DIR
Per Pol Solernou i Oriol Lapeira
Publicat el 11 de juny 2021

Mirades descarades que intimiden. Explicacions condescendents sobre com s’han de fer els exercicis. Assetjament, en termes generals, i extrema sexualització. Moltes dones han de fer front constantment a situacions incòmodes i violentes mentre fan esport als gimnasos, la majoria provocades per homes.

L’Andrea està apuntada a un gimnàs DiR de Barcelona i figura dins d’aquest percentatge. “Un home que té gairebé 30 anys em va demanar el meu número de mòbil. Jo en tinc 20, però ell pensava que jo en tenia 16”, afirma. També es va trobar un home intentant filmar-la sense el seu consentiment mentre feia exercicis de cames. Fa pocs dies, un altre noi va demanar-li insistentment pel seu compte d’Instagram, malgrat la negativa constant de l’Andrea.

Un problema estès

Però l’Andrea no és l’única. I així ho demostra l’estudi de la revista Metropolitan Body, segons el qual el 14% de les dones enquestades afirmaven haver-se sentit violentades per les mirades obscenes d’usuaris masculins als gimnasos.

Les dones, a més de tenir molt més risc de ser assetjades, també es veuen sotmeses a una pressió estètica més elevada. Així ho demostra un estudi estatunidenc en què prop d’un 65% del públic femení assegurava haver evitat el gimnàs per la por a ser jutjades, enfront d’un 36% del total d’homes enquestats.

Les principals cadenes de gimnasos d’arreu, per tal d’evitar situacions d’assetjament i intimidació, acostumen a tenir protocols d’actuació contra qualsevol tipus d’actitud masclista. En el cas del DiR, la cadena de gimnasos més important en nombre a Catalunya, tot el que poden assegurar no passa de: “El protocol existeix i s’aplica”. Preguntats per les mesures concretes d’aplicació del protocol, responen que “per motius de confidencialitat” no s’hi pot tenir accés. Però, arribat el moment, poden tenir-n’hi les dones que pateixin assetjament als gimnasos? Com sabran de l’existència d’aquest protocol si no es fa públic?

“Molt més lliures”

Per evitar casos com el de l’Andrea, algunes dones opten per gimnasos dirigits únicament al públic femení. Sense anar més lluny, a Barcelona, n’hi ha de ben famosos, com l’Arsenal Femení o el FIT Balmes Femení.


Un 14% de les dones que van al gimnàs s’han sentit violentades per mirades obscenes


“Hi ha moltes dones que van a gimnasos mixtos i no se senten còmodes”, assegura la Mar Rotger, responsable de desenvolupament de negoci de l’Arsenal Femení. “Tenim dones d’un perfil més jove que venen per no sentir-se observades i anar amb certa llibertat a les classes”, puntualitza. Segons la Mar, també hi ha un públic femení més adult, de més de 40 anys, que “no se sent còmode” amb el seu estat de forma i a qui li fa vergonya anar al gimnàs. “A l’Arsenal no se senten cohibides”, afirma, “se senten molt més lliures”.

Activitats com anar al solàrium en biquini sense sentir-se observades o gaudir d’espais més íntims com el jacuzzi sense presència masculina, segons la Mar, “marquen la diferència”.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —