pograma Palau de la Música
Publicat el 22 de setembre 2021

L’artista Laia Estruch i l’escriptora Irene Solà han treballat juntes en la performance Sirena, un espectacle que va ser presentat en dos passis el passat 16 i 19 de setembre al Palau de la Música amb la intenció d’explorar el poder i la flexibilitat de la veu dins l’aigua. Amb totes les entrades exhaurides, la performance forma part de l’Hivernacle del Palau, nom sota el qual s’agrupen un seguit d’activitats complementàries a la programació habitual creades amb la intenció d’aprofundir en la relació i les sinergies de diferents formats artístics per donar peu a la creació de propostes innovadores. 

L'obra, que havia de ser estrenada la temporada passada, sorgeix de l’oportunitat que se li ofereix a la Irene Solà, narradora resident al Palau de la Música, de crear una nova proposta a partir d’una col·laboració, tal com explica ella mateixa. Les dues artistes expliquen al Diari de Barcelona que aquesta invitació, atorgada a la Laia Estruch, va donar lloc una peça conjunta que els hi ha donat l’oportunitat de treballar plegades altra vegada, després d’haver-se conegut mentre vivien a Londres, i enllaçar les seves noves visions i línies de treball. “La Laia Estruch duu a terme des de fa temps un procés d'investigació a través de l'aigua i la veu, i la Irene Solà una investigació al voltant de la figura de la sirena", indiquen elles mateixes al DdB

Irene Solà i Laia Estruch expliquen que l’espectacle lliga les dues maneres de treballar i juga amb el concepte d’aquest ésser mitològic partint de diferents textos literaris de figures com ara Maragall, Homer, Andersen o Adrienne Rich, les quals presenten “aproximacions diferents de la figura i a la història de la sirena” i permeten reflexionar al voltant de la veu i la seva relació amb l’autoria i l’agència. Sirena també tracta la imatge de l’antimusa, descrita per les dues artistes com “la que no només no regala inspiració als homes, sinó que amb els seus cants els aniquila” en contraposició a la “d’aquella que perd, que intercanvia la capacitat de parlar, cantar i opinar per unes cames i un home, i que mor anorreada i convertida en espuma”. 

El resultat d’aquest “procés d’assaig i treball conjunt de laboratori sonor i intercanvi d’imatges i d'idees” és una sola peça escultòrica i sonora concebuda específicament pel Palau i la seva sala Soterrani o sala de la piscina, però les artistes comenten que “podria itinerar si sorgeix l’ocasió”. També asseguren que l’espectacle ha suposat un “camí d’aprenentatges i creixement constant” per elles dues, per qui “ha estat un plaer” treballar juntes i les ha ajudat a donar-se compte que, “tot i treballar amb formats molt diferents”, ambdues comparteixen diversos “interessos comuns”. 

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —