el va començar. La majoria que té ara està molt ajustada, confies en acabar la legislatura?
Confiem totalment que les polítiques que faci el nou govern seran tan bones que ningú el vulgui fer fora.