-
Publicat el 02 de setembre 2023

En una societat en constant evolució, el vincle entre l'alimentació i salut està adquirint en els darrers anys una importància sense precedents. A mesura que avancem en la modernitat, es multipliquen les opcions pel que fa als aliments. Aquests són cada cop més accessibles i les opcions semblen infinites.

La indústria, que té com a prioritat generar diners, no cessa de crear productes que en gran part no són saludables i són nocius pel nostre cos. La introducció d'aquests productes en la nostra dieta, els mals hàbits alimentaris que hem adoptat i la desinformació que circula a internet plantegen un repte molt important pel que fa a la nostra salut.

Celebració del 10è aniversari del CoDiNuCat l'1 de juny de 2023. Font: CoDiNuCat.

En mig d'aquesta intersecció entre les nostres decisions alimentàries i la influència de la indústria, és crucial aturar-nos un moment per reflexionar sobre els canvis que s'han produït i entendre la importància que adquireix la nostra salut en aquest panorama actual.

Per tractar aquestes qüestions, el Diari de Barcelona ha entrevistat Robert Duran, nutricionista-dietista i vicetresorer de l'actual junta del Col·legi de nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat). Es tracta d'una entitat que uneix i representa els dietistes i nutricionistes del territori català amb l'objectiu de vetllar per la salut de la població pel que fa a la nutrició i alimentació.


En primer lloc, com ha evolucionat el panorama de l'alimentació en l'actualitat en comparació a fa unes dècades?
Si parlem una mica de com ha evolucionat en l'apartat de coneixements, evidentment hem millorat. Si tirem més enrere, pràcticament ni tan sols existia la formació de nutricionista. Quan vaig començar a estudiar fa uns catorze anys, gairebé la gent no sabia el que era un nutricionista o es pensava que era una professió que consistia a fer dietes d'enciam i pollastre. En aquests anys hem evolucionat molt.

Què és molt?
S'estan fent cada vegada més investigacions sobre aquest àmbit i se li està donant la rellevància que li correspon. Al final, l'alimentació és fonamental per la nostra salut. Afortunadament, la gent cada vegada entén més el nostre paper i estem en una progressió molt gran, tot i que encara queda molt per fer.

El dietista-nutricionista Robert Duran a la seva consulta. Font: Robert Duran.

Tot i els avenços, continua existint molta confusió entre la població dins d'aquest sector?
Sí, evidentment. De la mateixa manera que hi som els nutricionistes, també surt molta gent a dir la seva sense saber-ne. Aquestes persones no tenen la formació adequada i contribueixen a causar confusió en la nostra societat. Per exemple, encara hi ha gent que es pensa que no pot menjar pa perquè "engreixa". Insisteixo, hem fet molta feina, però encara queda molt per fer. En aquest sector s'ha evolucionat favorablement i crec que en les pròximes dècades anirem encara millor.


"Fa uns catorze anys, gairebé la gent no sabia el que era un nutricionista o es pensava que era una professió que consistia a fer dietes d'enciam i pollastre"


I pel que fa als productes que ofereixen els supermercats?
Aquí no sé si hem evolucionat gaire. Antigament, els nostres padrins només menjaven el que produïen ells, és a dir aliments naturals de la terra. Ara amb la indústria que tenim han començat a arribar aquests aliments que no són tan saludables, i que estan a l'abast de tothom. Això ha provocat que l'alimentació hagi fet un pas enrere en aquest aspecte.

L'oferta de productes de la indústria es podria considerar el principal obstacle que dificulta l'adopció d'uns hàbits alimentaris saludables?
Es podria veure així. Ara tenim a l'abast molts productes que fa anys ni existien ni tampoc es coneixien. La brioixeria, els productes envasats i prefabricats estan arribant a molts supermercats i locals i arriben amb un preu molt barat. Per exemple, pots anar al supermercat i potser amb només dos euros pots comprar magdalenes d'aquestes industrials per a tota la setmana. Aquest és un problema real amb el qual ens trobem i que s'hauria de mirar de solucionar, encara que és difícil. Hem de fer entendre que per esmorzar és millor un entrepà ben fet o una fruita que nos pas un paquet de magdalenes.

D'una part ens inciten, i de l'altre són productes molt addictius.
Són productes que contenen el seu greix i el seu sucre. Dues coses que agraden molt al nostre paladar. També és el que deia abans, es poden fabricar amb un preu de venda molt barat i la gent de vegades pensarà que això està més bo, és més barat, i s'ho menjarà. No som conscients del perjudici que estan fent al nostre cos i a la nostra salut. Llavors aquí els nutricionistes hem d'intervenir i ensenyar que aquests aliments els hauríem d'apartar del nostre dia a dia i fer servir els de tota la vida. Aquells que són naturals i, per tant, saludables.

Potser d'això a curt termini no ens n'adonem tant, però a llarg termini quines serien les conseqüències més evidents de persistir amb uns mals hàbits alimentaris?
En tema salut n'hi ha moltíssimes. Per començar, una mala alimentació ens pot portar a una pandèmia actual, que és l'obesitat. És el primer problema real que hi ha ara en la nostra societat i a partir d'aquí s'allarguen moltes més malalties. Per exemple, pel que fa a l'endocrí pot sorgir la diabetis, a escala circulatòria podem tenir hipertensió arterial, a escala gastrointestinal ens pot aparèixer el reflux o se'ns pot complicar l'hèrnia. Després quan anem a fer-nos una analítica i portem una mala alimentació, tenim riscos que ens surti colesterol, triglicèrids, sucre elevat, etc.

Són moltes coses.
Sí, però és que poden haver-hi encara més, com en l'àmbit respiratori. Una persona amb un excés de pes per mala alimentació pot fer les apnees de la son. A nivell urològic poden sorgir insuficiències renals. Pel que fa a les articulacions, podem ressentir-nos dels genolls i patir problemes d'artrosis. Com veus parlem de moltíssimes complicacions. Si procuréssim tenir una alimentació més saludable, evitaríem moltes d'aquestes malalties i problemes.

Existeix algun vincle entre l'alimentació i la nostra salut mental?
Això està bastant en estudi en l'actualitat. La salut mental és una qüestió multifactorial, tot i que pot existir també una predisposició genètica. Però sí que és cert que l'alimentació té un paper important en això. Una persona més propensa a tenir depressió, si s'alimenta correctament i es veu bé físicament, es beneficiarà d'uns estímuls positius que l'ajudaran a lluitar contra aquesta depressió.

I en el cas contrari?
Si s'alimenta malament, el seu cos estarà més inflamat, se sentirà amb menys energia, més decaigut, amb un excés de pes que farà que no s'agradi al veure's al mirall. Tot això pot contribuir més fàcilment a caure en depressions o altres malalties mentals. El cervell està relacionat amb l'intestí. Per tant, una alimentació saludable ens ajudarà.

S'està parlant cada cop més de bacteris com poden ser el Sibo o l'H-Pylori entre altres. Aquestes sorgeixen dels mals hàbits o van més enllà d'això?
No totes tenen a veure amb els nostres hàbits. Per exemple, l'Helicobàcter Pylori si l'enganxes, l'enganxes i punt. Si és veritat que un cop el tens a dintre l'alimentació, juntament amb els medicaments, s'ha de cuidar una mica durant el tractament. Però l'alimentació com a tal té poc a veure en el moment de contraure aquests bacteris. A escala immunitària pots estar més o menys fort, fet que pot ajudar.

Respecte al Sibo?
El Sibo es tracta d'un sobrecreixement bacterià i és un tema que potser està més de moda. En aquest cas s'ha de fer un tipus d'alimentació perquè aquest sobrecreixement estigui més controlat. Però com deia no tenen tant a veure amb tindre uns hàbits alimentaris dolents, tot i que hi pot influir. Aquestes es poden agafar d'agents externs com és el cas de l'H-pylori.

Parlant d'agents externs, fins a quin punt estem exposats als perills externs d'aliments contaminats o en mal estat?
El perill hi és sempre. Les indústries que treballen amb grans volums i certs aliments com els ous tenen aquest risc. Tot i això, es van fent sempre controls i si és necessari es retira el producte. Això pot passar amb tota mena d'aliments. El perill de la contaminació alimentària està present tant a la indústria com a casa nostra.






— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —