Pnacarta amb la inscripció "Black is beautiful"
Per Redacció
Publicat el 04 de maig 2021

Una metanàlisi estatunidenca agrupa diferents factors socials determinants de la psicosi i mostra que presenten un patró de desigualtats racials als Estats Units. Segons el press release de l'article, els autors asseguren que "ser d'una raça particular, per si sol, no és determinant, el que és rellevant és el racisme sistemàtic que construeix l'ambient". Els autors analitzen diferents estudis publicats principalment als Estats Units que relacionen factors socials i ambientals que es relacionen amb experiències psicòtiques.

L'estudi, publicat per American Journal of Psychiatry i dirigit per Deidre M. Anglin, fa una anàlisi dels diferents estudis publicats sobre els factors de risc de la psicosi. Sota el títol de From Womb to Neighborhood: A Racial Analysis of Social Determinants of Psychosis in the United States ['De l'úter al barri: una anàlisi racial dels factors socials determinants de la psicosi als Estats Units'], l'article presenta tres grans contextos en què el racisme interacciona amb els factors de risc de la psicosi: el barri o entorn, el trauma i les disparitats racials en el període pre i perinatal.

Les diferències socials, econòmiques i polítiques que presenten els barris als Estats Units perpetuen desavantatges en minories racialitzades. La inequitat en accés als recursos, serveis, riquesa i oportunitats són alguns dels factors i fan que hi hagi una ràtio desorbitada de casos de desordres psicòtics entre la població amb un nivell socioeconòmic més baix.

Els traumes, sobretot els infantils, és un dels factors de risc per a la psicosi. Aspectes com l'abús físic, la violència a les llars o la separació o la mort dels progenitors són aspectes que propicien l'aparició de psicosi i són considerablement més alts en grups racialitzats. L'estudi també apunta al greuge que causa el racisme, el tracte amb la policia i la violència amb armes als grups racialitzats i que poden contribuir a aquests trastorns.

Finalment se centren en el tema del període pre i perinatal. Assegura l'article que algunes complicacions com les infeccions, l'estrès matern o l'increment de la inflamació de la mare s'associen a risc de desordres psicòtics. Les dones negres tenen molt més risc de patir aquestes i altres complicacions durant l'embaràs i el part.

En vista d'aquestes desigualtats, els autors de l'estudi proposen la creació d'un programa de recerca a escala federal que pugui aportar una relació fiable entre els dos temes estudiats. També alerten de la necessitat d'una millor formació als professionals de la salut mental per poder detectar i tractar els casos. Tot i que veuen establerta aquesta relació, els autors adverteixen de la necessitat de més estudis sobre el tema i, sobretot, estudis sobre grups racialitzats més enllà de la comunitat negra i llatina, que són els grups més estudiats per la demografia dels Estats Units.

Segons s'explica al portal web de Medline Plus, la psicosi s'esdevé quan una persona perd el contacte amb la realitat, té falses creences sobre la realitat, és a dir, deliris, o bé veu i escolta coses que no existeixen, és a dir, té al·lucinacions.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —