dibuix
Publicat el 06 de juliol 2023

“Tothom és creatiu, cadascú té el seu estil propi. Estem al mateix espai, però cada dibuix és diferent”, assegura al Diari de Barcelona la Ksenia, fundadora del Barcelona Sketching Breakfast Club, mentre fem un cafè al restaurant Patrón, situat a Travessera de Gràcia. No som les úniques, però, ja que més d’una vintena de persones es troben al nostre voltant treballant ja en els seus quaderns. 

Des de fa quatre anys, la Ksenia organitza cada divendres aquestes trobades per totes aquelles persones interessades i aficionades al dibuix. Originària de Rússia, afirma que quan es va traslladar a Barcelona “no tenia amics i volia buscar un cercle creatiu” i, és per això, que va començar amb el compte d’Instagram @barcelona_sketchbreakfast, que ara ja acumula gairebé dos mil seguidors. Al principi, “va ser una mica dur, perquè ningú el coneixia”, però ara s’arrepleguen cada vegada entre 20 i 40 persones.

Algunes ja fa anys que hi assisteixen, d’altres que només porten unes quantes sessions o, fins i tot, és la primera vegada que hi van. Sigui com sigui, tothom és benvingut. “La Ksenia ens fa sentir com a casa, de seguida et parla com si et conegués de tota la vida, és súper acollidora”, diu la Diana, una de les participants de la darrera jornada, mentre comença a afegir color amb aquarel·la al seu dibuix. És un esbós del taulell del saló, que destaca per tenir un aire molt marítim.



El mobiliari i la seva disposició, la fusta del terra, i el blau i blanc naviliers fan que el restaurant recordi, si més no, a l’interior d’un creuer. És realment inspirador, la qual cosa és molt important a l’hora d’escollir els llocs de trobada. Tot i això, la Ksenia assenyala que “no hi ha cap secret”. Quan passeja pel carrer para atenció en aquells establiments bonics i se’ls va apuntant. “En aquests quatre anys no hem repetit mai cap lloc, tinc una llista amb 250 indrets, aproximadament”. 

L’ambient és molt agradable. Més enllà de les llibretes i la varietat de materials que fan servir cadascú, les taules estan plenes de tasses de cafè i entrepans per esmorzar, i el xiu-xiu hi és present. “Em sento super còmoda, per mi és un lloc per a descansar, parlar i conèixer gent. Jo vaig trobar les meves amigues aquí”, explica la Ksenia. 

De fet, no és l’única. Per exemple, la Carolina comenta que per a ella, que ve de Galícia, el Barcelona Sketching Breakfast Club va ser cabdal a la seva arribada. “Ara, durant la setmana, tinc moltes ganes que arribin els divendres per reunir-nos”. I, moltes coincideixen que “començar així els divendres és com avançar un dia el cap de setmana”.


 

La iniciativa no és nova, ja que a moltes ciutats d’arreu del món es fan aquesta mena de trobades. De fet, la Ksenia es va inspirar en les que ella assistia a Moscou. I de la mateixa manera que ella la va portar d’allà, com que Barcelona molts cops és una ciutat de pas, “almenys tres persones que han vingut al Barcelona Sketching Breakfast Club m’han dit que volen començar un club als seus països”, explica. 

Diumenges de sketch

A més, al Barcelona Sketching Breakfast Club no només es fa una crida els divendres, sinó també el primer diumenge de cada mes. Aquesta vegada, la trobada es va celebrar a l’Alice Secret Garden, a prop d’Urquinaona. El seu nom no pot fer-li major justícia, ja que, en mig de l’Eixample, no t’esperes trobar un jardí així de maco amagat.



En aquesta ocasió, no queden a les 9 h com és habitual, sinó a les 12 h, un horari més apropiat per fer el brunch. A l’entrada, mentre les participants esperen que obri l’establiment, comencen a parlar entre elles, a preguntar-se com ha anat la setmana i a presentar-se les que són noves. “Molta gent va començar a venir pel boca-orella”, indica la Ksenia i, és ben cert ja que algunes venen acompanyades de les seves familiars o amigues.

En entrar, allò sembla els jocs de la fam. Tothom vol el lloc ideal, la perspectiva perfecta, la companyia desitjada per començar a treballar. La gent va provant taules fins que troba l’emplaçament que vol. Al cap i a la fi, la tècnica del sketch destaca perquè el dibuix no cal que sigui fix ni estigui acabat. Es fa en poc temps i sense pensar-hi molt.

Quan t’hi passes una estona allà, et venen unes ganes immenses de pintar. Tot i no saber gaire, t’agradaria provar-ho. Tothom comenta i valora els dibuixos dels altres i es motiven. La Ksenia ha aconseguit crear un espai molt maco, en què qualsevol persona que vulgui es pot llençar sense por a esbossar i fer les seves primeres pinzellades.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —