Experts de l'OMS visitaran la Xina aquesta setmana per a buscar l’origen del virus
Per EFE
Publicat el 11 de gener 2021
Temps de lectura 1 minut

Un equip "d’experts internacionals" de l'OMS visitarà la Xina aquesta setmana per dur a terme una recerca sobre els origens del coronavirus SARS-CoV-2, el causant de la pandèmia de la Covid-19, segons ha confirmat avui la Comissió Nacional de Sanitat del país asiàtic.

En un breu comunicat publicat en la seva pàgina web, l'organisme només indica que els tècnics de l'OMS arribaran a la Xina dijous que ve, 14 de gener, i que "cooperaran" amb científics locals en aquestes perquisicions.

La Comissió no especifica els llocs als quals es desplaçaran els experts, però la seva possible arribada a la Xina ha causat polèmica en les últimes setmanes després que el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, afirmés estar "molt decebut" per les traves que Pequín estava posant a la missió, encara que les autoritats xineses van negar estar posant impediments.

Diversos integrants de l'equip havien començat els seus viatges a la Xina en començar l'any, però Tedros va lamentar que Pequín no havia "finalitzat els permisos necessaris" per al seu accés al país asiàtic, que va registrar el primer brot a escala mundial de la Covid a la ciutat centreoriental de Wuhan durant les últimes jornades de desembre de 2019. Els científics que no van poder accedir a la Xina van tornar als seus països d'origen fins que es resolgués la situació.

Un "malentès"

En resposta, una portaveu de la cancelleria xinesa va qualificar la situació de "malentès" en assegurar la setmana passada que "mai hi ha hagut cap problema en la cooperació" amb l'OMS i que l'organització sabia "perfectament" que no es tractava solament d'"un problema de visats", al que va afegir que totes dues parts continuaven preparant la visita i negociant les seves dates.

L'etíop havia elogiat contínuamenta Pequín per la seva col·laboració en la pandèmia al llarg de 2020, una cosa que li va valer dures crítiques a Occident, especialment per part dels Estats Units, el govern del qual ha acusat repetidamenta la Xina de ser la culpable de la propagació mundial del coronavirus.

Aquesta missió, "prioritària" per a l'OMS, estaria formada per científics de diverses organitzacions internacionals provinents dels EUA, el Japó, Rússia, el Regne Unit, Països Baixos, Dinamarca, Austràlia, Vietnam, Alemanya i Qatar.

L'objectiu és trobar el possible origen animal del SARS-CoV-2 i els seus canals de transmissió a l'ésser humà; malgrat que la teoria inicial és que es va propagar a través d'un mercat de productes frescos i animals en Wuhan, la premsa oficial xinesa ha impulsat en els últims mesos una narrativa alternativa que assegura que aquest brot podria haver estat provocat per aliments congelats procedents d'altres països.

Encara que els experts de l'OMS ja van visitar la Xina amb aquest propòsit al febrer i al juliol de l'any passat -sense que transcendissin massa detalls-, l'organització d'aquesta missió s'ha demorat durant mesos i ha estat envoltada de secretisme, tant per part d'aquest organisme com de les autoritats xineses.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —