Robert Duran: "És més fàcil creure un influencer amb milers de seguidors que no pas el teu nutricionista" - Diari de Barcelona
Nutrició i salut
Robert Duran: "És més fàcil creure un influencer amb milers de seguidors que no pas el teu nutricionista"
Parlem amb el dietista-nutricionista i vicetresorer del Col·legi de Nutricionistes de Catalunya
En una societat en constant evolució, el vincle entre l'alimentació i salut està adquirint en els darrers anys una importància sense precedents. A mesura que avancem en la modernitat, es multipliquen les opcions pel que fa als aliments. Aquests són cada cop més accessibles i les opcions semblen infinites.
La indústria, que té com a prioritat generar diners, no cessa de crear productes que en gran part no són saludables i són nocius pel nostre cos. La introducció d'aquests productes en la nostra dieta, els mals hàbits alimentaris que hem adoptat i la desinformació que circula a internet plantegen un repte molt important pel que fa a la nostra salut.
En mig d'aquesta intersecció entre les nostres decisions alimentàries i la influència de la indústria, és crucial aturar-nos un moment per reflexionar sobre els canvis que s'han produït i entendre la importància que adquireix la nostra salut en aquest panorama actual.
Per tractar aquestes qüestions, el Diari de Barcelona ha entrevistat Robert Duran, nutricionista-dietista i vicetresorer de l'actual junta del Col·legi de nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat). Es tracta d'una entitat que uneix i representa els dietistes i nutricionistes del territori català amb l'objectiu de vetllar per la salut de la població pel que fa a la nutrició i alimentació.
En primer lloc, com ha evolucionat el panorama de l'alimentació en l'actualitat en comparació a fa unes dècades?
Si parlem una mica de com ha evolucionat en l'apartat de coneixements, evidentment hem millorat. Si tirem més enrere, pràcticament ni tan sols existia la formació de nutricionista. Quan vaig començar a estudiar fa uns catorze anys, gairebé la gent no sabia el que era un nutricionista o es pensava que era una professió que consistia a fer dietes d'enciam i pollastre. En aquests anys hem evolucionat molt.
Què és molt?
S'estan fent cada vegada més investigacions sobre aquest àmbit i se li està donant la rellevància que li correspon. Al final, l'alimentació és fonamental per la nostra salut. Afortunadament, la gent cada vegada entén més el nostre paper i estem en una progressió molt gran, tot i que encara queda molt per fer.
Tot i els avenços, continua existint molta confusió entre la població dins d'aquest sector?
Sí, evidentment. De la mateixa manera que hi som els nutricionistes, també surt molta gent a dir la seva sense saber-ne. Aquestes persones no tenen la formació adequada i contribueixen a causar confusió en la nostra societat. Per exemple, encara hi ha gent que es pensa que no pot menjar pa perquè "engreixa". Insisteixo, hem fet molta feina, però encara queda molt per fer. En aquest sector s'ha evolucionat favorablement i crec que en les pròximes dècades anirem encara millor.
"Fa uns catorze anys, gairebé la gent no sabia el que era un nutricionista o es pensava que era una professió que consistia a fer dietes d'enciam i pollastre"
I pel que fa als productes que ofereixen els supermercats?
Aquí no sé si hem evolucionat gaire. Antigament, els nostres padrins només menjaven el que produïen ells, és a dir aliments naturals de la terra. Ara amb la indústria que tenim han començat a arribar aquests aliments que no són tan saludables, i que estan a l'abast de tothom. Això ha provocat que l'alimentació hagi fet un pas enrere en aquest aspecte.
L'oferta de productes de la indústria es podria considerar el principal obstacle que dificulta l'adopció d'uns hàbits alimentaris saludables?
Es podria veure així. Ara tenim a l'abast molts productes que fa anys ni existien ni tampoc es coneixien. La brioixeria, els productes envasats i prefabricats estan arribant a molts supermercats i locals i arriben amb un preu molt barat. Per exemple, pots anar al supermercat i potser amb només dos euros pots comprar magdalenes d'aquestes industrials per a tota la setmana. Aquest és un problema real amb el qual ens trobem i que s'hauria de mirar de solucionar, encara que és difícil. Hem de fer entendre que per esmorzar és millor un entrepà ben fet o una fruita que nos pas un paquet de magdalenes.
D'una part ens inciten, i de l'altre són productes molt addictius.
Són productes que contenen el seu greix i el seu sucre. Dues coses que agraden molt al nostre paladar. També és el que deia abans, es poden fabricar amb un preu de venda molt barat i la gent de vegades pensarà que això està més bo, és més barat, i s'ho menjarà. No som conscients del perjudici que estan fent al nostre cos i a la nostra salut. Llavors aquí els nutricionistes hem d'intervenir i ensenyar que aquests aliments els hauríem d'apartar del nostre dia a dia i fer servir els de tota la vida. Aquells que són naturals i, per tant, saludables.
Potser d'això a curt termini no ens n'adonem tant, però a llarg termini quines serien les conseqüències més evidents de persistir amb uns mals hàbits alimentaris?
En tema salut n'hi ha moltíssimes. Per començar, una mala alimentació ens pot portar a una pandèmia actual, que és l'obesitat. És el primer problema real que hi ha ara en la nostra societat i a partir d'aquí s'allarguen moltes més malalties. Per exemple, pel que fa a l'endocrí pot sorgir la diabetis, a escala circulatòria podem tenir hipertensió arterial, a escala gastrointestinal ens pot aparèixer el reflux o se'ns pot complicar l'hèrnia. Després quan anem a fer-nos una analítica i portem una mala alimentació, tenim riscos que ens surti colesterol, triglicèrids, sucre elevat, etc.
Són moltes coses.
Sí, però és que poden haver-hi encara més, com en l'àmbit respiratori. Una persona amb un excés de pes per mala alimentació pot fer les apnees de la son. A nivell urològic poden sorgir insuficiències renals. Pel que fa a les articulacions, podem ressentir-nos dels genolls i patir problemes d'artrosis. Com veus parlem de moltíssimes complicacions. Si procuréssim tenir una alimentació més saludable, evitaríem moltes d'aquestes malalties i problemes.
Existeix algun vincle entre l'alimentació i la nostra salut mental?
Això està bastant en estudi en l'actualitat. La salut mental és una qüestió multifactorial, tot i que pot existir també una predisposició genètica. Però sí que és cert que l'alimentació té un paper important en això. Una persona més propensa a tenir depressió, si s'alimenta correctament i es veu bé físicament, es beneficiarà d'uns estímuls positius que l'ajudaran a lluitar contra aquesta depressió.
I en el cas contrari?
Si s'alimenta malament, el seu cos estarà més inflamat, se sentirà amb menys energia, més decaigut, amb un excés de pes que farà que no s'agradi al veure's al mirall. Tot això pot contribuir més fàcilment a caure en depressions o altres malalties mentals. El cervell està relacionat amb l'intestí. Per tant, una alimentació saludable ens ajudarà.
S'està parlant cada cop més de bacteris com poden ser el Sibo o l'H-Pylori entre altres. Aquestes sorgeixen dels mals hàbits o van més enllà d'això?
No totes tenen a veure amb els nostres hàbits. Per exemple, l'Helicobàcter Pylori si l'enganxes, l'enganxes i punt. Si és veritat que un cop el tens a dintre l'alimentació, juntament amb els medicaments, s'ha de cuidar una mica durant el tractament. Però l'alimentació com a tal té poc a veure en el moment de contraure aquests bacteris. A escala immunitària pots estar més o menys fort, fet que pot ajudar.
Respecte al Sibo?
El Sibo es tracta d'un sobrecreixement bacterià i és un tema que potser està més de moda. En aquest cas s'ha de fer un tipus d'alimentació perquè aquest sobrecreixement estigui més controlat. Però com deia no tenen tant a veure amb tindre uns hàbits alimentaris dolents, tot i que hi pot influir. Aquestes es poden agafar d'agents externs com és el cas de l'H-pylori.
Parlant d'agents externs, fins a quin punt estem exposats als perills externs d'aliments contaminats o en mal estat?
El perill hi és sempre. Les indústries que treballen amb grans volums i certs aliments com els ous tenen aquest risc. Tot i això, es van fent sempre controls i si és necessari es retira el producte. Això pot passar amb tota mena d'aliments. El perill de la contaminació alimentària està present tant a la indústria com a casa nostra.
🔴 Retiren una marca de truita de patates envasada
— Els matins TV3 (@elsmatins) July 21, 2023
L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària investiga la relació entre 7 casos de botulisme i les truites envasades del Grup Palacios#ElsMatinsTV3
▶ https://t.co/mKYkiHydK6 pic.twitter.com/pbAZRmPLBA
A casa nostra també?
Sí. Per exemple, ara a l'estiu podem fer la típica maionesa que no ens l'acabem, la deixem per allà per a l'endemà, no la refrigerem bé i arran d'això potser ens agafa Salmonel·la. Els perills sempre hi seran i no podem fer-hi res, amb això. Els aliments es poden contaminar des que surten de la indústria, durant el procés de refrigeració i fins i tot en el moment de ser transportats.
I si tenim dubtes?
En cas de dubte sobre l'estat d'un aliment, és millor ser prudents i no consumir-lo per evitar problemes que poden ser greus si no es tracten a temps. Hem de procurar tenir unes bones pautes d'higiene a casa per no contaminar-los. Així mateix, quan comprem hem de confiar que les indústries ho hagin fet bé. Si no, ja rebran les seves pertinents multes i vigilaran més de cara al futur.
"El perill de la contaminació alimentària està present tant a la indústria com a casa nostra"
Els tema edulcorants, ho considera un progrés davant el sucre o continua sent perjudicial per a la nostra salut?
Existeixen els edulcorants naturals i els artificials. Els artificials normalment no tenen calories i aquest seria l'argument que la indústria per vendre'ls. Siguin artificials o no, el millor és prendre els mínims possibles. És cert que no t'aportaran calories, però t'acostumen al gust dolç i, per tant, el teu cos sempre demanarà coses dolces. La recomanació seria que si algun cop hem de fer servir un edulcorant, el mínim possible i natural. Teòricament, no haurien de ser perjudicials per a la salut, ja que estan controlats. Però amb dosis molt elevades, que ni en quatre vides les podríem consumir, sí que poden ser perjudicials.
Com avaluaria el paper dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials a l'hora d'exposar aquestes temàtiques a la societat?
Ens trobem en l'era digital i aquesta té una força molt gran. Sí que és cert que existeix un sector que contactarà amb gent experta per informar correctament a la gent, però després tenim el 80 % que són influencers que donen la seva versió sobre l'alimentació i que són consells totalment desequilibrats i desafortunats. Lluitar contra això costa molt perquè de vegades és més fàcil creure un influencer amb milers de seguidors que no pas el teu nutricionista, que ofereix consells contrastats. Per tant, no hem de confiar en tot el que surt i ens envien per internet. Probablement serà informació que no està estudiada ni contrastada científicament. Recordem que ens estem jugant la nostra salut.
Realment hi ha tanta desinformació a internet sobre aquest tema?
Molta. Cada dia obro l'ordinador i m'apareixen moltíssimes informacions d'aquestes i el 90% són per bloquejar i que no tornin a sortir. Estem en l'era digital, tard o d'hora s'hauria de regular d'alguna manera, però ho veig molt difícil.
Vist això, seria partidari que introduís un espai a les escoles per educar als més joves sobre la importància que té l'alimentació per la nostra salut?
Sí, a les escoles l'educació nutricional és bàsica. Si als nens des de petits els ensenyem bé, atribuint també responsabilitat als pares, creixeran sans. Em refereixo a ensenyar-los sobre la importància dels aliments, com cuinar-los i que prenguin consciència de cada decisió. Quan era petit no es parlava gens d'això. Ara hem evolucionat. Les escoles haurien d'insistir en incloure un espai a la nutrició per educar els nens.
"Les escoles haurien d'insistir en incloure un espai a la nutrició per educar els nens"
Tot i el que dèiem abans sobre el paper de la indústria, creu al mateix temps que s'han fet esforços per millorar pel que fa a l'oferta de productes?
Sí, però no és suficient. És cert que la part més ecològica està situada en una zona més visible, també s'intenten fer aliments més saludables evitant les grasses saturades per exemple, però queda molta feina a fer. Al final, el que interessa a la indústria és únicament guanyar diners amb un producte que sigui barat i que agradi. La prioritat és que producte resulti rendible econòmicament i si la salut de les persones no en surt molt perjudicada, llavors millor. Si volguessin podrien elaborar productes més saludables, ja que la indústria compta amb els mitjans per fer-los així.
Nosaltres com a consumidors podem fer alguna cosa per lluitar contra això?
Si nosaltres deixéssim de comprar aquests productes poc saludables, la indústria veuria que no els és rendible i segurament no els farien. Per això insisteixo en la necessitat d'educar als nens des de petits. Probablement, quan siguin més grans seran més conscients i no els compraran tant. D'aquesta manera, els deixaran de fabricar.
"El que interessa a la indústria és únicament guanyar diners amb un producte que sigui barat i que agradi"
Per tancar, quin consell donaria a un dels nostres lectors per començar a introduir-se gradualment en un estil de vida més saludable i amb una alimentació més adequada?
En primer lloc, diria de no adoptar mesures radicals. No podem passar de zero a cent, ja que només aguantaríem tres dies. Hem d'adoptar canvis de manera gradual i tenir una mica d'organització i pausa. Avui en dia vivim en una societat estressada i que va molt de pressa, per això és millor no complicar-nos i portar una organització del que mengem. No hem d'oblidar que al final la nostra salut és la nostra prioritat. Si cal, ens podem deixar aconsellar per un nutricionista titulat i vigilar amb el que llegim a les xarxes socials. Menjar bé avui vol dir estar més sans i tindre una millor qualitat de vida d'aquí a vint anys.
Al final es tracta de fer-ho fàcil, sense buscar complicacions.
Exacte. La nostra alimentació s'ha d'adaptar a l'horari i a les pautes correctes de cadascú. En realitat és fàcil, i això ho veuen els que venen a la meva consulta. Es tracta d'organitzar-nos una mica optant per productes bàsics, naturals, amb mètodes de cocció senzills, sense grans complicacions i sobretot, no deixar-nos influir per allò que no ens interessa i al mateix temps ens envolta.