#Estiktokat, el hashtag més viral del TikTok en català - Diari de Barcelona

FRIKITOK
#Estiktokat, el hashtag més viral del TikTok en català
Visibilitza el contingut en català al Tiktok i ha aconseguit gairebé 500 milions de visualitzacions en menys de dos anys
Mentre la pèrdua del català entre els joves és al centre del debat, la llengua guanya presència a la popular xarxa TikTok. Cada cop hi ha més tiktokers que aposten per crear contingut en la seva pròpia llengua. Així ho constaten el sorgiment de nous referents i una comunitat cada cop més unificada que no para de créixer.
Hi ha un hashtag, però, que ha aconseguit unir i alhora fer més gran aquesta comunitat de creadors. #EstikTokat, impulsat per un grup de WhatsApp de tiktokers catalans durant el confinament, és la demostració que la llengua catalana també pot ser viral.
Ara que se celebren dos anys de la creació d’aquest hashtag, #EstikTokat ja té gairebé 500 milions de visualitzacions amb la suma de tots els vídeos que l’han utilitzat. La idea, per una banda, va ser d’en Gerard, @GerryQuerryBerry a TikTok, que explica al DdB que la motivació de crear el hashtag era unificar el contingut en llengua catalana a la xarxa. El joc de paraules, per altra banda, el va posar Mag Sanyes, un mag garrotxí que crea contingut per la plataforma. #EstikTokat sorgeix de la barreja entre la dita popular “estic tocat del bolet” amb “és TikTok Catalunya”.
A dia d’avui, gairebé tothom que fa tiktoks en català etiqueta aquest hashtag als seus vídeos, ja sigui per aconseguir més visibilitat o començar a formar part d’aquesta comunitat. Els seus creadors afirmen que “no s’esperaven per res que pogués arribar tan lluny” però celebren haver creat el hashtag més viral del TikTok en català.
La comunitat, unificada
Sanyes ha afirmat que més que cap altre, #EstikTokat s’ha establert com el hashtag de referència a la comunitat catalanoparlant del TikTok. El mag de la Garrotxa afirma que, gràcies al hashtag, el públic va començar a vincular els tiktokers catalans i va ajudar molt a tots els que en formàvem part. En aquest vídeo podem veure com en Sanyes barreja la màgia amb l’humor característic de la xarxa.
@sanyesmag Vosaltres què n’opineu?!🥴😊 #màgia #pertu #catalunya #tiktokcatala #estiktokat ♬ Serem ocells - Oques Grasses
En aquesta línia, la tiktoker Carla Junyent, que aposta també per fer humor en català a la plataforma, afirma al Diari que el hashtag ha sigut molt útil en molts sentits. Junyent afirma que a part de crear una comunitat, "també ens ha ajudat a tots plegats a créixer individualment”. Tal com declara la creadora de contingut igualadina, utilitzar-lo fa créixer qui el fa servir però alhora també creix el mateix hashtag i fa que cada cop es creï més contingut en català.
També en aquest sentit Walter Capdevila, tiktoker que va fer un boom, entre d’altres, amb els vídeos de les vaques, afirma que “tots units i només amb aquesta petita força ja donem pas a que la gent pugui creure que és possible fer contingut en català per les xarxes”. Aquest és un dels tiktoks més virals del creador de contingut lleidatà, un dels més vistos dintre el hashtag #EstikTokat:
@walter_capdevila #vaca #vaques #catalunya #català #holaa #waltercapdevila #estiktokat #catalonia #lleida #barcelona #girona #tarragona #andorra ♬ sonido original - Walter Capdevila
D’altra banda #Peratu, #Catalunya o #Català, a més, són alguns dels altres hashtags més utilitzats pels creadors de contingut en llengua catalana a la plataforma.
Una reivindicació natural
Fer els vídeos en català, han coincidit els tiktokers, no és més que una reivindicació de la naturalitat de poder fer servir la llengua pròpia. En Walter Capdevila afirma que sí que és cert que va començar a fer vídeos en català perquè era el que li sortia més natural, però a la llarga va adonar-se que “som pocs que parlem català a les xarxes i estem fent una cosa important”.
En aquest sentit, en Gerard afirma que tal com es fa amb totes les altres llengües del món s’ha de normalitzar l’ús del català a les xarxes. En aquest tiktok podem veure com el santcugatenc ensenya paraules catalanes als seus amics de l’Erasmus:
@gerryquerryberry BON DIAA #catalunya #estiktokat ♬ sonido original - Gerry
En la mateixa línia s’han pronunciat el mag Sanyes i la tiktoker Carla Junyent. La igualadina afirma: "Amb la situació que es troba el català és encara més rellevant que se li doni visibilitat, i sobretot arribar a una normalització del seu ús”. D’altra banda, el mag garrotxí creu que crear contingut en llengua catalana no és que sigui important, sinó que és gairebé “obligatori, necessari i importantíssim”.
Apostar pel català “sense forçar-ho”
“No penso que la solució sigui ser pesats dient que s’ha de parlar català”, explica Walter Capdevila al Diari de Barcelona. La reivindicació, segons el tiktoker lleidatà, consisteix en expressar-nos amb el que ens surt naturalment i que això no suposi un problema per ningú.
En aquesta línia, en Gerard opina que s’hauria d’actuar d’una manera per protegir el català però sense que es notés que s’està actuant perquè el català es propagui, "que a vegades queda molt forçat”. Creu que, de la mateixa manera que es va fer amb el hashtag, hi hauria d’haver una mena d’unificació de la comunitat.
La majoria de creadors de contingut d’aquesta comunitat consideren imprescindible que els mitjans públics apostin per més continguts juvenils en català. En el sentit que encara queda molta feina per fer, Junyent afirma que “ara mateix no és possible viure de ser tiktoker català, com sí que seria possible en anglès o castellà, però també és perquè no s’aposta per aquest contingut! En aquest vídeo podem veure-la fent una paròdia: “imatges inèdites de 1714”.
@carlajunyentt genz in setge d barcelona nosek #fyp #estiktokat ♬ original sound - carla junyent
A més, la tiktoker igualadina afirma que això "es deu al fet que la llengua catalana està minimitzada, desvaloritzada i molt tocada”. D'aquí que la demanda de suport institucional sigui un clam comú dels tiktokers catalans.

