Pla mitjà del ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, en roda de premsa després del Consell de Ministres, el 2 de febrer del 2021
Per EFE
Publicat el 06 de juliol 2021

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social I Migracions, José Luis Escrivá, considera que no hauríem de consentir que tot l'esforç de les pensions dels baby boombers recaigui en els seus fills.

Escrivá reflexiona en una entrevista que va publicar el diari La Vanguardia sobre el pacte per a la reforma de les pensions aconseguit entre el Govern espanyol i els agents socials, i sobre l'esforç que hauran de fer les persones nascudes entre 1959-60 i 1975, la denominada generació del 'baby boom'.

"El que necessitem -afirma- és dotar el sistema d'eines per afrontar el repte temporal, fitat, de l'arribada d'una generació molt nombrosa a l'edat de jubilació. No hauríem de consentir que siguin els seus fills sobre els quals recaigui tot l'esforç, sinó que han de contribuir a aquest increment temporal de la despesa".

En aquest sentit, diu que en el nou acord hi ha un paràgraf que "reconeix que cal substituir el factor de sostenibilitat, que tindrà unes determinades característiques" i s'estableix un termini, fins al 15 de novembre, per aconseguir un acord en el diàleg social.

La reforma del 2013 -aprovada pel PP-, al seu judici, "estava desenfocada des de molts punts de vista" i explica: "Un grup d'experts va proposar un indicador partint d'una percepció que, al meu entendre, és errònia: que a Espanya les pensions són altes, quan no és així. Les pensions a Espanya són raonables".

Per contra, defensa la reforma de 2011, aquesta aprovada per un govern socialista, perquè assegura que "ja està tenint efectes, de contenció de l'augment de la despesa. Aquesta reforma és la que portarà la jubilació als 67 anys", perquè es desplega "progressivament".

Defensa que la despesa espanyola en pensions és un 12% del PIB, "com la mitjana europea" i assegura que hi ha ingressos suficients per pagar les pensions.

Factor d'equitat

Pel que fa al nou pacte destaca que el desincentiu per a les jubilacions anticipades d'aquells que cotitzen en base màxima era del 4% enfront del 16% de la resta i ara s'igualaran, gradualment.

"El que hem pactat -explica- és passar la penalització del 4% al 21%. I hem estat disposats a fer-ho progressivament. Ens ha costat mesos i mesos de discussió amb els agents socials, com amb la clàusula de jubilació obligatòria o la jubilació demorada".

Subratlla que el mecanisme per als pensionistes del 'baby boom', pendent d'una proposta concreta, està associat al problema d'aquest període, però "no afectarà els treballadors que tenen ara 40 anys".

"L'objectiu del factor d'equitat intergeneracional és protegir els joves, que no són els causants d'aquest repte demogràfic i que han hagut d'incorporar-se a un mercat laboral particularment complex, amb dues crisis gairebé consecutives", diu Escrivá.

"La forma d'aquest petit esforç addicional a la generació del 'baby boom' està per definir -assegura-, però la seva magnitud serà en tot cas petita i dependrà de l'evolució dels ingressos i les despeses del sistema".

En tot cas, el ministre de Seguretat Social, assegura que les mesures que adoptin s'aplicaran gradualment i tindran "un impacte molt limitat".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —