EZLN
Per EFE
Publicat el 04 de maig 2021

La delegació de set integrants de l'"Esquadró 421" de l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional (EZLN) va salpar diumenge a bord del vaixell de bandera alemanya "La Montaña" des d'Isla Mujeres, a l'estat de Quintana Rosego, Carib mexicà, i espera arribar al juny al port de Vigo.


Després emprendran una gira per més de 20 països d'Europa, on han estat convidats per diferents organismes i ONG europees amb la idea d'intercanviar idees sobre la manera d'afrontar "la desigualtat derivada del sistema econòmic i social capitalista".

Abans d'arribar a Isla Mujeres, anomenada "Travessia Per la Vida. Capítol Europa",  la caravana zapatista ha recorregut prop de 1.000 quilòmetres des de Chiapas, d'on van sortir fa una setmana, i ha fet algunes escales a l'estat de Yucatán per a reunir-se amb grups indígenes.


Sortida de l'esquadró des de Chiapas a finals d'abril. Foto: EFE/Carlos López

Els set integrants de la delegació zapatista, que són 4 dones, 2 homes i 1 representant de la comunitat LGTB, d'aquí el nom d'Esquadró 421, van pujar a "La Montaña". Els acompanyen cinc mariners, d'Alemanya i Colòmbia, com a tripulació. Mentre el vaixell salpava, des del moll on va ser acomiadada la delegació zapatista, el subcomandant Moisès va parlar sobre l'objectiu del viatge.

A despertar

"Despertarem, sabem que el capitalisme ens té envaïts en el món i sabem que hi ha algú a Europa i podem entendre'ns amb ells, per això hi anem", va assenyalar. "El major repte és la lluita per la vida, perquè si no ens organitzem dones i homes, tant del camp com de la ciutat, ens destruiran i el que ens destruirà és el capitalisme. Són els que no respecten la mare naturalesa, nosaltres no hem danyat la mare terra, el capitalisme, sí", va afegir Moisès."De Mèxic no en parlaré perquè no sols aquí hi ha el capitalisme, el capitalisme és al món, a Mèxic ja sabem com està. Nosaltres volem saber més com estan els altres mons, volem escoltar, volem compartir, per a saber com estan, per aprendre, perquè són diferents les formes com ens té el capitalisme", va dir.

El dirigent zapatista va sostenir que aquesta gira és per a "sembrar vida" i té la intenció que la gent del camp i de les grans ciutats desperti. "La vida la té la mare terra i tots hem de lluitar, cal organitzar-se i defensar-la, però tots junts, tant del camp com de la ciutat, perquè de la mare terra ve tot el que mengem. Encara que siguin a la ciutat, encara que siguin als 30 o 40 pisos, vivim de l'aire, de l'oxigen i de l'aigua, vivim de l'alimentació", va exposar.

L'Origen de l'EZLN

L'actual moviment zapatista va sorgir l'1 de gener de 1994 a l'estat meridional de Chiapas amb l'aixecament d'un grup d'indígenes armats liderats pel subcomandant Marcos.

L'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional (EZLN) es va donar a conèixer el mateix dia que entrava en vigor el Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (TLCAN), signat pel Canadà, els Estats Units i Mèxic, i va constituir tot un esdeveniment internacional.

Com a grup guerriller, els zapatistes pretenien lluitar contra el llavors president de Mèxic Carlos Salines de Gortari (1988-1994).

Com a moviment polític, els zapatistes són ara molt crítics amb el president Andrés Manuel López Obrador, i amb el viatge a Europa pretenen donar a conèixer les seves reivindicacions de major autonomia davant el govern mexicà

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —