-
Per EFE
Publicat el 04 de setembre 2024

Un total de 30 joves de diferents països d'Europa, cinc estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), viatjaran amb tren des de Barcelona fins a França per elaborar un mapathon, l'anàlisi de l'estat de la mobilitat verda europea mitjançant diferents activitats. El viatge s'ha iniciat aquest dilluns des de l'estació de Sants (Barcelona) fins a Grenoble (França) en el marc del programa educatiu U!Train, organitzat per l'aliança universitària Unite!, de la qual forma part la UPC.

Prèviament, estudiants de Suècia, Finlàndia, França, Alemanya, Àustria, Polònia, Itàlia i Portugal han anat completant el 'maphaton' de camí cap a la capital catalana.

L'objectiu d'aquest estudi és fer una anàlisi exhaustiva de la situació actual de la xarxa ferroviària i detectar els punts forts i les mancances que presenta aquesta infraestructura als diferents nivells. Les activitats també van incloure cursos en línia sobre viatges sostenibles i multiculturalitat, que han de servir per abans d'iniciar el viatge aquest dilluns.

A més, han participat de diferents sessions d'intercanvi cultural i en una conferència introductòria sobre la sostenibilitat a Europa i les visions per a la mobilitat ferroviària europea.

En el trajecte amb tren, també es realitzaran activitats de socialització i debats, i sessions acadèmiques liderades per docents experts una vegada a Grenoble.

 Els 'mapathones' com a eina col·laborativa

Les mapathones són eines de ciència ciutadana que permeten geolocalitzar de forma col·laborativa problemes d'accessibilitat en una àrea determinada i en temps real, a través d'un dispositiu mòbil. Les aportacions de tots els participants a través de l'eina Mapathon UPC es recolliran i es generarà un informe únic, en què es classificaran les dades dels punts identificats.

Coincidint amb la Setmana Europea de la Mobilitat (del 16 al 24 de setembre), Unite! presentarà l''UTrain Manifesto', fruit d'aquesta experiència.

L'objectiu del document serà instar tots els agents (representants polítics, governs, operadors ferroviaris, entre d'altres) a millorar la qualitat i quantitat d'oferta de trens per viatjar de manera àgil i fàcil entre els països europeus. També s'utilitzarà per demanar coherència entre les estratègies i els objectius de sostenibilitat i les accions en matèria de transport sostenible.

Es tracta de la primera vegada que estudiants universitaris europeus contribuiran, de manera conjunta, a analitzar les possibilitats de la mobilitat sostenible a Europa.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —