euclid
Per EFE
Publicat el 01 de juliol 2023

Euclid, la missió europea per a explorar l'univers desconegut i fosc, s'ha enlairat aquest dissabte a bord d'un coet Falcon 9 de SpaceX des de Cap Canyaveral, a Florida.

El llançament s'ha produït a les 17:12, hora catalana, i, després de la separació del coet, Euclid posarà rumb al punt conegut com a Lagrange 2, a una distància mitjana d'1,5 milions de quilòmetres de la Terra —on també es troben telescopis com Gaia i James Webb—.

Des d'allí, observarà durant sis anys milers de milions de galàxies a una distància de fins a 10.000 milions d'anys llum, en més d'un terç del cel; l'objectiu, crear el més gran i precís catàleg en 3D de l'univers per a tractar d'avançar en el coneixement de la naturalesa de la matèria i de l'energia fosca.

Mai s'ha observat tan lluny com ho farà aquesta missió, així que una possibilitat és que el model estàndard cosmològic funcioni, però també podria ser que equacions alternatives s'ajustin millor.

Euclid, amb un cost de 1.400 milions d'euros i que compta amb la participació d'empreses i centres de recerca espanyols, està dissenyada per tant per a oferir noves dades del costat desconegut i fosc de l'univers. Amb aquest mapa tridimensional de l'univers (sent el temps la tercera dimensió) es recopilarà informació sobre les formes, posicions i distàncies de les galàxies i servirà per a avançar en el coneixement de la matèria i l'energia fosca, en com ha canviat l'expansió de l'univers o en la comprensió de la gravetat.

La matèria normal és la que integra els planetes, les galàxies o les estrelles i representa un 5%; la resta està en forma d'energia fosca (al voltant del 70% del cosmos) i matèria fosca (25%), components diferents que la cosmologia encara tracta d'explicar.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —