Escrivà
Per EFE
Publicat el 10 de desembre 2020

El ministre de Seguretat Social, Inclusió i Migracions, José Luis Escrivá, ha admès que la situació que van patir els migrants amuntegats al moll d'Arguineguín, on van arribar a coincidir unes 2.600 persones, "era infinitament millorable".

En declaracions a Catalunya Ràdio, Escrivà ha titllat de "condicions molt dures i deplorables" les que van haver de viure aquestes persones durant el temps que van estar al campament de primera acollida al moll d'Arguineguín, al sud de Gran Canària, que va estar habilitat durant tres mesos i nou dies.

El ministre, que va visitar in situ el lloc, ha reconegut que "les condicions del moll no eren les que a hom li agradaria que fossin", però també ha advertit que "l'allau (de persones) ha estat molt gran", el que s'ha sumat al fet que "efectivament el moll no estava preparat per acollir aquest nombre de persones". Referent a això, ha afirmat que "la situació és veritablement singular" i la pandèmia de la covid-19 la fa "moltíssim més complicada".

Imatges del moll d'Arguineguín

Ha dit que molts d'aquests migrants són "retornables" —és a dir, hi ha acords entre Espanya i el seu lloc d'origen per ser retornats al seu país, ho vulguin ells o no— i que "en condicions normals ja estarien tornant".

Sense capacitat d'acollida 

Mentrestant, el govern central té allotjats uns 7.000 d'aquests migrants en hotels, el que "és molt més car que els sistemes d'acollida normals, però és que no teníem capacitat d'acollida". "Quan vam arribar al gener, al ministeri teníem menys de cent places d'acollida a Canàries i la preparació de places és una cosa que porta temps, no es pot improvisar", s'ha defensat. També ha dit que no li consta que s'hagin produït vulneracions de drets a Arguineguín: "D'aquí a aquestes condicions d'espai es va fer el que es va poder. Però en fi, sí, la situació era molt millorable".

Escrivà ha sostingut que s'ha d'"organitzar un sistema d'immigració regular molt més precís", que entre altres coses passa per reformar la Llei d'Estrangeria, cosa que espera que s'aconsegueixi fer aquesta mateixa legislatura. "La clau", al seu parer, és treballar en cooperació amb els països d'origen, ja sigui mitjançant inversions, "acords de migració circular" o altres iniciatives. També ha defensat que la solidaritat entre els socis europeus en matèria d'immigració té "un recorregut de millora molt considerable". I ha assenyalat que el fenomen migratori respon "a decisions molt difícils de la vida, ja que "qualsevol que prengui la decisió d'emigrar és perquè té una raó de força major".

L'esmentat campament del moll d'Arguineguín en què durant 102 dies van romandre amuntegats fins a 2.600 immigrants arribats a les Illes Canàries va quedar completament desmantellat el passat 1 de desembre. Els ocupants són ara en hotels i instal·lacions habilitades pels militars.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —