[#if caratula??]
  [#if caratula?is_hash]
    [#if caratula.alt??]
      ${caratula.alt}
    [/#if]
  [/#if]
[/#if]
Per EFE i Redacció
Publicat el 12 de gener 2021

Els Estats Units han escenificat a Dakhla, al sud del Sàhara Occidental, el seu suport efectiu a les tesis del Marroc sobre el territori en disputa, amb la visita del sotssecretari d'Estat per a assumptes d'Orient Mitjà, David Schinker. És la primera vegada que un ambaixador i un alt funcionari nord-americans visiten el territori del Sàhara Occidental.

S'havia especulat sobre si la seva visita serviria per inaugurar un consolat a la ciutat, tal com va prometre Donald Trump a Mohamed VI en una conversa telefònica el passat 10 de desembre. Finalment, però, l'ambaixador dels Estats Units a Rabat, David Fischer, ha aclarit que el seu país encara està buscant l'edifici apropiat per a aquesta seu diplomàtica.

La visita de Schinker, doncs, té un valor més aviat simbòlic i serveix per a reiterar el ferm suport dels Estats Units a la "marroquinitat" del Sàhara i al pla d'autonomia del Marroc com a única sortida per al conflicte de l'excolònia espanyola, en contra de l'autodeterminació que reclama el Front Polisario. A canvi d'aquesta postura, el Marroc ha accedit, per exemple, a normalitzar les seves relacions amb Israel. 

L'ocasió ha servit per lloar les relacions bilaterals entre els Estats Units i el Marroc, que en paraules del ministre d'Exterior marroquí, Naser Burita, són "socis excepcionals". En aquest sentit, el Marroc és l'únic país d'Àfrica amb què els EUA té un acord de lliure comerç, el qual ja ha estat renovat en quatre ocasions.

L'arribada de Biden

Sobre el risc que la pròxima administració estatunidenca de Joe Biden reverteixi la decisió de Trump de reconèixer la sobirania marroquina al Sàhara, Schinker no ha volgut fer conjectures: "Cada administració procedeix amb la seva pròpia política i el president Biden tindrà la seva", ha dit a Efe.

No obstant això, fonts del seu equip asseguren que el Marroc és un aliat massa important per als Estats Units per imaginar un gest —fer marxa enrere en la qüestió del Sàhara— que no seria ben rebut pel país magrebí.

Amb tot, hi ha una qüestió que ha quedat silenciada: no s'ha parlat de la ruptura de l'alto el foc que el Front Polisario va declarar el passat 14 de novembre. Tant el Marroc com els Estats Units han optat per ignorar l'Estat de Guerra declarat pel front i el suposat retorn a la lluita armada. L'ONU, que supervisa la treva pactada l'any 1991, ha apel·lat a la calma i recorda que per a Nacions Unides, el Sàhara Occidental figura com un territori no autònom a l'espera d'un acord pactat.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —