Dona embarassada
Per ACN
Publicat el 25 de maig 2023

L’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC) ha detectat per primera vegada 11 compostos químics en la sang del cordó umbilical d’una setantena de nounats de Barcelona. Entre ells es troben alguns filtres ultraviolats (UV) utilitzats en les cremes solars i parabens d’ampli ús en cosmètica, tots dos possibles causants d’efectes adversos en les etapes primerenques del desenvolupament fetal i infantil. Aquests resultats demostren la transferència d’aquests compostos entre la mare i el fetus a través de la barrera placentària i, per això, els investigadors alerten dels seus possibles efectes negatius i de la necessitat d’un major seguiment i regulació.

No és la primera vegada que es detecten contaminants en el cordó umbilical, però sí aquest grup d'11 compostos que inclouen filtres solars d’ampli ús. Aquestes substàncies químiques generen una preocupació creixent, donat que s’estan detectant recentment una gran varietat de mostres i suposen un risc per a la salut humana i el medi ambient.

L’equip investigador assenyala que la principal via d’exposició a aquests compostos és per contacte dèrmic, encara que també poden entrar al cos humà a través de menjar o aigua contaminada, o per la inhalació d’aire. D’entre els altres químics trobats per primera vegada en cordó umbilical, destaca l’antioxidant MBM additiu en envasos plàstics.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —