Pantà de Sau
Pantà de Sau
Per EFE
Publicat el 13 de febrer 2022

Interpretació i adaptació en llengua de signes catalana per Marina Lehmann

Els pantans catalans es troben al 55% de la seva capacitat, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), i les febles pluges previstes per avui diumenge i demà dilluns no seran suficients per posar remi a l'actual situació de sequera.

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu per a aquest diumenge alguna precipitació feble i aïllada al litoral i el prelitoral i al vessant sud dels Pirineus i Prepirineus fins al migdia; a partir de llavors, més precipitacions febles al vessant sud dels Pirineus i Prepirineus i, possiblement, també al terç oest de Catalunya.

De cara a dilluns, altres precipitacions febles que avançaran d'oest a est al terç nord de la comunitat i ruixats al nord-est, sud de la Costa Brava i nord del litoral i prelitoral central, així com en altres punts dels Pirineus i Prepirineus cap al migdia; a la tarda, precipitacions febles al vessant nord dels Pirineus.

Tot això, amb els pantans al 55% de la seva capacitat, sent especialment preocupant l'estat dels embassaments de Riudecanyes (21%) i Siurana (30%).

Quan els embassaments baixen del 60% de la seva capacitat, l'ACA activa la prealerta, que, encara que no suposa restriccions, sí que implica l'activació de mesures preventives i la recomanació d'un ús responsable de l'aigua.

En el moment en que el nivell de l'aigua és inferior al 40%, la qual cosa podria passar en les properes setmanes, l'ACA activa l'alerta, que implica desplegar mesures d'estalvi en alguns usos, com reduir en un 25% el reg agrícola, limitar l'ompliment de piscines o establir una dotació màxima de 250 litres per habitant i dia, a més d'incrementar el règim d'extracció d'aigua dels aqüífers i el rendiment de les dessalinitzadores.

En aquests moments, per evitar arribar a l'alerta, les dessalinitzadores ja operen en un règim de funcionament del 85% sobre la capacitat total, quan en condicions normals el percentatge ronda el 10-15%.

La falta de pluja ja té conseqüències en el dia a dia d'alguns municipis de la Catalunya Central, com és el cas de Guixers (Solsonès), una petita localitat solsonenca on ja s'han quedat sense aigua potable.

Dos dels nuclis urbans que integren aquesta localitat, la Corriu i Montcalb, s'han quedat aquesta setmana sense subministrament d'aigua potable en haver-se assecat els aqüífers que la proporcionen, la qual cosa ha portat el govern municipal a "iniciar un estudi de tota la xarxa d'aigua, dipòsits, instal·lacions, fonts i aqüífers".

Adaptació i interpretació de Marina Lehmann

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —