Fatoumata Kébé
Per EFE
Publicat el 22 de juny 2021

Fatoumata Kébé (Montreuil, 1985) té un "vincle especial" amb la Lluna, perquè en el cel nocturn de París, on gairebé no es veuen estrelles, aquesta la "connecta amb el seu ofici d'astrofísica" i li recorda el seu somni de ser astronauta, que aviat podria ser una realitat.

Kébé es troba a Barcelona, on ha inaugurat el festival Kosmopolis, que en aquesta edició se centra en la ciència ficció com a gran gènere literari, cosa que per a l'autora ha estat una oportunitat "increïble" per parlar d'"astronomia" enfront d'un gran públic, segons ha explicat en una entrevista amb Efe.

La relació de Kébé amb la literatura és precisament a través de la Lluna, ja que el 2020 va publicar la seva primera obra, El Libro de la Luna (Blackie Books), que apropa el lector als aspectes "menys científics" d'aquest astre. Segons Kébe, la Lluna, que "sempre ha fascinat la humanitat", "està a tot arreu" i ha jugat un "paper central" en aspectes tan importants com el control del temps a través dels calendaris, la mitologia o l'art.

El seu paper, no obstant això, també ha estat crucial en altres sentits: "Durant la Guerra Freda, per exemple, la lluna es va convertir en un camp de batalla", remarca Kébé, i afegeix que avui dia l'interès per aquest satèl·lit segueix tenyit de motivacions polítiques i econòmiques, més enllà del seu "estudi científic". Arran d'aquest primer llibre, Kébé es va interessar per la lluna com a font d'"inspiració" i actualment treballa en una nova obra que se centrarà en "la representació d'aquest astre en la literatura i la música".


"Sempre he somiat amb veure la terra des de l'espai"


La veritat és que la fascinació de Kébé per l'univers va començar de nena, quan per casa va trobar una enciclopèdia astronòmica i va entendre que de gran volia dedicar-se "a l'estudi de l'espai". L'observació, no obstant això, no ha estat suficient i Kébé està decidida a ser astronauta: "Sempre he somiat amb veure la terra des de l'espai, m'encanta viatjar i crec que aquest és el lloc més fascinant per fer-ho", explica emocionada.

Aquesta il·lusió que de petita semblava inassolible ara està més a prop que mai, ja que Kébé s'ha presentat a la candidatura que l'Agència Espacial Europea (ESA) va obrir al març per seleccionar nous astronautes. L'astrofísica és conscient de les dificultats: "Fa 12 anys quan l'ESA va obrir una convocatòria d'aquest tipus va rebre 8.000 sol·licituds, i crec que aquesta vegada pot rebre'n encara més", assegura Kévé, que no perd l'esperança.

Brossa a l'espai

En la seva tasca com a astrofísica, Kébé ha centrat gran part de les seves recerques en la contaminació espacial, un punt en el que es mostra preocupada: "Que es generi aquest tipus específic de pol·lució no és un bon senyal, perquè si l'impacte és gran ara, imagina quan arribem a la Lluna i a Mart".

El que es coneix com a "escombraries espacials", explica, es genera de diferents maneres: des de la col·lisió entre diversos satèl·lits fins al cas, per exemple, d'estructures que s'abandonen a l'espai per evitar el cost de retornar-les a la terra una vegada acabada la missió.

Segons Kébé, la legislació actual sobre l'activitat espacial no és suficientment rigorosa i encara que reconeix que "hi ha persones treballant per mitigar les escombraries espacials", l'astrofísica tem que "esperem a què passi una gran catàstrofe per fer alguna cosa sobre aquest tema".

Als seus 36 anys, Fatoumata Kébé ha treballat a l'Observatori de París de la Universitat Pierre i Marie Curie i ha estat becària de la NASA, del CNRS francès i de la Universitat Internacional de l'Espai. A més, treballa com a educadora en l'associació Ephémerides, on organitza tallers de divulgació científica, i participa en projectes de protecció del medi ambient a Àfrica com Connected Eco, que va guanyar el concurs mundial per a joves innovadors de la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT).

Des d'associacions com 'Femmes et Sciences' i 'Women in Aerospace', Kébé promou el paper de les dones a l'espai. I el 2018 la revista Vanity Fair la va incloure en la seva llista de les cinquanta persones més influents de l'any. 

Entrevista d'Amàlia García Fargas

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —