[#if caratula??]
  [#if caratula?is_hash]
    [#if caratula.alt??]
      ${caratula.alt}
    [/#if]
  [/#if]
[/#if]
Per EFE
Publicat el 01 de gener 2021

La reixa de Gibraltar serà enderrocada en uns mesos en virtut del principi d'acord assolit entre Espanya i el Regne Unit, pel qual la colònia britànica entrarà a formar part de l'espai Schengen i tindrà controls fronterers només a l'aeroport i el port.

La ministra d'Assumptes Exteriors, Arancha González Laya, ha estat l'encarregada d'anunciar aquest principi de pacte, hores abans que, aquesta mitjanit si no s'aconseguia un acord, la reixa es convertiria en l'únic lloc que patiria les conseqüències d'un "Brexit dur".

González Laya ha explicat que el resultat pràctic del principi d'acord és que s'enderrocarà la reixa i es facilitarà "enormement" la mobilitat amb la colònia. Amb això, els 271.000 habitants dels vuit municipis del Camp de Gibraltar (Tarifa, Jimena de la Frontera, San Martín de Tesorillo, Castellar de la Frontera, San Roque, Los Barrios, La Línea de la Concepción i Algeciras) i els 33.000 de Gibraltar, poden "respirar tranquils".

El principi d'acord, que permetrà aplicar altres polítiques i programes de la Unió Europea a Gibraltar, com els de competència lleial en fiscalitat, suposa que Espanya és la "responsable última i la garant" de l'aplicació de Schengen a Gibraltar, ja que el Regne Unit no forma part d'aquest espai de lliure trànsit.

"Enderroquem fronteres per construir una zona de prosperitat compartida", ha assenyalat la ministra, que considera que "és un bon acord" que compleix les aspiracions dels ciutadans perquè "gestiona la nostra interdependència i ho fa a través de la corresponsabilitat", sense renunciar "als nostres principis irrenunciables" sobre la sobirania.

Amb el principi de pacte Gibraltar tindrà controls Schengen en el seu port i aeroport i durant un període de transició de quatre anys per crear un marc de confiança, segons González Laya, agents de l'agència europea Frontex assistiran en aquests controls. La ministra no ha volgut donar més detalls sobre, per exemple, si agents espanyols formarien part d'aquests controls a les fronteres Schengen de Gibraltar.

Després de tancar aquest acord, Espanya haurà de sol·licitar a la Unió Europea que es consolidi en un tractat que González Laya preveu estarà llest en un termini de sis mesos. Mentrestant, es recorrerà a "modalitats Schengen per flexibilitzar els controls a la reixa".

El president de govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assenyalat a Twitter que el principi d'acord "ens permetrà eliminar fronteres i avançar cap a una zona de prosperitat". Ha escrit: "Iniciem una nova etapa".

El primer ministre britànic, Boris Johnson, també ha utilitzat aquesta xarxa per expressar que rep "amb entusiasme" aquest pacte amb Espanya sobre la futura relació de Gibraltar.

Per la seva banda, el ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, ho ha celebrat com un "èxit" que obrirà "un arc de Sant Martí d'oportunitats" a la colònia i el Camp de Gibraltar i que "reiniciarà la nostra relació amb Espanya" per "projectar-la en una llum més positiva en el futur". Ha subratllat que els negociadors han escoltat "la crida del segle XXI" per buscar beneficis per generacions durant "dècades si no segles".

Per al president de la Mancomunitat de Municipis del Camp de Gibraltar, Juan Lozano, avui és "un dia històric que recordarem igual que el dia de la caiguda del mur de Berlin l'any 1989" perquè "ha fet possible que desaparegui aquesta reixa que ens ha separat tant a les dues comunitats, i que portem 300 anys patint en aquesta terra".

També l'alcalde de La Línea de la Concepción (Cadis), Juan Franco, municipi que comparteix frontera amb Gibraltar, ho ha celebrat com un dia "històric" perquè els veïns d'ambdós costats de la reixa tindran "la fluïdesa que demanem" en aquest pas.

L'alcalde d'Algeciras (Cadis) i senador del PP, José Ignacio Landaluce, ha valorat també l'acord "in extremis" entre Espanya i el Regne Unit amb el qual "s'obre una nova etapa en la qual les relacions laborals i comercials han de primar per sobre dels interessos de cada part".

El sindicat UGT ha felicitat al govern pel pacte, que a parer seu suposa "un petit però important alleujament" i "mitiga alguns dels molts i nocius efectes que el Brexit dur va tenir en aspectes vinculats amb l'àmbit laboral".

La ministra espanyola, el ministre principal de Gibraltar i, entre altres, l'alcalde d'Algeciras, han volgut dedicar aquest principi d'acord a Antonio García Ferrer, director de l'Oficina d'Assumptes de Gibraltar que va morir el passat mes de setembre i que va treballar per la consecució del principi d'acord que s'ha assolit ara.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —