Irving
Per Bernat Herrandiz Serentill i Íngrid Graells Garcia
Publicat el 07 d’octubre 2021

Enguany no són ni els sous, ni la discriminació racial, ni les lesions, ni els drets televisius els que enterboleixen l’inici de la temporada de l'NBA, el pròxim dia 20. Aquest any, encara pandèmic, toca, òbviament, la polèmica sobre la vacunació, molt més accentuada als Estats Units que a Europa. En el bàsquet nord-americà, el negacionisme de poques estrelles ha generat tota una polseguera.

La decisió d’Irving (dels Nets de Brooklyn) de no vacunar-se xoca amb la normativa de Nova York que obliga a la pauta completa per accedir als recintes esportius interiors. San Francisco té la mateixa restricció i, per tant, Andrew Wiggins es trobava en la mateixa situació. L’aler canadenc finalment s’ha vacunat, però no per convicció pròpia. “Era vacunar-me o no tornar a jugar a l'NBA”, ha declarat al San Francisco Chronicle. En el bàsquet femení, la WNBA, la situació és ben diferent: el 99 % de jugadores estan vacunades, tot i que els sous són ridículs en comparació als homes.

L'NBA desitjava un escenari amb totes les persones vacunades per tornar a la normalitat, però el sindicat de jugadors NBPA s’hi ha negat. Fins al moment, els treballadors i els àrbitres estan obligats a tenir la pauta completa, mentre que s'ofereixen incentius perquè els protagonistes de la lliga es vacunin. Tot i això, la xifra d’inoculats arriba al 95 %, quedant-ne fora algunes excepcions molt mediàtiques.

Negacionistes icònics

Casualment, un d’aquests casos és el del vicepresident de l'NBPA i estrella dels Brooklyn Nets, Kyrie Irving. Sent conegut per encontres amb les evidències científiques, com els seus dubtes sobre la forma del planeta terra, el base dels Nets ha abraçat teories negacionistes i conspiranoiques sobre la Covid-19. Tot i això, Yahoo Sports recull fonts de la lliga que creuen que l’altra estrella dels Nets, Kevin Durant, convencerà Irving per vacunar-se.

Un dels motius que podria incentivar al base negacionista a canviar d’opinió és l’obligatorietat d’haver-se punxat el vaccí contra la Covid-19. A Nova York, la ciutat dels Nets, cal almenys una dosi per entrar als recintes tancats multitudinaris. A l’altra banda del país, a San Francisco, cal estar completament vacunat per a fer-ho. Tot i això, aquesta normativa només s'aplicarà als jugadors dels equips d’aquestes ciutats, és a dir, els dos esmentats i els Knicks, també de Nova York, més concretament de Manhattan i que, aquests sí, estan tots vacunats.

La lliga ha eximit aquestes franquícies de pagar el sou pels jugadors que no puguin participar dels partits com a locals. Abans de vacunar-se, Wiggins havia sol·licitat a l'NBA un permís al·legant motius religiosos, que finalment va ser rebutjat. Per a poder jugar tots els partits i cobrar els 31 milions del seu contracte al complet, l’aler canadenc s’ha inoculat la vacuna.

Amb Wiggins vacunat, Irving és l’única estrella que no podrà jugar els partits. Tot i això, no és l’únic amb reserves respecte a la vacunació de l'NBA. L’acompanyen en aquesta categoria l’escorta dels Washington Wizards, Bradley Beal, i l’aler-pivot dels Orlando Magic, Jonathan Isaac. Mentre que Irving i Wiggins han demanat privacitat, Beal i Isaac han explicat els motius pels quals no es vacunen. Ambdós s’escuden en la llibertat individual i esgrimeixen la possibilitat d’infecció tot i la vacuna.

Beal ja es va perdre els Jocs Olímpics de Tòquio per la mateixa raó. Jonathan Isaac es mostra més preocupat per una reacció adversa a la vacuna que al virus, ja que ell ja ha passat la malaltia i afirma tenir anticossos. El jugador dels Magic no es veu com un negacionista.

Lligues al descobert

Però la de bàsquet no és l’única lliga professional que s’ha topat amb els mateixos problemes. Després d’una bona gestió de la pandèmia la temporada 2020-21, en què no es va suspendre cap partit, la National Football League, NFL, afronta el repte de la vacunació. Tal com la seva equivalent en bàsquet, tampoc ha pogut fer obligatòria la vacuna per als jugadors. Tot i tenir el 93 % dels atletes immunitzats, s’ha volgut assegurar la integritat de la lliga amb tests setmanals.

Es reprogramaran els partits i ‘s’intentarà minimitzar la càrrega competitiva i econòmica d’ambdós equips participants’, ha afirmat el comissionat de la lliga, Roger Goodel. No obstant això, s’ha amenaçat amb sancions econòmiques i pèrdues de partits si es vulneren els protocols i no es poden reprogramar els encontres.

La prevenció de contagis és un ítem important en la planificació de la temporada per als equips. N’és un clar exemple la rescissió del contracte de Cam Newton aquest estiu, que més enllà de qüestions professionals, havia suposat una multa de 350.000 dòlars per vulnerar el protocol Covid quan va passar la malaltia.

La Major League Baseball, MLB, segueix amb la norma: vacunació obligatòria per al personal i recomanada per als jugadors. Tot i això, aquesta no ha estat la premissa a seguir durant la temporada, sinó que s’aplicarà als que ara comencen play-offs, quan es demanarà almenys la primera dosi.

A part dels traspassos i lesions, la prevenció dels contagis serà una incògnita més a tenir en compte de cara a aquesta temporada de nova normalitat. Que la variant Delta penetri en els equips podrà determinar l’èxit en les seves escomeses esportives. Cap lliga ha pogut acordar la vacunació obligatòria amb els sindicats de jugadors, però el testatge exhaustiu, les estrictes restriccions i una immunitat per sobre del 90 % plantegen un escenari més optimista respecte als passats pandèmics.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —