Essències mallorquines i folklore europeu en l'últim videoclip dels Manel
Per Tomeu Mascaró
Publicat el 27 de març 2021

L'última cançó dels Manel, Tipus suite, i el videoclip que l'acompanya han fet rebombori a les Illes. El motiu? Doncs perquè, a primera vista, és una recreació del Ball dels Cossiers. Els Cossiers són una dansa precristiana que segueix viva en el folklore mallorquí. Hem parlat amb Mateu Jaume, coreògraf del vídeo, perquè ens expliqui com va sorgir aquest aliatge entre el grup català i la dansa popular de Mallorca.

Vídeo dels Cossiers de Montuïri, ballant amb el dimoni per les festes de Sant Bartomeu, el 28 d'agost.

El videoclip es va gravar a Mallorca, a la casa de la mateixa directora i editora, Tonina Obrador. Mateu Jaume explica al Diari de Barcelona que el vídeo agafa molts trets dels Cossiers, "però no vol representar-los", sinó recollir un folklore que és present a tota Europa. “Les primeres notes de Tipus suite son d’una cançó tradicional francesa. Tot està molt lligat. Els Cossiers són el cas concret de Mallorca, però a Catalunya hi ha el Ball de Bastons i els Pastorets, que són molt similars, i el mateix passa a França, a l'Aragó o a Irlanda”.

Vestuari i coreografia

Un dels motius pels quals Mateu Jaume va acabar formant part del projecte és perquè fa deu anys va recuperar un ball molt similar als Cossiers, el Cavallets, que des d'aleshores es torna a ballar a Vilafranca de Bonany. Coneixedor del folklore, afirma que "en tots aquests balls es porten capells amb un mirallets, cintes de colors i roba blanca".


També matisa que, a l’hora de pensar la coreografia, no van imitar els passos de la dansa tradicional però sí que en van intentar captar l’essència. “El vídeo ja va d’això, de rompre amb les tradicions per ser lliures. De fet el ball, cap al final, ja és un desfase total, és una rave”. 

Personatges i símbols

La Tonina Obrador és qui portava gestant la idea de de temps enrere, que després va acoblar amb la cançó dels Manel. “Ella volia contar una història que parlés del folklore i de la màgia, i traslladar-ho a un conte més universal", explica Jaume. 

La dama, al capdavant, entra al bosc i el desperta.

Representa que aquests “cossiers” fan la seva dansa i, amb la música, la dama entra dins el bosc. Aleshores les criatures mitològiques es desperten, és el moment del vídeo on la mata cobra vida, l’òliba és reencarna en el paó blau, les ovelles fan ballar als personatges i apareix l’home del càrritx.

Aquest estat fluid de la realitat apareix en moltes cultures precristianes. És present des les orgies dionisíaques dels grecs i fins a les primeres mostres d'art rupestre, on els animals es converteixen en persones i les categories de les coses es difuminen.

L'òliba, al fons, es "reencarna" en el paó blau.

Treure a la cultura de la vitrina

Tonina Obrador ha fet declaracions a IB3 sobre el debat que hi ha hagut a les xarxes sobre si es representa o no als Cossiers de Mallorca, i si està bé o malament adaptar una tradició ancestral a un videoclip musical: “Evidentment hi ha coses dels Cossiers, però jo el que volia era fer una història que tractés sobre la tradició i el paganisme europeu", ha dit.

"Jo entenc que els Cossiers més acèrrims pensin que els volem parodiar, però no és així, ho haurien de llegir al revés" afegeix Mateu Jaume. "Haurien de pensar que quedarà gravat per sempre un homenatge a les arrels, a una cosa que és d’aquí i a la vegada és present a tota Europa", conclou.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —