Eleccions
Per Mar Grau
Publicat el 10 de febrer 2021

Almenys una de cada quatre persones citades a constituir les meses del 14-F han presentat al·legacions, més de 20.000. La majoria argumenten que no volen assistir-hi per por a contagiar-se de Covid o contagiar els seus familiars. I és normal. A la Sara Marsol, de 21 anys i estudiant de Dret i ADE a la Universitat Pompeu Fabra, li ha tocat ser presidenta de la mesa del seu poble, Guissona. Parlem amb ella perquè ens expliqui la seva situació. 


Què feies quan et va arribar la carta?
Estava a casa, a Guissona, tancada a l'habitació mentre feia una videotrucada amb uns companys de classe. De sobte, van trucar al timbre i van dir que portaven una cosa per a mi. No hi vaig anar perquè esperava un paquet i em pensava que el podria agafar el meu germà, però no el va poder agafar perquè jo havia de firmar. Aquí ja m'ho vaig pensar: pam, presidenta de la mesa electoral.

T'havies plantejat que et podria tocar?
La veritat és que no, mai m'havia arribat a plantejar que em podia tocar això. I menys ara. Just quan m'ho van dir estava teletreballant perquè no podem anar a la universitat. En canvi, sí que havia de presidir la mesa.


"Tot això s'està fent per la importància del dret a vot. Però molta gent, precisament per això, perdrà el seu dret a vot"


Has fet al·legacions?
No. O sigui, m'ho he plantejat, suposo que com tothom, però no ho he fet perquè realment no tinc cap motiu de força major ni de salut personal meva ni de la meva família. Considero més ètic no fer-ho per no treure oportunitats a gent que realment sí que té motius necessaris per no anar-hi.

Entens que la gent en presenti?
Sí, molt, i els dono tot el meu suport. Pots tenir un problema de salut o el pot tenir un familiar molt pròxim, o inclús el company de pis de la universitat. La Generalitat no pot saber-ho tot això, com decidirà quines al·legacions s'accepten i quines no?

Et fa por?
Em fa respecte, la veritat. No em fa gens de gràcia haver d'estar allà, no ho sé, 12 hores o més? Tot el dia amb la mascareta i pendent de no agafar res. A casa meva durant tot aquest temps hem vigilat moltíssim, gairebé no hem vist els amics, i ara jo m'hauré d'exposar moltíssimes hores obligatòriament. De fet, els meus pares quan em va tocar em van dir: "Ja és mala sort, nosaltres tenim 50 anys i escaig i no ens ha tocat mai. I tu, que fa tres anys que votes, ja et toca, amb aquestes condicions. I presidenta!".


"Considero més ètic no presentar al·legacions per no treure oportunitats a gent que realment sí que té motius necessaris per no anar-hi"


A les 19 h es recomana que vingui qui està contagiat. Et fa respecte ficar-te l'EPI?
Sí. Impressiona molt. Això de l'EPI és normal i ho entenc, ho hem de fer per protegir-nos, però alhora també és una mostra de què és perillós estar allà a primera línia. Perquè sinó, no ens l'hauríem de posar, oi? Llavors, què fem amb els contagiats que no venen en aquesta hora? Perquè és una recomanació. Òbviament ningú pot obligar la població a anar a votar en una hora concreta, més que res perquè existeix el dret a la intimitat i privacitat en temes de salut. I potser, segurament, hi ha gent del poble que no vol que tothom sàpiga que té Covid. Aquests es presentaran a qualsevol hora, i nosaltres sense EPI. Ells apel·len a la responsabilitat ciutadana, però això no vol dir que la gent ho compleixi.

Has rebut algun tipus d'instruccions?
A mi no m'ha arribat res, encara.

No?
No. Em van dir que m'arribaria a casa una carta o un llibret amb les instruccions sobre el que havia de fer, però personalment encara no he rebut res, i queda menys d'una setmana. Tot el que sé és per les notícies, no perquè hagi estat informada. Justament ahir Salut em va enviar un SMS, que si volia, opcionalment, avui em podia anar a fer un test d'antígens ràpid, cosa que, tot i que sí que me'l faré, em sembla bastant inútil; trobaria amb més sentit que si per exemple hem d'estar diumenge a les vuit del matí per constituir la mesa, ens convoquin a les set i ens la facin a tots el mateix dia, perquè la prova surt en 20 minuts. Jo per exemple demà vaig al dentista a Barcelona i em puc contagiar, així com tots els altres que segueixen fent la seva vida aquests tres dies previs.

Si no hi hagués la covid, t'hauria fet gràcia ser-ho?
Sí. No em fa mandra estar allà per les hores, per la feina o per perdre un dia, sinó pel fet que hi ha la Covid. Sinó, m'hagués sigut completament indiferent, inclús m'ho prendria com una experiència més. Saber com va tot és curiós.


"La gent del poble es coneix i fa temps que no es veuen. Tindran ganes de parlar! És el mateix que ha passat amb els exàmens de la universitat"


Consideres que s'haurien d'haver ajornat les eleccions? 
Crec que ara mateix no toquen unes eleccions. Fem tancar els bars o els gimnasos durant molt temps. Molts sectors estan destrossats. De fet, el país està destrossat per la irresponsabilitat de molts. Dius al propietari d'un bar, l'economia del qual en depèn tota la família, que no pot obrir ni complint totes les mesures, però sí que podem anar a votar tots junts el mateix dia. Perquè per molt que diguin que entraràs per una porta, sortiràs per l'altra, es faran files... Al final afavoreixes que hi hagi aglomeracions de gent.

I quan hi ha aglomeracions la gent parla.
Clar, la gent anirà allà, es trobaran, "ai és la una, anem a fer un vermut?". La gent del poble es coneix i fa temps que no es veuen. Tindran ganes de parlar! És el mateix que ha passat amb els exàmens de la universitat: "Sí, sí, vigilem, entrem per aquí, sortim per allà, distància, gel..." Però al final, al passadís hi havia aglomeracions d'alumnes que feia mesos que no es veien i tenien molt a dir-se. Doncs passarà el mateix.


"No em fa mandra estar allà per les hores, per la feina o per perdre un dia, sinó pel fet que hi ha la Covid"


Creus que hi haurà poca participació?
Sí, inclús crec que és possible que es digui que s'impugnen les eleccions perquè no s'arriba a un mínim de participació i no sigui prou representatiu. A més, quan hi ha poca participació s'afavoreix als partits extremistes. Si no tens clar què votar o tens dubtes, ara tens l'excusa perfecta per no fer-ho. A més a més, si ets un avi o àvia, que vius sol, tens 80 anys, has votat tota la teva vida, no saps demanar el vot per correu, els teus fills viuen a un altre municipi i et fa por anar a votar, no votaràs. Tot això s'està fent per la importància del dret a vot, però molta gent, precisament per això, perdrà el seu dret a vot. I què passa amb aquells que ingressin de Covid a partir d'ara? Ja no se'ls pot demanar el vot per correu. Ningú votarà per ells, tampoc.

Què en penses que puguem anar a veure mítings?
És una vergonya. Jo visc en un poble força petit, i no puc anar al poblet del costat a veure la família que està a 5 minuts. En canvi, sí que puc anar a Barcelona a veure un míting i escoltar els polítics perquè em venguin la moto. Fa riure.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —